top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Pide turcești

Actualizată în: 27 dec. 2020

Pidele turcești nu sunt altceva decât niște pâinici plate, care se coc în general pe piatra de copt cu diverse umpluturi deasupra, cel mai frecvent întălnite fiind cele de carne sau brânză. Specific pidelor este forma acestora de bărcuță care ține toată umpltura înăuntru. Baza lor este un aluat similar celui de pizza, motiv pentru care mie îmi place să le zic pizze turcești.

Did you know?

*Içli pide (sau pide cu topping de carne - tradițional fiind folosită carnea de miel) datează încă din 1850 când brutarii din Bafra, un orașel de pe malul Mării Negre, au început să umple pâinile înainte de a fi introduse la cuptor. Între timp acest fel de mâncare simplu a fost modernizat cu diverse umpluturi delicioase cum ar fi brânză și sujuk (o specialitate de cârnat din carne de vită) sau pide subtiri cu pastramă și ou.

 

Rețetă pentru 4 porții


Ingrediente aluat:

- 300 g făină

- 160ml lapte călduț

- 3 linguri ulei de măsline

- 2 lingurițe drojdie uscată

- 1 linguriță sare

- 1 linguriță zahăr


Ingrediente umplutură:

- 500g carne tocată de vită

- 1 ceapă medie

- 1 ardei

- 1 roșie

- 1 linguriță sare

- 1 legătură pătrunjel


(1) Se frământă un aluat din toate aceste ingrediente, fie manual, fie la mixer. Aluatul obținut se împarte în 4 părți. Fiecărei bucăți de aluat i se dă formă rotundă și se lasă 15 minute la odihnit, acoperite cu un șervet de bucătărie. Aluatul nu necesită dospire înainte de a i se da forma de pide, însă este important să lasăm puțin aluatul la odihnit astfel încât glutenul să se relaxeze și să ne permită să întindem cu ușurință aluatul.


(2) Între timp pregătim umpltura de carne. Se toacă mărunt ceapa și pătrunjelul, iar ardeiul și roșia cubulețe. Se amestecă toate împreună cu carnea și sarea până se obține o compoziție omogenă, dar fără sa strivim roșiile.


(3) Se înfăinează bine blatul de lucru și se întinde fiecare bilă de aluat în formă ovală de aproximativ 35x20cm. Va rezulta un aluat întins foarte subțire, dar fiind destul de elastic, se va întinde cu ușurință. Se întinde umplutură pe toată suprafața aluatului, lasându-se aluatul gol spre margine cam 1 cm. Aceste margini se vor împături peste compoziția de carne și se va da forma finală de bărcuță.


(4) Se procedează similar pentru toate cele 4 pide. La final se bate un ou și se ung marginile de aluat ale fiecărei pide.


(5) Se dau la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 25 minute.


Se servesc cu lămâie și iaurt grecesc!


Happy Baking!


Cu drag,

G

7.791 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page