top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tartă sărată - Quiche cu telemea și pancetta

Actualizată în: 26 nov. 2020

Sunt un mare fan al brânzei, iar telemeaua de vacă tradițională este clar în topul preferințelor și este un aliment pe care îl folosesc în atât de multe preparate, că nu avea cum să lipsească tocmai din această tartă sărată.


Did you know?

* Deși quiche-ul este considerat a fi un preparat clasic din gastronomia franceză, acesta este de origine din Germania.

 

Rețetă

Ingrediente aluat fraged:

- 250g făina

- 150g unt rece

- 1 gălbenuș de ou

- ½ linguriță sare

Ingrediente umplutură:

- 250g pancetta cuburi

- 200g smântâna grasă

- 200g telemea

- 2 ouă mari

- 8-10 roșii cherry


Pași de lucru:

(1) Pentru baza de aluat fraged, tăiem untul cubulețe și îl punem împreună cu restul ingredientelor, într-un robot de bucătărie și amestecăm până obținem un aluat sfărămicios care tinde să se adune într-o bilă. Dacă aluatul pare prea uscat putem adăuga treptat câte o lingură de apă rece (dar nu mai mult de 3). Dăm aluatul la frigider pentru 15 minute într-o folie de plastic astfel încât să ne fie mai ușor să îl întindem.

(2) Scoatem aluatul de la frigider. Ca să ne fie mai ușor să întindem acest tip de aluat foarte bogat în unt, cel mai util este să îl punem între două bucăți de folie de plastic alimentară și să îi dăm forma dorită.


Punem aluatul în forma de tartă și îl dăm la cuptor pentru 15 minute la 180C.


Notă:

- eu am folosit o formă de tartă dreptunghiulară, și mi-a mai rămas aluat pentru încă 2 tarte mici pe care i le-am făcut copilului, în varianta baby friendly. Însă, ingredientele sunt suficiente pentru o tavă rotundă de 28-32cm. Dacă nu aveți forma de tartă specială, tava de tort de 28cm a fost întotdeauna alegerea perfectă pentru mine, tarta va ieși un pic mai înaltă, dar la fel de gustoasă.

- ca aluatul să nu se umfle neregulat în timpul coacerii putem pune peste el o hârtie de copt peste care punem fasole care sa creeze presiune pe aluat.

(3) Cât aluatul nostru stă la cuptor batem ouăle cu smântâna până obținem o compoziție omogenă. Adăugăm apoi și telemeaua mărunțită cu mâna în bucăți mici.

(4) Cuburile de pancetta le tragem la tigaie până prind culoare rumenă, fără grăsime, ele lăsându-și destul de multă în timpul gătirii. Le scurgem de grăsimea pe care și-au lăsat-o în tigaie și le punem peste aluatul de tartă scos din cuptor. Turnăm compoziția de ouă și smântâna peste pancetta în forma de tartă, nivelăm și punem deasupra roșiile cherry tăiate pe jumătate.

(5) Dăm tarta la cuptor pentru încă 25-30 minute sau până când obținem o culoare rumenă la suprafață.

Se poate servi rece sau caldă, după preferințe.

Happy baking!

Cu drag,

G.



7.619 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page