top of page
 • Poza scriitoruluiGeorgiana

Macarons cu fistic și zmeură

Un desert ca o mica opera de artă, pe cât de mic și de gustos, pe atât de challenging de făcut. Nu este un desert complicat neapărat, ci un desert care are nevoie de atenție la detalii, unde cel mai important este tehnica de lucru și cel mai important să ajungi să simți aluatul că este gata de a fi poșat în mici bănuți.


În același timp un desert foarte versatil, care se poate realiza în atât de multe combinații de arome și creme, și care mereu te va surprinde placut.


Sunt o mare norocoasă că de cele mai multe ori primesc ouă de la țară, însă atunci când nu am, optez pentru ouă bio luate din comerț. Mai ales de când Lara mănâncă cot la cot cu noi, folosesc ouă bio de calitate în orice preparat din casă, iar ouăle Toneli BIO îmi sunt prieteni buni de foarte mult timp.Rețetă

Aprox. 30-40 macarons mici


Ingrediente macarons:

 • 100g albușuri

 • 130g zahăr alb

 • 115g făină de migdale

 • 100g zahăr pudră

 • 30g apă

Ingrediente cremă de unt:

 • 100g unt minim 80% grăsime

 • 150g zahăr pudră

 • 40ml smântână pentru frișcă

 • 1-2 lingurițe pastă de fistic

 • 1 linguriță extract vanilie

Ingrediente jeleu de zmeruă:

 • 100g zmeură

 • 30g apă

 • 30g zahăr

 • 10g amidonPași de lucru:


(1) Punem făina de migdale într-un blender împreună cu zahărul pudră și o blenduim 15 secunde. Amestecăm cu spatula, astfel încât să omogenizăm amestecul (migdalele tind să se lase la bază) și mai mixăm încă 15 secunde. Avem grijă să nu mixăm excesiv, deoarece riscăm să scoatem uleiul din migdale și să obținem un mix umed, care nu ne va ajuta să obținem cel mai bun rezultat.


(2) Cernem mixul de făină printr-o sită (strecurătare fină), iar bucățile mari de migdale le punem separat. La final cântărim resturile de migdale cernute și adăugăm suplimentar făină de migdale (bineînteles tot cernută), astfel încât la final să avem aceeași cantitate.(3) Cântărim albușurile. 50g de albușuri le batem până obținem o spumă albicioasă nu foarte consistentă. Adăugăm peste 30g de zahăr și continuam să batem albușurile pînă obținem o spumă consistentă însă nu foarte tare.


(4) Separat, într-un vas rezistent la foc amestecăm diferența de 100g de zahăr cu apa și le punem la foc mic să facem siropul de zahăr. Cu ajutorul unui termometru măsurăm temperatura siropului, care trebuie să ajungă la 118C.


În momentul în care a ajuns la temperatura dorită, turnăm siropul în fir subțire peste albușurile bătute spumă, amestecând continuu. Siropul îl punem încet pe marginea bolului, astfel încât să evităm să gătim albușurile, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă l-am pune pe tot o dată.


Batem bezeaua până aceasta devine consistentă, albă și lucisoasă, iar când ridicăm mixerul se menține tare, formând un vârf perfect. În același timp se spune că bezeaua este gata când simți temperatura bolului în care bați bezeaua ca apa pentru băița unui bebeluș. Practic bolul este călduț și tot siropul de zahăr s-a omogenizat perfect.


Notă:

* Opțional în momentul în care batem bezeaua putem să adaugăm puțin colorant gel.(5) Diferența de 50g de albușuri o punem peste mixul de făină de migdale și zahăr pudră, și cu o spatulă de silicon amestecăm până obținem un mix omogen.


(6) Adăugăm treptat bezeaua peste mixul anterior, mereu câte 1/3 din cantitatea totală. Amestecăm bezeaua cu mixul de făină de migdale, prin mișcări circulare, aducând aluatul de pe baza bolului în sus spre centru. Vezi și video de mai jos.Continuăm până adăugăm toată bezeaua.


În acest pas este foarte important să nu amestecăm nici prea mult și nici prea puțin aluatul. Dacă îl amestecăm excesiv, aluatul va deveni prea lichid și nu își va menține forma bine, astfel că macarons-urile noastre nu vor ieși cum trebuie.


Practic aluatul este gata dupa 40-50 de mișcări de amestecat, sau atunci când curge ușor de pe spatulă astfel că îți permite să desenezi cifra 8 sau litera J. Testați acest lucru, daca e prea tare, mai amestecați de 2-3 ori, testați iar, și tot așa până ajungem la consistența dorita.(7) Mutăm aluatul într-un poș și pe o tavă cu hârtie de copt formăm mici bănuți de aluat, lăsând suficient spațiu între ei astfel încât să nu se lipească în timpul coacerii.


După ce am format bănuții lovim ușor tava de blatul de bucătărie de câteva ori, astfel încât să spargem eventualele bule de aer rămase în aluat. Cu o scobitoare încercăm să spargem alte bule de aer rămase în aluat. Bulele de aer rămase pot duce ca macaronșii noștrii să se spargă (să crape) în timpul coacerii.


Lăsăm tăvile la temperatura camerei pentru 30 minute, până la o oră, astfel încât aluatul să se usuce și să formze o peliculă deasupra. Acest pas ajută ca în timpul coacerii cojile de macarons să își păstreze forma netedă la suprafață, și să crească drept pe înălțime.(8) Preîncălzim cuptorul la 150C cu ventilație.


Coacem macaronșii pentru 14-15 minute (chiar 16 dacă îi formăm mai mari).


După coacere îi lăsăm pe tavi să se răcească complet. Îi dezlipim ușor (ne ajutăm de o racletă dacă simțim că opun rezistență astfel încât să nu îi rupem) și îi împerechem după mărime.


(9) Jeleul de zmeură îl pregătim din timp astfel să se răcească până umplem macaronșii. Într-un vas rezistent la foc punem toate ingredientele și punem pe fic mic spre mediu, amestecând constant cu o spatulă.

Când jeleul începe să se îngroașe similar unui gem, oprim focul și îl transferăm într-un bol curat. Acoperim cum folie de plastic direct peste jeleu astfel încât să nu facă o crustă și îl lăsăm să se răcească complet.


Înainte de utilizare îl amestecăm ușor pentru omogenizare și îl punem într-un poș, pe care îl vom tăia puțin la vârf. Dacă vrem să iasă și mai fin (dacă vă deranjează sâmburii) îl putem trece printr-o sită, dar eu nu am făcut asta.(10) Pregătim crema de unt. Untul moale la temperatura camerei îl spumăm cu mixerul pentru 2-3 minute. Adăugăm zahărul și mai mixăm 2-3 minute astfel încât să omogenizăm și să obținem un mix fin. Adăugăm vanilia și smântâna pentru frișcă și mixăm până crema se spumează ușor și este consistentă. La final adăugăm pasta de fistic - care este și opțională dacă nu avem, și mai mixăm pentru omogenizare.


Punem crema într-un poș cu dui rotund mic, sau doar tăiem vârful poșului de dimensiune mică.


(11) Macaronșii îi putem decora cu ciocolată topită pe o parte sau îi putem lăsa simplii.

Pentru a-i umple, formăm cu crema de unt o bordură și în centru punem jeleul de zmeură. Punem capacul și presăm ușor cât să se lipească, dar să nu curgă crema în afară.Macaronșii îi păstrăm la frigider în caserole cu capac și sunt cei mai buni după maturare la frigider minim 24h.


Se păstrează la frigider până la o saptămână.


Happy baking!


Cu drag,

G.
3.484 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page