top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tort Profiterol

Actualizată în: 12 dec. 2020

Nu există niciun desert mai perfect pentru mine decât aceste mici delicii umplute cu multă cremă fină de vanilie și acoperite generos în ganache de ciocolată amăruie. Aș mânca zi de zi fără să mă plictisesc de ele, indiferent sub ce formă aleg sa le fac, că sunt mini eclere, sau sunt la dimensiune normală de ecler, că sunt sub formă de profiterol, sau chiar dacă acea coajă nu iese perfect rotundă.


Ultima dată am ales să fac profiterol și să le incorporez într-un tort care îi poartă și numele. Rezultatul a fost peste așteptări și abia aștept să îl repet cu prima ocazie.


Rețetă

*pentru tavă de 18-20cm


Ingrediente blat ciocolată:

  • 110g unt

  • 150g zahăr alb granulat

  • 2 ouă medii

  • 120g smântâna fermentată ( cel puțin 20-25% grăsime)

  • 150g făină

  • 30g cacao neagră

  • 60ml expresso fierbinte

  • 1 linguriță vanilie

  • 1 linguriță praf de copt

  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu


Notă: toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar cafeaua fierbinte.


Ingrediente ganache:

  • 100ml frișcă lichidă

  • 120g ciocolată neagră (cel puțin 55% cacao)


Ingrediente cremă:

  • 200ml frișcă lichidă

  • 200g philadelphia

  • 100g zahăr pudră

  • 100ml lapte

  • 3 foi gelatină

  • 1 linguriță extract de vanilie


Ingrediente profiterol:



Pași de lucru:

(1) Pregătim blatul de ciocolată:


  1. Mixăm untul cu zahărul cu ajutorul unui mixer, până obținem o compoziție omogenă și zahărul se încorporează bine.

  2. Adăugăm ouăle unul câte unul și incorporăm bine după fiecare. Ulterior incorporăm smântâna și esența de vanilie.

  3. Separat amestecăm ingredientele solide: făina, cacao, praf de copt și bicarbonat de sodiu.

  4. Punem jumătate din cantitatea de făina peste compoziția de ou și unt, incorporăm și adăugăm apoi jumătate din cafeaua fierbinte. După ce am incorporat bine, adăugăm cealaltă jumătate din cantitatea de făina, incoporăm și la final adăugăm restul de cafea.

  5. Pregătim o tavă de tort de 18-20cm diametru pe care o tapetăm cu hârtie de copt pe bază, dar si pe laterale.

  6. Punem aluatul în tavă și dăm la cuptorul preîncălzit la 170C pentru 35-40 minute, sau până trece testul cu scobitoarea.

  7. După ce s-a copt îl lăsăm 5 minute în tavă apoi îl scoatem pe un grătar să se răcească complet.



(2) Pregătim cojile de profiterol urmând rețeta de pe blog de ”Mini eclere cu vanilie”. Pregătiți jumătate de rețetă, respectând pașii cu atenție.


Aceasta este consistența perfectă a aluatului.


Singura diferență este că la final în loc să formăm eclere, sub formă lunguiață, formăm mici guguloaie cu ajutorul poșului. O să iasă undeva între 15-20 de coji, în funcție de cum reușim să distribuim aluatul.


Cu degetul umed nivelăm vârful fiecărei forme de aluat și le coacem similar ca pe eclere, 18-20 minute la 180-200C. (vezi indicații detaliate la rețeta de eclere).


Pregătim jumătate din cantitatea de cremă de vanilie din rețeta de eclere, și umplem cojile de profiterol cu crema de vanilie, prin baza profiterolului în care eu obișnuiesc să fac o găurică cu vârful unui cuțit astfel încât vârful poșului să străpungă cu ușurință, dar să nu distrugă coaja de profiterol.



(3) După ce blatul s-a răcit și cojile de profiterol sunt umplute cu cremă de vanilie, pregătim crema care va lega toate componentele noastre în acest tort minunat de profiterol.


Punem foile de gelatină în apă rece pentru 5 minute sau până acestea se înmoaie. După ce s-au înmoiat punem laptele la fiert împreună cu gelatina și amestecăm constant până gelatina se topește. Este important să amestecăm, fiindcă gelatina tinde să se lase la fundul vasului și să rămână netopită. Punem laptele deoparte 5 minute să se răcorească.


Într-un bol încăpător punem crema de brânză, frișca lichidă, zahărul pudră și extractul de vanilie. Cu ajutorul unui mixer amestecăm câteva minute până când crema se întărește și devine tare și consistentă.


Turnăm peste această cremă, mixul de lapte și gelatină și incorporăm cu ajutorul unui tel (nu vă speriați că laptele este prea cald și că acesta va înmoia crema noastră, la frigider totul se va întări perfect).



(4) Pregătim ganache-ul de ciocolată.


Încălzim frișca lichidă până la punctul de fierbere. Ciocolata o rupem bucățele și turnăm peste frișca fierbinte. Amestecăm până ciocolata se topește și obținem un ganache omogen și fin.


(5) Asamblăm tortul.

  1. Tăiem blatul în 2 blaturi egale și dacă este cazul nivelăm partea de sus a tortului, prin tăierea bombeului care s-a realizat în timpul coacerii.

  2. Punem cercul de la forma de tort pe un suport sau platou și punem de jur împrejur hârtie de copt sau folie de acetofan, după cum aveți în bucătărie.

  3. Punem baza tortului în formă.

  4. Peste primul blat punem o treime din cantitatea de cremă cu frișcă și gelatină, pregătită anterior.

  5. Peste cremă așezăm un strat de profiterol umplut anterior cu crema de vanilie. Mie mi-au intrat 7 bucăți (6 pe margini și unul în centru).

  6. Punem peste restul de cremă și nivelăm ușor, astfel încât crema să intre de jur împrejurul profiteroalelor.

  7. Punem celălat blat peste tort.

  8. Pregătim încă un strat de profiteroale, pe care le trecem cu partea superioară prin ganache-ul de ciocolată.

  9. Restul de ganache îl punem peste tort și apoi punem profiteroalele decorate cu ganache.

  10. Dăm tortul la frigider 4h înainte de a fi servit, astfel încât crema cu gelatină să se întărească corespunzător.

Notă:

* Dacă doriți să creați acel efect de ciocolată care se prelinge pe marginea tortului după pasul 7 băgați tortul la frigider pentru 3 ore și abia apoi pregătiți ganache-ul de ciocolată.

* Practic după cele 3 ore, scoatem tortul din formă, punem ganache-ul creând acel efect de picături care se scurg pe margini și apoi așezăm stratul de profiterol dat prin ganache de ciocolată.

* Mai dăm tortul 1h la frigider.



Poate pare un pic complicat datorită listei lungi de ingrediente și componente, însă este mult mai simplu decât pare și este cel mai delicios tort pe care l-am încercat până acum.


Happy Baking!


Cu drag,

G.



11.570 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tort Ruladă

Tort diplomat

bottom of page