top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Pască tradițională

Actualizată în: 23 aug. 2021

În ultimii ani am început să pregătesc pască de Paște, deși nu este un preparat care se făcea la noi în familie cu acestă ocazie. Sincer nici cozonaci nu prea se făceau, apelând mereu la o brutărie locală care făcea cozonaci buni.


Așa că, fiind mare iubitoare de cozonaci home-made, dar și de deserturi cu brânză, m-am folosit de aluatul de cozonac și am pus și de pască. Sigur, se poate face și un aluat mai simplu, cum ar fi cel de la mucenici, însă gustul, textura și aromele aluatului de cozonac sunt cele care fac pasca să fie perfectă.



Rețetă

*pentru o tavă de 26-28cm


Ingrediente aluat:


Ingrediente compoziție brânză:

  • 300g brânză proaspătă de vaci (dulce) - eu am folosit pe aceasta

  • 75g smântână grasă min 24% grăsime

  • 3 ouă medii

  • 100g zahăr

  • 25g griș

  • 20ml suc lămâie

  • coaja de la 1/2 lămâie bio

  • 1 linguriță extract vanilie


Adițional:

  • 100g stafide

  • 1 ou pentru uns aluatul

  • zahăr pudră pentru pudrat pasca după răcire



Pași de lucru:


(1) Pregătim aluatul de cozonac conform ingredientelor și pașilor din rețeta de aici. Din ingredientele pentru rețeta de cozonac rezultă aproximativ 2kg de aluat. După ce s-a dospit, din acest aluat luam 670g de aluat pentru pasca noastră.

Se poate frământa și direct doar 1/3 din aluat, însă cine face pască și nu face și cozonac de Paște? Din restul de aluat se pot face încă 2 cozonaci.


Am împărțit acest aluat în 2 bucăți, una de 270g pentru bază, și cealaltă de 400g pentru a forma bordura de aluat care va ține umplutura de brânză.



(2) Pregătim o tava rotundă de tort pe care o tapetăm cu hârtie de copt atât pe bază, cât și pe lateral, pentru a ne asigura că pasca va iesi frumos din formă, fără să se lipească.


Pe blatul ușor uns cu ulei întindem aluatul care va acoperi baza tâvii și îl punem în tavă. Cealaltă bucată de aluat o împărțim în 16-18 bucăți de aluat, de aproximativ 23-25g fiecare, cărora le dăm formă rotundă și începem să formăm bordura, punându-le pe marginea tăvii, peste baza de aluat.




(3) Ungem bordura de pasca cu ou și o lăsăm 20-30 minute la temperatura camereui acoperită cu un șervet de bucătărie. Între timp pregătim umplutura de brânză.


(4) Într-un bol amestecăm brânza proaspătă cu ouăle și zahărul cu ajutorul unui tel. Adăugăm apoi smântâna. Am folosit în acest pas blenderul pentru a obține o compoziție mai cremoasă având in vedere că brânza proaspătă de vaci poate rămâne granulată prin compoziție.

Adăugăm grișul, coaja de lămâie, sucul de lămâie și vanilia și le amestecăm în compoziție cu telul. La final încorporăm stafidele.



(5) Preîncălzim cuptorul la 180C. Ungem din nou bordura de aluat cu ou și turnăm compoziția de brânză în mijloc.


Dăm tava la cuptor și coacem pasca pentru 55-65 minute la 180C, in funcție de cuptor. Eu am folosit funcția de coacere prin ventilație.


La final pasca este coaptă când devine aurie la suprafață, iar mijlocul de brânză devine ușor bombat. În momentul în care se atinge ușor mijlocul de brânză acesta se simte întărit, de consistența unui sufleu, și nu trebuie să se simtă prea lichid. Dacă nu sunteți convinși că este gata mai lăsați 5 minute în plus la cuptor.


Se scoate pasca pe un grătar metalic și se lasă să se răcească complet înainte de a fi pudrată cu zahăr și tăiată.


Happy baking!


Cu drag,

G.







4.702 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

Palmieri

bottom of page