top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Merdenele cu brânză

Nu cred că există fan mai mare ca mine al merdenelelor și ce simt că s-a schimbat în viața mea post-pandemie au fost chiar ele. Acel ritual pe care îl aveam dimineața de a lua merdenele fierbinți de la metrou înainte de a ajunge la birou. Uneori stăteam la coadă sau așteptam pe cele fierbinți să iasă din cuptor, chit că întârziam la job. Iar merdenele mai delicioase ca cele de la metrou victoriei sau aurel vlaicu, clar nu am mai găsit de atunci, și sinceră să fiu nu știu dacă mai există patiseriile acelea după atâția ani.

Dar mai contează? Vă zic eu: nu! Pentru că acum putem face și noi acasă merdenele absolut minunate, divine, dumnezeiești de bune!


Rețetă

*pentru 10 bucăți

Ingrediente aluat:

  • 350g făină 000

  • 150ml apă plată

  • 10ml suc lămâie

  • 40ml ulei

Ingrediente umplutură:

  • 200ml lapte

  • 30g griș

  • 200g brânză de vaci proaspătă

  • 250g telemea

  • sare după gust (în funcție de cât de de sărată este telemeaua)

Adițional:

  • 150g unt 80% grăsime - moale la temperatura camerei

  • ulei pentru uns



Pași de lucru:


(1) Frământăm un aluat din toate ingredientele pentru 10-15 minute până obținem un rezultat omogen și elastic. Dacă frământăm la robot sunt suficiente 5-7 minute la viteză medie.


Lăsăm aluatul să se odihnească 2 ore la temperatura camerei, acoperit cu o folie de plastic astfel încât să nu se usuce la exterior.


Notă:

* Nu omiteți lămâia din compoziție, aceasta având rolul de a ajuta la relaxarea glutenului în vederea obținerii unui aluat cât mai elastic.



(2) Cât aluatul e pe final de odihnă, pregătim umplutura.


Punem laptele la fiert și când atinge punctul de fierbere, turnăm grișul în ploaie și amestecăm până obținem un griș destul de gros și consistent. Lăsăm la răcit acoperit cu folie de plastic pentru a nu face cojiță.


După e grișul s-a răcit amestecăm cu brânza dulce și cu cea sărată, sfărâmate cu mâna, formând o compoziție omogenă.


(3) După ce aluatul s-a odihnit, îl împărțim în 10 bucăți egale (de aprox. 60g).


Fiecare bucată de aluat o întindem pe blatul înfăinat într-un pătrat cu latura de aproximativ 15 cm și îl ungem cu untul moale la temperatura camerei. Împăturim aluatul în 3, apoi aducem colțurile spre centru și împăturim din nou în două. Repetăm pașii cu toate bucățile de aluat, apoi le punem pe un platou înfăinat, le acoperim cu folie și le dăm la frigider 1 -1,5h.



(4) După ce aluatul împăturit a stat la rece, luăm fiecare bucată și pe blatul uns cu ulei o întindem subțire, într-un pătrat cu latură de aprox 20 cm. Punem în centru umplutura de brânză, întinsă sub forma unui pătrat cu latură de max 10cm.


Aducem fiecare colț al pătratului spre centru, ușor suprapuse, formând un plic care ține compoziția la mijloc. Punem plicurile pe o tavă cu hârtie de copt cu închizătura în jos, pentru a nu se desface în timpul coacerii (sau mai multe - pe tava de la cuptor intră maxim 6).



(5) Ungem merdenelele cu puțin ulei și dăm la cuptorul preîncălzit la 220C cu ventilație pentru 20 minute, timp în care se for umfla, vor deveni crocante și aurii.

Servim evident calde!


Putem să le păstrăm și la frigider pentru 24h și să le coacem când avem nevoie, într-o caserola, unse cu ulei și despărțite între ele cu hârtie de copt.

Thank me later!


Happy baking!

Cu drag,

G.



3.905 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page