top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Cozonac cu umplutură de brownie

Actualizată în: 16 mar.

Am studiat multe rețete de cozonac, și am testat încă pe atâtea până am ajuns la formula aceasta, care an de an îmi aduce și mai multe aprecieri atunci când scot cozonacii calzi din cuptor sau îi împart printre prieteni.


Se spune că o astfel de rețetă de cozonac nu ar trebui share-uită cu nimeni, însă îmi doresc ca anul acesta de Crăciun să aveți pe masă cei mai minunați cozonaci.



Rețetă

* pentru 2 tăvi normale de cozonac de 30cm lungime sau 3 tăvi mai mici de aproximativ 22-24cm lungime


Ingrediente aluat:

  • 1kg făină

  • 50g drojdie proaspătă

  • 480-500ml lapte călduț

  • 2 ouă medii

  • 3 gălbenușuri

  • 250g zahăr

  • 100g unt topit

  • 100ml ulei vegetal

  • coaja de la o lămâie ecologică

  • 2 lingurițe extract vanilie

  • 1 praf de sare

Notă:

* Ca făină preferată pentru cozonaci aleg mereu Grania 000 pentru cozonac, sau Raftul bunicii făină 000 pentru cozonac. (not an ad)

* Folosiți drojdie prospătă, pentru un rezultat bun și nu o înlocuiți cu cea uscată!

* Folosiți doar lămâi bio / ecologice, care nu au coaja tratată!

* Încercați să folosiți ouă potrivite ca mărime. Dacă ouăle au fost prea mari și aluatul vi se pare prea moale mai adăugați maxim 50g făină.

* Din același motiv, nu adăugați tot laptele la început, și mai păstrați 20ml. Dacă aluatul vi se pare potrivit ca și consistență adăugați și diferența până la 500ml.

* Este important să avem toate ingredientele la temperatura camerei.


Ingrediente cremă de ciocolată:

  • 3 albușuri

  • 100g unt minim 82% (moale, la temperatura camerei)

  • 100g zahăr

  • 100g făină

  • 30g cacao

  • 50ml lapte

  • 1/2 linguriță praf de copt

  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente umplutură:

  • 400 rahat

Notă: opțional puteți înlocui o parte din rahat, sau toata cantitatea, cu nuci tocate mărunt, stafide, chocolate chips, etc.

Notă 2: recomand sa dublați cantitatea de umplutură pentru un efect wow!


Adițional: 1 ou + 1 gălbenuș pentru uns cozonacii



Pași de lucru:


(1) Amestecăm drojdia cu puțin zahăr (30-50g) și o lăsăm 10 minute să înceapă să aibă activitate.


(2) Într-un bol punem ouăle, gălbenușurile și restul de zahăr, și cu ajutorul unui mixer le amestecăm aproximativ 2-3 minute până compoziția noatră devine aerată și începe să se albească.


(3) Intr-un bol încăpător (sau bolul de la mixer/ robot de bucătărie, în caz că nu vreți să frământați manual, recomand folosirea robotului), puneți făina cernută și realizați o adâncitură în mijloc. Puneți în centru peste făină, ouăle mixate anterior cu zahărul, laptele călduț, drojdia, coaja de lămâie rasă fin, esența de vanilie și sarea.


Se frământă câteva minute până se incorporează bine toate ingredientele și nu mai rămâne făină uscată. Vom obține un aluat ușor lipicios, ceea ce este și normal. Rezistați tentației de a adăuga făină suplimentară și respectați unul din cele 2 puncte enumerate și mai sus, și anume:

  • Încercați să folosiți ouă potrivite ca mărime. Dacă ouăle au fost prea mari și aluatul vi se pare prea moale mai adăugați maxim 50g făină.

  • Nu adăugați tot laptele la început, și mai păstrați 20ml. Dacă aluatul vi se pare potrivit ca și consistență adăugați și diferența până la 500ml.



(4) Începem să încorporăm untul topit. Adăugăm mereu puțin câte puțin și încorporăm bine prin frământare până să adăugăm din nou încă o parte din cantitatea de unt topit.


După ce am încorporat tot untul, procedăm similar cu cantitatea de ulei. Adăugăm câte puțin ulei și încorporăm bine prin frământare până să adăugăm din nou ulei.


Întreg procesul de frământare a aluatului de cozonac în acest ultim pas în care adăugăm untul și uleiul durează aproximativ 30 minute în cazul în care frământăm manual, și aproximativ 10-12 minute dacă folosim robotul pentru frământat la putere mică spre medie.


(5) Mutăm aluatul într-un recipient mare și încăpător, pe care l-am uns cu ulei. Eu folosesc un lighean de plastic măricel, pe care an de an îl folosesc doar în acest scop. Acoperim recipientul cu un șervet de bumbac și apoi cu un prosop mai gros.


Lăsăm aluatul la dospit aproximativ 3h la cel puțin 24C. În acest timp aluatul nostru se va tripla în volum.



(6) Când aluatul este dospit pregătim crema de ciocolată. Untul moale, la temperatura camerei îl mixăm cu zahărul aproximativ 2-3 minute până cele două ingrediente se omogenizează. Adăugăm albușurile și mai mixăm 2 minute până obținem o compoziție aerată.


Într-un bol separat amestecăm făina cu cacaua și praful de copt. Adăugăm mixul de făină peste cel de unt și încorporăm bine. La final adăugăm esența de rom și laptele și mai amestecăm până se omogenzează totul bine. Vom obține o cremă consistentă, ca un aluat mai gros de brownie.



(7) Când aluatul s-a dospit, îl frământăm ușor și îl împărțim în 2 părți (sau 3, în funcție de ce tăvi aveți și câți cozonaci faceți). Ca o notă informativă, se va obține aproximativ 2kg de aluat.


Fiecare parte de aluat se împarte la rândul ei în două părți. Întindem prima bucată de aluat pe blatul ușor uns cu ulei, orientându-ne ca lungimea aluatului să fie cât lungimea tăvii, iar lățimea aproximativ 2/3 din lungime. Ungem foaia de aluat cu crema de ciocolată și presărăm rahatul tocat bastonașe (sau altă umpltură la alegere). Rulăm aluatul și procedăm similar și cu a doua parte.


Împletim cele două rulouri de aluat și punem cozonacul într-o tavă tapetată cu hartie de copt.





Procedăm similar și cu celălalt cozonac.


Amestecăm oul cu gălbenușul și ungem cozonacii. Folosim această combinație de ou + gălbenuș pentru a obține o culoare rumenă mai intensă după coacere.


Lăsăm ambii cozonaci încă 40 minute la dospit la temperatura camerei.


(8) Preîncălzim cuptorul la 180C cu ventilație.


Ungem din nou cozonacii cu mixul de ou și gălbenuș, și îi dăm la cuptor pentru 40-42 minute.



După ce s-au copt îi lăsăm 5 minute și apoi îi scoatem din tăvi pe un grilaj metalic pentru a se răci complet.


Tradiția la noi în familie este ca primul cozonac scos din cuptor să se mănânce cald, să te bucuri cu adevărat de termenul de cozonac cald.


Se păstrează moi și pufoși până la 4 zile, păstrați în pungă de plastic sau recipient în care să nu intre aerul și să îi usuce.


Happy Baking!


Cu drag,

G.



39.122 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page