top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Găluște nemțești cu sos de cireșe

Cu o textură similară găluștelor cu prune, dar într-o altă formă mult mai ușor de realizat, este un desert și o combinație pe care neapărat trebuie să o încercați.


Rețetă

*pentru 8 porții


Ingrediente aluat:

- 750 cartofi făinoși - cântăriți decojiți înainte de fierbere

- 2 ouă mari

- 175g făină 000

- 50g griș

- 1 praf de sare

Ingrediente sos cireșe:

- 500g cireșe (cântărite fără sâmburi)

- 150ml apă

- 20g amidon

- 100g zahăr

Ingrediente înveliș:

- 250g pesmet alb

- 70g unt

- 90g zahăr alb

- 1 linguriță scorțișoară


Pași de lucru:

(1) Pregătim învelișul de pesmet.


Într-o tigaie topim untul și adăugăm pesmetul. Amestecăm la foc mediu constant până pesmetul se rumenește și capătă o culoarea aurie. În acest moment oprim focul și lăsăm 5 minute să se răcorească. Adăugăm zahărul și scorțișoara, amestecându-le și pe ele în compoziție.


(2) Pregătim sosul de cireșe.


Amestecăm zahărul cu amidonul într-un vas antiaderent și adăugăm peste apa și vișinele. Punem vasul pe foc mediu și amestecăm constant până obținem o consistență similară unui gem, iar sosul este sticlos (2-3 minute de la primul clocot). Dacă sosul vi se pare prea gros, mai puteți adăuga 1-2 linguri de apă și mai fierbeți câteva secunde (sosul se va întări după răcire, deci mai bine mai subțire decât prea gros).


(3) Pentru aluat, fierbem cartofii și îi scurgem bine de apă (Ideal se fierb decojiti și întregi astfel încât sa absoarbă cât mai puțină apă). Îi lăsăm 20 minute să se răcorească și apoi îi zdrobim similar piureului. Incorporăm bine ouăle, apoi adăugăm grișul, făina și sarea și amestecăm până obținem o compoziție omogenă și fină.



(4) Punem o oală încăpătoare cu 2l apă la fiert. Când începe să fiarbă dăm focul mic și începem să formăm găluștele.


Luam câte o linguriță de aluat și o punem pe blatul înfăinat. Cu mâinile înfăinate, luăm fiecare guguloi de aluat și îi dăm o formă conică, alungită spre margini (similar ca în poza de mai jos). Formăm și fierbem câte maxim 8-9 găluște pe rând.


(5) Punem găluștele în apa clocotită și le fierbem la foc mediu. Din momentul în care se ridică la suprafață le mai lăsăm 1-2 minute și apoi le scoatem direct în compoziția de pesmet și le tăvălim până se acoperim complet. Le scoatem pe un platou și repetăm procesul cu celelalte găluște. Trebuie tăvălite prin pesmet direct din apa, astfel încât să fie cât mai ude și să se acopere cât mai bine în pesmet.

Le servim cu sos de cireșe calde sau reci de la frigider. Dacă nu vă plac reci de la frigider, câteva secunde la cuptorul cu microunde le transformă imediat ca și cum sunt fresh pregătite.

Happy baking!

Cu drag,

G




1.766 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page