Au zburat cei doi ani și totul pare a fi fost chiar ieri. Ne-am dorit foarte mult o fetiță și am simțit asta amandoi de cum am aflat că sunt însărcinată. Inclusiv numele l-am ales când nu aveam nici 5 săptămâni de sarcină, când ne aflam la cinema, unde rula filmul ”Tomb Raider” și ne-am decis fără să ezităm că numele ”Lara” este alegerea perfectă.
Mi-am dorit foarte mult să creez un tort minunat de ziua ei, dar în același timp nu foarte dulce astfel încât să îi pot da și ei. Așa că m-am hotărât să reinterpretez tarta cu cremă de vanilie și jeleu de mure, într-un tort de vanilie în care gustul dulce și cel acrișor se balansează perfect.
Cine mi-a încercat preparatele, fie prin rețetele pe care le-am postat până acum, fie personal, știe că îmi place să fac prăjituri cu blaturi ușor umede, care dau senzația uneori că sunt însiropate, ceea ce am realizat și în cadrul acestui tort, iar conținutul este atât de răcoritor și fresh că este greu să te oprești la o singură porție.
Rețetă
*pentru tavă de 18-20cm diametru
Ingrediente blat:
160g faină 000
1 ou mare
100g zahăr
120ml ulei vegetal
120ml lapte bătut
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță sare
1 linguriță extract vanilie
Ingrediente jeleu zmeură:
150g zmeură
50ml apă
10g amidon
30g zahăr
Ingrediente cremă de vanilie:
300ml lapte
3 galbenusuri
60g zahăr
30g amidon
30g unt
1/2 păstaie de vanilie (1 linguriță extract de vanilie)
Ingrediente frosting:
150g cremă de brânză
100ml smântână pentru frișcă
30g zahăr pudră
1/3 linguriță extract vanilie
Ingrediente ganache alb
100g ciocolată albă
50ml smântână pentru frișcă
Pași de lucru:
(1) Preparea blatului este foarte simplă, neavând nevoie decât de un bol și un tel. Punem în bol zahărul împreună cu oul și îl amestecăm cu ajutorul telului până compoziția devine ușor spumoasă. Adăugăm peste laptele bătut, uleiul, sarea și esența de vanilie și omogenizăm. Adăugăm la final ingredientele uscate, și anume făina, praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Pregătim o tavă de tort de 18-20cm diametru și o tapetăm cu hărtie de copt atât pe bază cât și pe laterale. Turnăm aluatul în tavă și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180C (cu ventilație) pentru 45 minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
După ce blatul s-a copt, îl scoatem pe un grilaj metalic și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
Notă: Cât timp se coace blatul, pregătim crema de vanilie și jeleu de fructe care trebuie să se răcească și ele cel puțin la temperatura camerei înainte de a fi montat tortul.
(2) Pregătim crema de vanilie. Pentru asta, omogenizăm bine zahărul cu amidonul și adăugăm apoi gălbenușurile.
Scoatem semințele de la păstaia de vanilie și le punem în lapte, împreună cu păstaia. Încălzim laptele până la punctul de fierbere, scoatem păstaia de vanilie și turnăm laptele în fir subțire, peste mixul de gălbenușuri și zahăr, amestecând în continuu. Mutăm compoziția înapoi în vasul rezistent la foc și amestecăm în continuu până când crema noastră ajunge la consistența unei budinci. Oprim focul și încorporăm untul.
Mutăm crema într-un bol curat și punem peste cremă o folie de plastic, lipită direct peste cremă astfel încât să nu pătrundă deloc aer și să nu se formeze crustă, și o lăsăm să se răcească complet.
(3) Pregătim jeleul de zmeură.
Amestecăm zahărul cu amidonul într-un vas antiaderent și adăugăm peste apa și zmeura. Punem vasul pe foc mediu și amestecăm constant până obținem o consistență similară unui gem gros (2-3 minute de la primul clocot). Turnăm jeleul fierbinte într-un bol și acoperim jeleul similar ca pe crema de vanilie, cu o folie de plastic pentru a preveni formarea unei pielițe.
(4) Când blaturile s-au răcit complet putem asambla tortul.
Îndepărtăm folia de pe cremă și cu ajutorul unui tel amestecăm crema bine, care tinde să se întărească în timpul răcirii și o punem într-un poș cu dui rotund sau pe care pur și simplu îl tăiem la vârf.
Îndepărtăm folia de pe jeleu și cu ajutorul unei spatule omogenizăm jeleul și îl punem într-un poș cu dui rotund sau pe care pur și simplu îl tăiem la vârf.
Tăiem blatul în două blaturi egale.
Punem primul blat pe un suport de tort și cu punem crema și jeleul în forme concentrice. Se începe cu crema de vanilie de la margine, formând un cerc, formăm și al doilea cerc din interior și apoi punem jeleul între cercruile de cremă de vanilie.
Punem celălalt blat peste și apăsăm foarte ușor astfel încât crema să nu iasă în afara blaturilor.
Dăm la frigider minim 1,5h înainte de ornare.
Notă:
* Crema de vanilie am pus-o în 2 straturi pe fiecare cerc.
* Ca să fiu sigură că nu se revarsă crema, am pus cercul de tort înainte de a pune blatul superior și am răcit tortul așa.
(5) După ce tortul s-a răcit pregătim frostingul în care vom îmbrăca întreg tortul.
Punem crema de brânză, zahărul pudră, smântâna pentru frișcă și vanilia într-un bol încăpător și cu ajutorul unui mixer amestecăm câteva minute până crema se întărește și devine tare și consistentă. La final putem adăuga colorant după preferința culorii și a intensității și mai mixăm fix pentru omogenizarea culorii.
Îmbrăcăm tortul cu crema astfel creată și îl dăm la frigider cât preparăm ganache-ul.
(6) Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere și o turnăm peste ciocolata ruptă bucăți. Lăsăm 30 secunde și apoi amestecăm cu ajutorul unei linguri sau spatule până obținem o compoziție omogenă. Lăsăm să se răcească până ajunge la o consistență mai tare, care să nu curgă de pe tort, amestecând ocazional.
Punem ganacheul astfel răcit peste tort și nivelăm. Am ornat adițional tortul cu chips-uri de ciocolată albă.
Notă: Ganache-ul este opțional și poate fi omis.
Lăsăm tortul încă 2-3h la frigider înainte de servire.
Happy Baking!
Cu drag,
G.
Comments