top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Galuste cu gem de prune

Actualizată în: 8 aug. 2021

De ce cu gem? Pentru că în primul rând sunt preferatele lui Radu, și pentru că de-a lungul anilor așa m-am obișnuit să le fac de dragul lui. Și fiindcă gemul este nelipsit din cămara oricărei gospodine, este o rețetă care merge făcută pe tot parcursul anului. Asta nu înseamnă că nu putem înlocui gemul cu prune, atâta timp cât suntem în plin sezon.

În același timp au o textură mult mai fină, iar momentul în care muști din gălușcă și dai de mijlocul bogat în gem aromat cu rom îți va încânta toate simțurile.

Fără nicio altă descriere vă las rețeta mai jos.


Rețetă

Ingrediente aluat:

- 750 cartofi făinoși - cântăriți decojiți înainte de fierbere

- 2 ouă mari

- 160g făină

- 50g griș

- 1 praf de sare

Ingrediente umplutură:

- 250g gem de prune

- 1 linguriță esență de rom

Ingrediente înveliș:

- 200g pesmet alb

- 60g unt

- 90g zahăr alb

Pași de lucru:

(1) Într-o tigaie topim untul și adăugăm pesmetul. Amestecăm la foc mediu constant până pesmetul se rumenește și capătă o culoarea aurie. În acest moment oprim focul și adăugăm zaharul, amestecându-l și pe el în compoziție.


(2) Pentru aluat, fierbem cartofii și îi scurgem bine de apă (Ideal se fierb decojiti și întregi astfel încât sa absoarbă cât mai puțină apă). Îi lăsăm 20 minute să se răcorească și apoi îi zdrobim similar piureului. Incorporăm bine ouăle, apoi adăugăm grișul și făina și amestecăm până obținem o compoziție omogenă și fină..


(3) Punem o oală încăpătoare cu 2l apă la fiert. Când începe să fiarbă dăm focul mic și începem să formăm găluștele.


Notă: Pentru a ne fi ușor să dăm formă găluștelor, având în vedere că aluatul este lipicios, trebuie să avem în permanență mâinile umezite, motiv pentru care țineți aproape un bol cu apă. Mulți recomandă înfăinarea mainilor și a blatului de lucru, însă ezitați să puneți mai multă făină, fiindcă la final vom avea o gălușcă tare din cauza excesului de faină.


Luam câte o lingura de aluat și o punem in palma umezită. Cu mâna cealaltă tot umezită, întindem aluatul în palmă formând o adancitură, în care punem 1 linguriță de gem amestecat cu rom. Închidem gălușca aducând capetele spre mijloc și o punem la fiert direct la fiert. Repetăm procedeul pentru fiecare gălușcă în parte, în fiecare tură punând la fiert cam 6-7 găluște.

Notă: Având în vedere ca găluștele sunt fragile și aluatul destul de moale și lipicios, acestea se pun la fiert pe măsură ce se formează, astfel la contactul cu apa fierbinte deja începând să se întărească. Ezitați să le formați pe toate la început și să le puneți apoi la fiert.


Când găluștele se ridică la suprafața apei le mai lăsam 30-45 secunde și le scoatem, fiind semn că sunt gata. Le scoatem direct în compoziția de pesmet și le tăvălim până se acoperă complet. Le scoatem pe un platou și repetăm procesul cu celelalte găluște.

Nu sunt deloc greu de făcut și este un desert traditional pe care noi în familie îl adorăm. Servite reci de la frigider este desertul perfect, și nu mă pot opri niciodată să mănânc una singură!

Happy baking!

Cu drag,

G



7.197 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Palmieri

bottom of page