top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Curry cu pui și năut

Actualizată în: 8 nov. 2020

În ultimii ani peste 80% din felurile de mâncare pe care le gătesc sunt inspirate din bucătăria internațională și îmi place de fiecare dată sa experimentez lucruri noi, bineînțeles în limita propriilor preferințe culinare. Îmi plac mancărurile condimentate, însă cu măsură, și nu foarte grele și grase, astfel încât organismul meu să nu fie depășit de situație după o masă copioasă. În concluzie, acest curry este ușor și perfect pentru o cină delicioasă.


Rețeta este inspirată dintr-o emisiune cu Jamie Oliver de acum câțiva ani, adaptată după rețeta lui, cu ce aveam prin casă la momentul respectiv, și a rămas încă de atunci o rețetă foarte îndrăgită la noi.

Did you know?

* Curry-ul este originar ca fel de mâncare din sudul Indiei și provine din cuvântul “kari”, din dialectul Tamil și înseamnă sos sau supă care se servește cu orez.

* Primul curry modern este atribuit lui Hannah Glasse, rețeta fiind regăsită în cartea ei de rețete apărută în 1747 în Marea Britanie.

 

Rețetă pentru 4 porții


Ingrediente:

  • 2 pulpe de pui întregi ( sau 4 pulpe inferioare/ superioare, după preferință)

  • 2 cepe medii

  • 1 ardei roșu mare

  • 1 conservă năut (400g)

  • 400g roșii cuburi

  • 2 lingurițe curcuma

  • 1 linguriță sare

  • 1/2 linguriță chimen măcinat

  • 1/2 linguriță coriandru

  • 2 linguri ulei vegetal


Pași de lucru:


(1) Pulpele întregi se taie în două, și se pun la înăbușit într-o tigaie antiaderentă cu 2 linguri de ulei și apă cât să le acopere pe

jurmătate. Se lasa la foc mediu până când se frăgezesc și carnea pare să se desprindă ușor de pe os. Eu am avut pulpe de pui de țară, așa că l-am lăsat 1,5h la foc mic până s-au frăgezit complet. Dacă apa seacă și nu s-au făcut, se mai adaugă apă suplimentar.


(2) Pulpele se scot din tigaie și se lasă separat până pregătim sosul.

(3) Ceapa și ardeiul se bagă la robot / chopper și se toacă mărunt. Se pun în tigaia în care s-a gătit anterior puiul și se sotează câteva minute. Se adaugă roșiile cubulețe, condimentele și năutul (fără zeama din conservă) și se mai lasă câteva minute până începe sosul să fiarbă.


(4) Se pune puiul în sos și se lasă pe foc mediu cu capacul pus până scade lichidul lăsat de roșii.

Se servește cu orez basmati simplu, pătrunjel proaspăt tocat deasupra și lămâie.

Notă: Pentru orezul basmati recomand gătirea după raportul 1 pahar orez : 2,5 pahare apă. Se pune orezul cu apa, 2 linguri ulei și 2/3 lingurițe sare la foc mediu într-un vas antiaderent. Când începe să scadă lichidul se pune capac și se lasă la foc mic până se evaporă toată apa.


Happy cooking!


Cu drag,

G












2.118 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page