top of page
 • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tort cu lămâie

Cum niciodată nu dai greș cu un desert cu lămâie, acest tort simplu și clasic cu lămâie este varianta pe cât de simplă, pe atât de delicioasă, pentru orice ocazie specială și nu numai.


Tortul este compus doar din 2 elemente, un blat pufos și ușor umed, și o cremă fină pe bază de mascarpone și Philadelphia, ambele bogate în aromă fresh de lămâie și gust ușor acrișor, care se îmbină perfect cu celelalte ingrediente intr-un tort care sigur îi va surprinde pe cei dragi.


Bineînțeles că ne putem lăsa imaginația liberă și putem adăuga un strat de jeleu de fructe de pădure sau o budincă de lămâie, putem adăuga câteva lingurițe de mac în aluatul pentru blat sau decora cu fructe proaspete, și duce tortul la un alt nivel de fiecare dată.

Rețetă

Ingrediente blat:

 • 350g făină 000

 • 4 ouă medii spre mari

 • 200g zahăr

 • 240ml lapte bătut (sana)

 • 180ml ulei vegetal

 • 80ml zeamă lămâie (2 lămâi mici)

 • coaja de la 2 lămâi mici (bio, netratate)

 • 1 linguriță extract vanilie

 • 1 linguriță extract lămâie

 • 2 lingurițe praf de copt (1 plic 10g)

 • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

 • 1/2 linguriță sare


Ingrediente cremă:

 • 200g Philadelphia

 • 400ml frișcă lichidă

 • 250g mascarpone

 • 100g zahăr pudră

 • 60ml zeamă lămâie

 • 1 linguriță extract lămâie


Notă:

* rețeta pentru tort se poate face în tavă de 28cm și obținem un blat le care îl putem tăia în 3 sau pentru 2 blaturi în tăvi de 18cm pe care le tăiem în 2, obținând un tort final cu 4 blaturi (similar ca cel pe care l-am creat eu)

* adăugați o lingură (20-30g) de făină în plus, dacă aluărul vi se pare ușor moale

* adăugați 50-100g zahăr în plus în aluat dacă vă doriți rezultatul final mai dulcePași de lucru:


(1) Într-un bol amestecăm toate ingredientele solide: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea, și le omogenizăm.

(2) Într-un bol mai încăpător sau bolul de la robotul de bucătărie amestecăm la viteză medie spre mare ouăle cu zahărul până devin pufoase și încep să se albească.


Adăugăm peste laptele bătut, zeama de lămâie, uleiul, coaja de lămâie, extractul de lămâie și pe cel de vanilie și le încorporăm în compoziția de ouă și zahăr.(3) Adăugăm peste mixul de ingrediente solide și le încorporăm ușor până obținem un aluat omogen și consistent.


(4) Pregătim 2 tăvi de 18cm diametru (sau o tavă de 28cm), pe care le tapetăm cu hârtie de copt atât pe bază tăvii cât și pe laterale.


Împărțim aluatul în mod egal în cele 2 tăvi și le dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 40-45 minute sau până trece testul cu scobitoarea.


După ce s-au copt, scoatem blaturile pe un grilaj metalic și le lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.(5) Când blaturile s-au răcit le tăiem în mod egal, pe fiecare în câte 2 blaturi.


Notă:

* Pentru a obține blaturile cât mai egale tăiem întâi capacul blatului pentru a-l nivela în partea superioară, unde face un ușor bombeu în timpul coacerii. Abia după nivelare tăiem blatul egal în 2.

* Pentru o tavă de 28 cm, nivelați partea superioară și apoi tăiați blatul în 3 părți egale.(6) Pregătim crema de lămâie.


Într-un bol încăpător sau bolul de la robotul de bucătărie, punem smântâna pentru frișcă, crema de brânză philadelphia, zahărul pudră și extractul de lămâie. Cu ajutorul unui mixer sau al robotului de bucătărie, mixăm ingredientele la viteză mică pentru 30 secunde, apoi la viteză mare pentru câteva minute până obținem o cremă tare și consistentă.


Adăugăm crema de mascarpone și zeama de lămâie și cu ajutorul unui tel le încorporăm în crema noastră. În acest ultim pas recomand să folosiți un tel, astfel încât să evitați supra-baterea cremeie și implicit tăierea ei.(7) Asamblăm tortul. Recomand să folosiți cele 2 baze obține prin sectionarea blaturilor pentru partea de jos, respectiv partea de sus, astfel încât partea superioară să fie cât mai dreaptă.


Începem cu prima bază, pe care o punem pe un suport de tort sau platou și peste care punem un strat de cremă. Punem celalalt blat și repetăm procedeul cu toate blaturile. Ne asigurăm să împărțim în mod egal crema între straturile de blat și să păstrăm în același timp suficientă cremă astfel încât să decorăm tortul. Puteți îmbrăca tortul complet în cremă, sau păstra naked sau semi-naked, în funcție de preferințe.Îl putem decora în același timp cu fructe proaspete, adăuga fructe proaspete printre straturi, sau chiar budincă de lămâie sau jeleu de fructe așa cum menționam la început.


Dăm tortul la frigider pentru minim 3-4h sau peste noapte, astfel încât crema să se întărească între straturi.


Păstrăm la frigider până la 3-4 zile, într-un suport de tort acoperit pentru a preveni uscarea.


Happy baking!
5.471 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tort Ruladă

Tort diplomat

Comments


bottom of page