top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Pavlova

A venit în sfârșit momentul mult așteptat să vă las rețeta de pavlova și asta mai mult că am găsit o cremă care se potrivește de minune cu bezeaua aceea perfectă.




Rețetă

* pt o pavlova de 24cm diametru


Ingrediente bezea:

  • 5 albușuri medii

  • 230g zahăr alb fin

  • 15ml zeamă lămâie (2-3 lingurițe)

  • 1 linguriță extract vanilie

  • 2 lingurițe amidon de porumb (17g)

Ingrediente cremă vanilie:

  • 100g mascarpone

  • 200ml lapte gras 3,8%

  • 2 gălbenușuri

  • 70g zahăr alb

  • 15g amidon de porumb

  • 10g făină

  • 30g unt gras minim 80% grăsime

  • 1/2 păstaie vanilie

  • zmeură proaspătă - aprox 250-300g - sau orice combinație de fructe proaspete: căpșuni, fructe de pădure, kiwi, mentă proaspătă



Pași de lucru:


(1) Punem ouăle în bolul de la mixer și începem să le batem la viteză medie. Recomand să curățați bine bolul și să îl ștergeți cu un șervețel îmbibat în zeamă de lămâie sau oțet pentru a îndepărta orice urmă de grăsime și a obține astfel o bezea perfectă.


(2) Când albușurile devin spumoase (dar nu perfect bătute), începem să adăugăm zahărul. Zahărul se adaugă treptat, lingură cu lingură și se așteaptă să se încorporeze bine înainte de adăugarea următoarei linguri.


Notă:

* Este foarte important să procedați astfel astfel încât să obtineți bezeaua perfectă pentru pavlova. Țineți mereu mixerul la viteză medie până încorporați tot zahărul.

* Nu trebuie să suprabateți bezeaua, însă trebuie să vă asigurați că zahărul s-a omogenizat în bezea. Pentru asta recomand să luați puțină bezea între degete și să o frecați puțin. Dacă simțiți granule de zahăr mai trebuie să o bateți puțin.


(3) După ce bezeaua este gata punem zeama de lămâie, vanilia și amidonul și le încorporăm cu telul sau la viteză mică pentru maxim 10 secunde.


Notă:

* amdionul ne ajută să obținem textura aceea ca de marshmallow pe care ne-o dorim în centrul pavlovei.


(4) Preîncălzim cuptorul la 130C cu ventilație.


Cu ajutorul unui cerc - inel de la tava de tort - desenăm pe hârtia de copt un cerc de 22-24cm diametru. Întoarcem foaia de copt invers și o punem pe o tavă. Lipim colțurile cu puțină bezea astfel încât hârtia să rămână fixă pe tavă.


Punem bezeaua pe hârtie și îi dăm formă rotundă de dimensiunea cercului desenat. Nivelăm frumos marginea, sau îi creăm model cu ajutorul unei spatule, iar în centru formăm o mică adâncitură, unde vom pune practic după coacere crema de vanilie.


Notă:

* Dacă vă rămâne bezea formați mini pavlova în colțurile tăvii.



(5) Dăm tava la cuptor la 130C pentru 10 minute, apoi pentru 1h30min la 100C.


După ce pavlova s-a copt oprim cuptorul și lăsăm bezeaua să se răcească complet fără să deschidem ușa cuptorului. Eu am lăsat peste noapte.


(6) Când bezeaua s-a răcit pregătim crema de vanilie.

  1. Zahărul se amestecă cu amidonul, făina și semințele de vanilie într-un vas antiaderent .Se adaugă apoi gălbenușurile împreună cu puțin lapte (50-100ml) și se omogenizează bine. Se adaugă restul din cantitatea de lapte și se pune pe foc mediu.

  2. Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească și să nu facă cocoloașe, până când se îngroașă de consistența unei budinci. Se ia de pe foc și se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează în cremă uniform.

  3. Punem crema de vanilie fierbinte într-un bol curat și acoperim cu folie de plastic direct peste cremă astfel încât să nu facă crustă.

Lăsăm crema să se răcească complet la temperatura camerei. Nu trebuie să fie deloc călduță, ci rece.


(7) Când crema de vanilie s-a răcit - durează câteva ore - scoatem și mascarponele de la frigider și îl lăsăm 15 minute la temperatura camerei.


Crema de vanilie o mutăm într-un bol încăpător sau în vasul de la robotul de bucătărie și cu paleta la viteză mică batem ușor crema pentru a deveni fină și omogenă (tinde să se întărească ca o budincă cât se răcește).


Adăugăm apoi mascarponele câte 1 lingură o dată și lăsăm să se încorporeze bine până adăugăm următoarea lingură. Procedăm așa pentru a se încorpora bine și a nu face cocoloașe (care pot fi ulterior salvate daca trecem crema printr-o sită, dar vrem să evităm un pas în plus).


Notă:

* aveți grijă să nu adăugați și zerul care este la fundul cutiei de masrcapone.



(8) Cu o spatulă dezlipim ușor bezeaua de hârtia de copt și o punem pe un platou. Punem crema în mijloc, decorăm cu fructe proaspete, mentă și pudrăm cu zahăr.


Notă:

* bezeaua mai crapă la transfer, când punem crema (din cauza greutății uneori), deci nu vă îngrijorați, se mai întâmplă

* pavlova este recomandat să fie servită în primele 24h, fiindcă apoi se va înmuia din cauza cremei. Dacă vreți să o asamblați fix înainte de a avea musafiri, recomand. Eu am servit-o și la 48h după și a fost ok până la urmă, dar nu rămâne perfectă.


Happy baking!


Cu drag,

G.





9.051 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Piersicuțe

bottom of page