top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Placinte cu dovleac

Actualizată în: 18 nov. 2021

Nu știu cum se făceau la voi plăcintele cu dovleac în copilărie, însă vă garantez că pentru mine nu există o rețetă mai bună care să includă dovleacul. Pe vremuri se făceau mult mai simplu, cu aluat de păine făcut în casă, același aluat pe care bunica îl utiliza la păinea în țest, la gogoși sau la brânzoaice.


De data aceasta am făcut un aluat puțin mai delicat, cu lapte, unt și ouă, însă la fel de simplu, și nu foarte dulce, care se combină perfect cu dulceața umpluturii de dovleac.



Rețetă

* pemtru 2 tăvi de plăcinte


Ingrediente aluat:

  • 360ml lapte călduț

  • 4 ouă medii

  • 800g făină 000

  • 120g unt topit

  • 3 lingurițe drojdie uscată

  • 2 linguri zahăr

  • 1/2 linguriță sare

  • 1 linguriță extract vanilie

Ingrediente umplutură:

  • 1,5kg dovleac dat pe răzătoarea mare

  • 150ml ulei

  • 150-200g zahăr - în funcție de cât de dulce este dovleacul

  • 1 linguriță scorțișoară - sau după gust



Pași de lucru:


(1) Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia și se lasă 10 minute.


Se adaugă peste untul topit, sarea, vanilia și ouăle la temperatura camerei și se omogenizează. Se incorporează făina și se frământă până se obține un aluat elastic (4-5 min la robot la viteză medie sau aproximativ 10 minute manual).


Aluatul se acoperă cu o folie de plastic astfel încât să nu se usuce și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ 2h sau până când se dublează în volum.



(2) Cât aluatul se dospește pregătim umplutura de dovleac.


Dovleacul se dă pe răzătoarea mare și se pune într-un vas încăpător pe foc împreună cu zahărul, uleiul și scorțișoara. Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească. Se ține pe foc mediu aproximativ 20-25 minute.


Lăsăm umplutura să se răcească pentru a putea să umplem plăcintele.


Notă: * Dacă pregătiți mai multă umpltură o puteți congela și folosi ulterior.


(3) După ce aluatul s-a dospit, acesta se frământă ușor 1 minut și se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat. Se acoperă împarte în trei bucăți, li se dă formă rotundă, se acoperă cu un șervet de bucătarie/ pânză și se lasă 10 minute să se odihnească, timp în care glutenul se relaxează și ne va permite să întindem cu ușurință aluatul



(4) Luam fiecare bucată de aluat și o întindem pe blatul de lucru uns în prealabil cu ulei, într-o foaie de aproximativ 40x40cm. Nu trebuie să fie neapărat pătrată. Foaia o împărțim la rândul ei în pătrate cât de cât egale. În principiu dintr-o foaie ar trebui sa rezulte undeva la 10-15 pătrate, în funcție de cât de mari facem plăcintele.


Fiecare pătrat se ia și se întinde cât desubțire putem, fără însă să rupem aluatul, altfel ne va curge umplutura de dovleac.


Punem cam 2 lingurițe consistente de umplutură la una din marginile aluatului și rulăm, încercând să închidem cât mai bine marginile laterale, astfel încât umplutura să nu curgă în timpul coacerii.



Punem plăcintele pe o tavă cu hârtie de copt. Le ungem cu ulei și presărăm peste zahăr tos.


Le dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximatic 22-25 minute, sau până devin aurii.


Le păstrăm la rece pentru câteva zile.


Happy baking!


Cu drag,

G.



3.733 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Palmieri

bottom of page