top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Bagels

O pâinică sub formă de covrig, pufoasă și cu exterior ușor gumat, ideală pentru micul dejun. O dată ce o să îi încerci te vei îndrăgosti de ei mai ales că se fac atât de simplu.Rețetă

* pentru 8 bagels

  • 500g făină manitoba - sau o făină cu proteină mare

  • 300ml apă călduță

  • 20g drojdie proaspătă (7g drojdie uscată)

  • 6g sare

  • 1 lingură miere

  • 1 lingură zahăr

Did you know?

*Istoria acestui tip de produs de brutărie este dezbătută. O legendă spune că bagelul ar fi fost inventat ca tribut regelui polonez Jan Sobieski, care ar fi apărat Viena împotriva Turciei. În același timp criticii culinari, spun ca de fapt bagelul arată ca obwarzanek, o pâine poloneză care datează din 1300.

*Deși bagelul ne duce instant cu gândul la US și New York - ei sunt mult mai populari în Canada. Montreal-Style bagels sunt de fapt mai mici și mai dense, și sunt fierți în apă cu miere ceea ce le dă un gust și o textură aparte.Pași de lucru:


(1) Amestecăm drojdia cu zahărul, până obținem o consistență lichidă. Turnăm mixul, cu apa și 250g făină până obținem o textură omogenă, fără cocoloașe de făină. Dacă folosim drojdie uscată o punem ca atare. Lăsăm mixul aproximativ 15 minute până drojdia se activează și aluatul începe să facă bule de aer.


(2) Adaugăm restul de făină și frământăm cu ajutorul robotului de bucătărie pentru 4-5 minute la viteză medie, până obții un aluat elastic și omogen. Lasă aluatul la dospit 1,5 - 2h până se dublează în volum.


(3) După ce s-a dospit, răsturnăm aluatul pe masa de lucru înfăinată și îl împărțim în 8 bucăți egale cărora le dăm formă rotundă. Le lăsăm 10 minute acoperite cu un șervet să se relaxeze aluatul.


(4) Luăm fiecare bilă și cu coada unei linguri dăm o gaură în centru, pe care o lărgim apoi cu mâna până obținem un covrig cu o gaură de aprox 2-3cm. Îi punem pe o tavă cu hârtie de copt și îi lăsăm 15 minute să se odihnească, acoperiți cu un șervet.


(5) Fierbem într-o oală largă aprox. 3 litri de apă cu 1 lingură de miere și 1 linguriță bicarbonat de sodiu. Când a început să fiarbă dăm focul mic spre mediu și fierbem fiecare covrig 90 secunde, întorcându-i la jumătatea timpului și pe cealaltă parte fiindcă ei vor pluti deasupra apei. Încearcă să nu îngrămădești covrigii și să fierbi câte 2-3 pe rând. Se pot ține la fiert între 30 secunde și 2 minute, cu cât se fierb mai mult, cu atât vor căpăta o textură mai gumată, caracteristică lor, însă undeva la 90 secunde este absolut timpul ideal.


(6) Scoate fiecare bagel înapoi pe tavă, îi ungem cu ou (sau doar cu un albuș de ou) și presarăm susan, mac, fulgi de sare sau alte semințe la alegere. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 20-22 minute, sau până se rumenesc frumos.


(7) După coacere îi lăsăm să se răcorească și îi servim după preferințe.


Happy Baking!


Cu drag,

G.
1.936 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

댓글


bottom of page