top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Carrot Cake

Actualizată în: 12 mar. 2023

Cu un blat pufos și aromat, și o cremă fină de brânză, Carrot Cake este cu siguranță unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din întreaga lume. Desertul are o istorie lungă în spate, datând încă de la sfărșitul anilor 1500, când este înregistrată prima rețetă așa numită ”budincă cu morcov și carne”, ce conținea elemente și tehnici similare desertului actual modern.


Cu toate acestea originea este contestată și istoricii în cultura alimentară susțin că prăjitura pe bază de morcov datează încă de la începutul Evului Mediu, când europenii foloseau morcovul ca un înlocuitor pentru zahăr sau alți îndulcitori, care erau scumpi și greu accesibili la acea vreme.


Cu toate acestea, indiferent de originea lui, Carrot cake, simplu sau cu mai multe straturi de cremă de brânză, este un desert simplu de realizat, dar care va ajunge la inima oricărui pofticios în materie de dulciuri



Rețetă (pentru tavă de 26-28cm)


Ingrediente blat:

  • 400g morcovi rași fin

  • 300g zahăr

  • 4 ouă medii

  • 300ml ulei

  • 400g făină 000

  • 1 linguriță vanilie

  • 3 lingurițe praf de copt

  • 1 linguriță scorțișoară

  • 1/2 linguriță ghimbir

  • 1/2 linguriță nucșoară


Opțional: Se pot adăuga nuci (aprox. 1 mână), mărunțite și coapte ușor pe tigaie sau la cuptor.


Ingrediente cremă:

  • 600g cremă de brânză Philadelphia

  • 200ml smântână pentru frișcă

  • 250g mascarpone

  • 200g zahăr pudră

  • 2 lingurițe esență vanilie


Notă:

* Pentru un tort mai mic, se pot înjumătăți cantitățile și folosi o tavă de 18cm diametru.



Pasi de lucru:


(1) Amestecăm ouăle cu zahărul până compoziția se albește. Se adaugă apoi uleiul și se amestecă în compoziție. Separat omogenizăm într-un bol făina, aromele și praful de copt, și încorporăm mixul în compoziția de ouă, până obținem un aluat omogen. La final adăugăm morcovii dați pe razătoarea mică și îi încorporăm ușor.

(2) Preincălzim cuptorul la 170C.


Punem aluatul în tava de tort în care am pus anterior hârtie de copt, atât pe bază, cât și pe laterale, și dăm tava la cuptor pentru 70-80 minute, până capătă o culoare aurie și trece testul cu scobitoarea.


După ce blatul s-a copt, îl scoatem pe un grilaj metalic și îl lăsăm la răcit la temperatura camerei. Blatul trebuie să se răcească complet înainte de a-l secționa și a-l orna.

(3) Pentru cremă, punem crema de brânză, zahărul pudră, smântâna pentru frișcă și vanlia într-un bol încăpător și cu ajutorul unui mixer amestecăm câteva minute până crema se întărește și devine tare și consistentă.


Adăugăm crema de mascarpone și cu ajutorul unui tel o încorporăm în crema de brânză până compoziția devine omogenă. Nu recomand să folosiți mixerul în acest pas final, deoarece crema de poate suprabate foarte ușor și va căpăta un aspect ușor brânzit.


(4) După ce blatul s-a răcit, îl secționăm în 3 blaturi egale.


Notă:

* Dacă în timpul coacerii, blatul a făcut un bombeu în partea rotundă, tăiem capacul cât să nivelam blatul, apoi începem să secționăm blatul în 3 blaturi egale.


(5) Începem să montăm tortul prin așezarea bazei pe un suport de tort/ farfurie întinsă.

Punem o parte din cremă pe primul blat, nivelăm și adăugăm celălalt blat. Repetăm procesul pentru toate blaturilor, iar cu crema rămasă decorăm tortul. În funcție de preferințe, sau de cum ne orietăm să împarțim crema pentru straturile interioare și pentru decor, putem să facem un tort naked, seminaked sau îmbrăcat complet în cremă.


La fel, în funcție de preferințe sau ocazie îi puteți decora în nenumărate feluri. Vă las aici 2 idei pentru inpirație, unul decorat cu flori naturale, și unul îmbrăcat cu ganache de ciocolată neagră.


Notă:

* Blatul care ne rămâne în urma nivelării blatului (capacul) îl putem marunți cu mâna și combina cu 1-2 linguri de cremă. Obținem astfel niste cake pops delicioase. Eu am ales sa le pun în cornete de înghețată și să le trec prin ganache de ciocolată, unul l-am folosit char la decorarea tortului.



Dăm tortul la frigider 2-3 ore înainte de servire, astfel încât crema să se întărească complet.

Este unul dintre cele mai simple torturi de realizat și în același timp incredibil de delicios.

Happy baking!


Cu drag,

G





13.340 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tort Ruladă

Tort diplomat

bottom of page