top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tort Black Forest

Un tort absolut minunat, atât ca gust, cât și estetic, numai bun pentru mesele de sărbători alături de cei dragi. Un blat decadent de ciocolată, în 3 straturi care țin la mijloc un jeleu fresh și acrișor de vișine, totul îmbrăcat într-un strat alb de sărbătoare, din cremă fină de mascarpone.


Vă promit de mult că vă las rețeta aceasta, mai exact de un an, așa că de Crăciunul acesta v-o las aici să îi surprindeți pe cei dragi! Toata ideea a pornit de la propunerea Domeniile Davidescu de a crea un desert penntru masa de sărbători pe care să îl savurăm cu familia alături de un pahar de vin roșu Rară Neagră & Saperavi.



Rețetă

* pentru o tavă de 18-20cm


Ingrediente blat:

  • 300g făină 000

  • 100g cacao neagră

  • 250g zahăr

  • 130ml ulei

  • 3 ouă mari

  • 250ml lapte bătut/ sana

  • 100ml cafea fierbinte

  • 2 lingurițe praf de copt (1 plic de 10g)

  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

  • 1 linguriță extract vanilie

Ingrediente cremă:

  • 500g mascarpone

  • 300ml frișcă lichidă

  • 150g zahăr pudră

  • 2 lingurițe extract vanilie

Ingrediente jeleu de vișine:

  • 300g vișine (congelate sau proaspete)

  • 60g zahăr

  • 20g amidon de porumb

  • 50ml suc lămâie

  • 100ml apă

Notă:

* Cafeaua se poate înlocui cu apă fierbinte. Rolul cafelei este de a intensifica gustul de ciocolată, fără să dea gust de cafea.



Pași de lucru:


(1) Într-un bol cernem făina și cacaua împreună și le amestecăm împreună cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Este foarte important acest pas, astfel cacaua se va incorpora perfect în aluat, iar agenții de afânare se vor distribui uniform în blat.


(2) Într-un bol încăpător batem ouăle cu zahărul până încep să capete volum și mixul să se albească.


Adăugăm peste laptele bătut și uleiul și le încorporăm cu telul.


(3) Adăugăm mixul de ingrediente uscate și le încorporăm cu telul ușor până obținem o compoziție omogenă.


(4) La final adăugăm cafeaua și extractul de vanilie și le încorporăm și pe ele în aluat.



(5) Pentru coacere prefer să coc fiecare blat individual pentru a ieși cât mai drepte și egale, dar și mai stabile, să nu risc să le stric dacă aș coace un singur blat și l-as secționa apoi în 3.


Pregătim o tavă cu diametru de 18-20cm (sau 2 sau 3, depinde câte avem în recuzită), și o tapetăm cu hârtie de copt atât pe bază cât și pe laterale.


Preîncălzim cuptorul la 170C.


Împărțim aluatul în mod egal pentru a fi distribuit pentu cele 3 blaturi, și dăm tava/ tăvile la cuptor pentru 30 minute sau până când trec testul cu scobitoarea.


După ce s-au copt le scoatem pe un grilaj metalic și le lăsăm să se răcească complet înainte de a le tăia.


Notă:

*restul de aluat îl ținem la temperatura camerei până primul blat este gata.



(6) Cât blaturile stau la cuptor pregătim jeleul de vișine. Într-un vas rezistent la foc punem toate ingredientele și punem pe fic mic spre mediu, amestecând constant cu o spatulă.


Când jeleul începe să se îngroașe similar unui gem, oprim focul și îl transferăm într-un bol curat. Acoperim cum folie de plastic direct peste jeleu astfel încât să nu facă o crustă și îl lăsăm să se răcească complet.


(7) După ce blaturile și jeleu s-au răcit pregătim crema de mascarpone. În cazul în care blaturile au făcut un ușor bombeu in timpul coacerii tăiem capacul pentru a nivela drept blatul.


Într-un bol încăpător (sau în bolul mixerului) cu ajutorul unui tel amestecăm mascarponele cu zahărul pudră și esența de vanilie. Separat batem frișca cu ajutorul unui mixer până se întărește și devine consistentă.


Punem frișca peste mixul de mascarpone și cu ajutorul telului/ mixerului încorporăm bine ingredientele. Mixăm fix cât să obținem o cremă consistentă și stabilă, dar fără să suprabatem crema, fiindcă se poate tăia.



(8) Când avem toate componentele gata, ne apucăm să montăm tortul. Recomand să îl montăm direct pe platoul de tort, folosindu-ne de inelul de la tava în care am copt blaturile.


Astfel punem inelul pe platou, punem hârtie de copt de jur împrejur (sau folie acetat) astfel încât să îl scoatem ușor din formă și crema să nu se lipească de inel:

  1. Punem baza de la un blat și începem să construim tortul.

  2. Punem un strat de cremă de mascarpone, aproximativ 2 linguri consistente.

  3. Cu ajutorul unui poș realizam o bordură din cremă peste acest prim strat de cremă, care va ține jeleul să nu curgă în afara tortului. Aveți grijă ca bordura să nu fie foarte pe margine, de la greutatea tortului poate să se lase și să se deplaseze jeleul.

  4. Jeleu de vișine se omogenizează cu o spatulă și se pune jumătate peste primul strat de cremă și se nivelează frumos.

  5. Punem al doilea blat și repetăm pasul 3 & 4.

  6. Punem deasupra ultimul blat, cu baza în sus astfel încât partea de sus să fie cât mai fermă.

  7. Dăm tortul 1h la frigider.

  8. Scoatem din formă tortul și restul de cremă îl folosim pentru a îmbracă tortul deasupra și de jur împrejur.



Pentru decor am topit 150g de ciocolată neagră și am întins-o nu foarte subțire dar nici foarte gros pe o hârtie de copt. Când s-a răcit cât să nu mai curgă rulăm hârtia de copt și dăm 10-15 minute la congelator. Desfacem hârtia și decorăm tortul pe margini cu bucățile de ciocolată. Deasupra ornăm cu fructe proaspete și crenguțe de rozmarin.


Dăm tortul la frigider pentru minim 4-5 ore sau peste noapte, astfel încât crema să întărească uniform în tort.


Păstrăm tortul la frigider, acoperit, până la 3-4 zile.


Happy baking!


Cu drag,

G.




20.878 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tort Ruladă

Tort diplomat

bottom of page