top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Gogoși pufoase

Actualizată în: 24 feb. 2023

Sau altfel spus unele dintre cele mai pufoase gogoși care pot fi făcute foarte simplu și ușor în propria bucătărie. Rețeta a apărut în timp ce analizam chiflele de burgeri pe care le făcusem cu câteva zile în urmă, și îmi imaginam un aluat similar dar mai dulce și prăjit. Așa au apărut aceste gogoși, care cu siguranță trebuie încercate.



Did you know?

* În America sunt produse peste 10 miliarde de gogosi anual.

* Renée Zellweger a mâncat 20 gogoși pe zi pentru a se îngrășa rapid pentru seria Bridget Jones.

* Soldații din Primul Război Mondial din Franța erau serviți cu gogoși și cafea pentru a li se ridica moralul și a le reaminti de casă.



Rețetă:

*pentru 16-20 bucăți


Ingrediente:

  • 400g făină 000

  • 180ml lapte călduț

  • 2 ouă medii la temperatura camerei

  • 50g unt topit

  • 7g drojdie uscată (aprox 2 lingurițe)

  • 85g zahăr

  • 1/2 linguriță sare

  • 1 linguriță extract vanilie


Pași de lucru:


(1) Amestecăm drojdia uscată cu 50ml lapte călduț, 1 lingură zahăr și 1 lingură făină și lăsăm compoziția 15 minute la temperatura camerei, până când drojdia începe să se activeze. Vom observa că amestecul nostru se va umfla și se va aera.


(2) Peste amestecul de drojdie punem restul de lapte călduț, restul de zahăr și ouăle și omogenizăm cu ajutorul unui tel. Punem apoi untul topit, sarea și vanilia și le incorporăm și pe acestea. Adaugăm făina cernută și începem să frămantăm până obținem un aluat elastic, undeva între 5-10 minute. Dacă aveți un robot de bucătărie nu ezitați să îl folosiți, fiindcă vă va ușura mult munca. Eu am folosit robotul pentru frământare 4-5 minute la viteza 2-3.


În același timp, ezitați să mai adăugați făină suplimentară. Aluatul devine lipicios, însă dacă mai adăugăm făină riscăm să avem în final gogoși cu miez prea dens.


După frământare acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați la dospit pentru 2 ore la temperatura camerei. În acest timp aluatul nostru va crește de 2,5 ori în volum.


(3) Înfăinați bine blatul de lucru și cu ajutorul unei spatule scoateți aluatul din bol. Eu nu obișnuiesc să îl frământ în acest pas, prefer să las aerul acumulat în timpul dospirii în aluat pentru un rezultat și mai pufos la final.

Putem forma gogoșile în două moduri:

  1. Împărțim aluatul în bile de 60-65g de aluat fiecare. Le dăm formă rotundă și le așezăm pe o tavă cu hârtie de copt. Aplatizăm ușor gogoșile, le acoperim cu un șervet de bucătărie și le lăsam încă 45 minute la dospit.

  2. Aplatizați aluatul puțin cu mâinile înfăinate, presărați făină peste el și cu ajutorul unui sucitor întindeți aluatul ușor la o grosime de 1 cm. Pentru decuparea gogosilor eu am folosit un cerc de patiserie de 7cm diametru. Transferam gogoșile pe o tavă cu hârtie de copt, le acoperim cu un șervet de bucătărie și le lăsăm încă 45 minute la temperatura camerei.

Diferența între cele 2 metode, este că prin prima obținem gogoși mult mai perfecte ca formă, mai rotunde.


(4) Încălzim o tigaie antiaderentă cu ulei. Nivelul de ulei trebuie să fie în așa fel încât să ajungă puțin peste mijlocul gogoșilor atunci când le punem la prăjit. După ce uleiul s-a încins prăjim pe rând câte 3-4 gogoși la foc mic spre mediu. Evitați să dați focul mai tare, astfel încât riscați să nu se pătrundă suficient în centru si să se ardă la exterior. Le prăjim câte 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când devin aurii. Le scoatem pe un grătar metalic sau pe șervetele de bucăterie și le lăsăm să răcească puțin.


Notă: ca să transferați mai ușor gogoșile în tigaie folosiți hârtia de copt pe care au dospit, apoi o scoateți din ulei. Astfel gogoșile își vor păstra forma și vor rămâne super rotunde.


Le pudrăm cu zahăr pudră și le putem servi umplute după preferințe simple, cu gem, nutella sau cremă de vanilie/lămâie.


Happy baking!


Cu drag,

G.






18.394 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page