top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tort de ciocolată

Actualizată în: 22 nov. 2021

Un tort cu ciocolată, plin de ciocolată, sau desertul ideal pentru toți iubitorii de ciocolată. De mult plănuiesc să includ o astfel de rețetă pe blog, iar la provocarea primită din partea Cramei Domeniile Davidescu, de a asocia un desert vinului Rară Neagră & Saperavi, am creat un tort cu blaturi moi și gust intens de ciocolată, unite de o cremă fină cu textură de mousse delicat.


Alegerea a venit la fix, fiindcă ce desert merge mai bine alaturi de un vin roșu cu gust catifelat și note de ciocolată și vanilie, decât un tort decadent de ciocolată? Rețeta este super simplu de făcut, iar tortul este incredibil de moale și catifelat, un tort de care vă veți îndrăgosti. cu siguranță.


V-am lăsat toate detaliile mai jos și abia aștept să îl încercați.



Rețetă


Ingrediente blat:

  • 4 ouă mari (200g)

  • 200ml lapte

  • 150g smântână (24-30% grăsime)

  • 150ml ulei vegetal

  • 100ml cafea fierbinte

  • 100g cacao neagră

  • 100g zahăr alb

  • 150g zahăr brun

  • 350g făină 000

  • 100g ciocolată neagră (chocolate drops)

  • 2 lingurițe extract vanilie

  • 2 lingurițe praf de copt (10g)

  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu (5g)

  • 1/4 linguriță sare

Ingrediente cremă de ciocolată:

  • 250g unt moale la temperatura camerei

  • 45g amidon de porumb

  • 30g cacao

  • 175g zahăr

  • 3 gălbenușuri

  • 450ml lapte

  • 1 linguriță esență vanilie

Ingrediente ganache de ciocolată:

  • 100g ciocolată neagră 54% cacao

  • 100g smântână pentru frișcă

Notă:

* cafeaua nu influențează gustul, ci doar ajută la intensificarea gustului de ciocolată. Se poate înlocui cu apă fierbinte



Pași de lucru:


(1) Pregătim blaturile de ciocolată. Spun blaturile pentru că am folosit 2 tăvi de 18cm diametru, pentru a obține 2 blaturi care au fost ulterior secționate și am obținut în total 4 blaturi pufoase.


  1. Cernem într-un bol făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul de sodiu și le amestecăm. Este important ca ele să fie amestecate înainte împreună astfel încât cacaua și agenții de afânare să fie distribuite uniform în aluat. Nu puneți cacaua necernută, fiindcă riscați să obțineți cocoloașe de cacao în aluatul final.

  2. Într-un bol încăpător batem ouale cu zahărul alb, zahărul brun și vanilia, cu ajutorul unui tel până ouăle devin ușor aerate.

  3. Peste ouă adăugăm uleiul, laptele și smântâna și le omogenizăm în amestec.

  4. Adăugăm mixul de făină și cacao și amestecăm ușor până obținem o compoziție omogenă.

  5. Adăugăm cafeaua fierbinte în 2-3 tranșe, încorporând bine înainte de a adăuga restul de cafea.

  6. La final încoporăm picăturile de ciocolată. Dacă nu găsiți sau nu aveți la dispoziție, folosiți ciocolată negră pe care o tocați cuburi mici.

  7. Punem aluatul în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt atât pe bază, cât și pe margini și dăm la cuptorul preîncălzit la 170C pentru 40 minute, sau până trece testul cu scobitoarea.

  8. După coacere scoatem blaturile pe un grilaj metalic și le lăsăm să se răcească complet.

Notă:

*Puteți folosi o tavă clasică de 28cm diametru și coace tot aluatul într-un singur blat pe care apoi să îl secționați în 2-3 blaturi. Ideal este să tăiem blatul mai gros, după cum vedeți pe secțiune blatul are cam 2cm grosime cel puțin.

*În cazul de mai sus, dacă folosiți o tavă de 26-28cm și vă doriți tortul la fel de înalt, creșteți cantitățile pentru blat cu 1/2 și coaceți similar în 2 tăvi.

*Scuturați bine tăvile și lovițile de blat astfel încât să nivelați bine aluatul și să iasă bulele de aer rămase în aluat, astfel vom obține un aluat cât mai omogen și nivelat.



(2) Pregătim budinca de ciocolată, care trebuie și ea să se răcească complet.


Într-un vas antiaderent se amestecă amidonul, cacaua și zahărul. Peste acestea se adaugă laptele și gălbenușurile și se omogenizează compoziția, apoi se transferă pe aragaz la foc mic spre mediu. Se amestecă constant până când crema ajunge la consistența unei budinci. În acest moment se ia de pe foc și se adaugă vanilia și se transferă într-un bol curat. Se pune folie de plastic peste crema astfel încât să nu facă crustă deasupra și se lasă să se răcească până la un nivel călduț.


(3) Când blaturile și budinca de ciocolată s-au răcit complet secționăm fiecare blat în 2 blaturi egale. Dacă blaturile au făcut bombeu în timpul coacerii, nivelăm blaturile și tăiem acest bombeu cu un cuțit.



(4) După ce budinca de ciocolată s-a răcit complet, spumăm untul, pe care l-am ținut mai bine de o oră la temperatura camerei, astfel încât să fie suficient de moale.


Punem untul într-un bol încăpător și cu ajutorul unui mixer îl batem pentru câteva minute până obținem o textură spumoasă.


Îndepărtăm folia de plastic de pe budinca de ciocolată și cu un tel o amestecăm puțin, cât să devină din nou fină (tinde să ia forma bolului în care se răcește și să se întărească).


Adăugăm budinca de ciocolată peste unt și mai amestecăm cu mixerul până obținem o cremă omogenă, fină și consistentă.



(5) Când avem toate componentele gata, ne apucăm să montăm tortul. Recomand să îl montăm direct pe platoul de tort, folosindu-ne de inelul de la tava în care am copt blaturile.


Astfel punem inelul pe platou, punem hârtie de copt de jur împrejur astfel încât să îl scoatem ușor din formă și crema să nu se lipească de inel. Punem baza de la un blat și începem să construim tortul. Împărțim crema de ciocolată în mod egal, în 3 părți care vor uni cele 4 blaturi ale noastre. Folosim a doua baza de blat pe post de capac, astfel încât partea de sus a tortului să fie cât mai plată și ne va ajuta și la decorare.


Dăm tortul la frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte, astfel încât crema să întărească uniform în tort.



(6) Pregătim ganacheul de ciocolată.


Rupem ciocolata în bucățele într-un bol și turnăm peste smântâna pentru frișcă încălzită până la punctul de fierbere. Lăsăm 1 minut și apoi amestecăm până obținem un ganache fin și omogen. Ornăm tortul deasupra cu ganacheul. Începem întâi să creăm efectul de ciocolată care se prelinge pe tort folosindu-ne de o lingură sau de un recipient pentru sos. Punem apoi restul de ciocolată deasupra și o nivelăm cu o spatulă.


Ganacheul îl punem fie la final, când tortul este gata răcit peste noapte și îl mai dăm 30 minute la frigider, fie îl scoatem din tavă dupa 2-3 ore, punem ganacheul și apoi îl mai dăm la frigider până a doua zi.



Păstrăm tortul la frigider într-un vas acoperit pentru a preveni uscarea.


Servim cu cei dragi la un pahar de vin Rară Neagră &Saperavi.


Happy baking!


Cu drag,

G.




32.853 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tort Ruladă

Tort diplomat

bottom of page