top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Paella Valenciana (cu pui)

Fac paella de foarte mulți ani și este un fel de mâncare foarte îndrăgit la noi în familie. Mereu am preferat varianta cu pui, pentru că puiul este o proteină mult mai accesibilă și pe placul tuturor. Mereu aleg pulpe de pui dezosate, fiind mult mai gustoase, comparativ cu un piept de pui care este mult mai fad.


Nu este niciun secret în spatele rețetei, ci trebuie doar să ne asigurăm că nu ne lipsește șofranul și o supă de legume de calitate. De data aceasta am ales să folosesc cuburile pentru supă de la Rapunzel de pe vegis.ro, care pe lângă eticheta curată, au o combinație de arome genială prin mixul de legume și ierburi pe care îl conțin.



Rețetă

* pt 4 porții


Ingrediente:

  • 500g pulpe de pui dezosate

  • 100g fasole verde păstăi (congelate)

  • 100g mazăre (congelată)

  • 1l apă

  • 40ml ulei de măsline

  • 2-3 căței de usturoi

  • 1 roșie tocată cubulețe

  • șofran (cât prindem între degete)

  • 1 linguriță boia dulce


Pași de lucru:


(1) Punem apa la fiert. În momentul când a început să fiarbă punem cuburile pentru supă și sarea, mai lăsăm 1 minut să dea 2-3 clocote și apoi oprim focul.


Punem șofranul în puțină supă fierbinte la înmuiat.


(2) Puiul îl tăiem bucăți (nici prea mari, nici prea mici, să zic undeva la 2cm) și îl punem cu uleiul de măsline într-o tigaie. Folosim o tigaie largă de 30-32cm diametru sau un vas special de paella dacă aveți. Gătim puiul la foc mediu pentru 7-8 minute până începe să prindă culoare (devine albicios și ușor rumen pe unele părți).


(3) Tragem puiul pe marginile tigăii (formând astfel un cerc) și punem în centrul tigăii fasolea verde, pe care o sotăm pentru 3-4 minute.


(4) Tragem apoi și fasolea spre margine, lângă pui (formând un al doilea cerc să zic așa) și adăugăm în centru usturoiul și mazărea, pe care le gătim 1-2 minute. Punem peste roșia tocată cuburi, boiaua și șofranul pe care l-am ținut la înmuiat în puțină supă pentru 10 minute. Amestecăm și gătim încă 1 minut.


(5) Punem 250 ml din supă în tigaie și amestecăm toate ingredientele acum. Lăsăm la foc mic spre mediu să fiarbă și să sece lichidul aproape 3/4 - durează cam 15 minute aproximativ, în funcție de cât de tare e dat focul.


(6) Spălăm orezul bine în câteva ape și îl punem în tigaie. Punem restul de supă (sau inițial jumătate dacă nu vă încape în tigaie, urmând să completăm pe parcurs cu restul) și amestecăm în tigaie pentru ultima dată, cât sa ne asigurăm că orezul este distribuit uniform printre restul ingredientelor din paella.


(7) Din acest moment lăsăm paella la foc mic spre mediu până orezul se gătește corespunzător, fără să mai amestecăm în ea. La final când tot lichidul s-a absorbit orezul ar trebui să fie gătit - recomand să încercați câteva boabe de la mijloc, orezul ar trebui sa fie al dente și nu să se zdrobească ușor ca la pilaf. Dacă vi se pare totuși că orezul este prea tare mai adăugați 100 ml de apă fierbinte.


(8) Când orezul e gătit corespunzător, dăm focul tare și lăsăm paella să își formeze baza caramelizat denumită și soccarat, care este considerată delicatesa acestui fel de mâncare. Lăsăm la foc mare pentru aproximativ 1 minut , până simțim un miros plăcut caramelizat și se aude cum sfârâie frumos. Baza trebuie să fie caramelizat de culoare maronie, dar aveți grijă să nu o ardeți.


Servim cu lămâie după preferințe!


Enjoy!


Cu drag,

G.











9.895 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page