top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Galette cu prune

Actualizată în: 8 aug. 2021

Deși are o denumire foarte pompoasă nu este altceva în traducere decât o tartă rustică, un aluat fraged și crocant, care îmbracă un conținut de fructe aromat, copt direct pe o hârtie de copt.

Este un desert rapid, care poate fi făcut cu orice fruct de sezon, iar servit cu o cupa mare de înghețată devine desertul ideal pentru verile călduroase.

Did you know?

* Galette își are originea în Franța și descrie o variație de deserturi cu crustă de placintă, rotunde și plate.

* La început, Galette reprezenta un desert realizat dintr-o clătită, ale cărei margini se întorceau ca să țină umplutura, similar tartei din ziua de azi.

 

Rețetă

Ingrediente aluat:

- 180g făină

- 130g unt

- 50g smântână (cel puțin 30% grăsime)

- 2 linguri zahăr

- 1 praf de sare


Notă:

* folosim smântână normală, nu smântână pentru gătit, dar cât mai grasă și mai consistentă.

* untul și smântâna se folosesc reci de la frigider.


Ingrediente umplutură:

- 8-10 prune (aprox 450g)

- 70g zahăr

- 1 lingură cu vârf făină

- ½ linguriță scorțișoară

- 1 linguriță extract vanilie

Pași de lucru:

(1) Untul se taie în cuburi mici și se pune împreună cu restul ingredientelor pentru aluat într-un robot de bucătărie, unde se amestecă până se se formează un aluat nisipos. Aluatul se strânge ulterior într-o bilă, se pune într-o folie de plastic, se aplatizează și se pune la frigider pentru 20 minute.


(2) Prunele se taie în jumătăți sau sferturi în funcție de dimensiunea acestora. Ale mele au fost destul de măricele, așa că le-am tăiat în 6 felii. Punem prunele într-o bol, adăugăm făina, zahărul și aromele și amestecăm cu grijă astfel încât să îmbrăcăm prunele în restul ingredientelor.


(3) Scoatem aluatul de la frigider și îl întindem pe rotund într-o formă de aprox 30-33cm diametru. Aluatul nu trebuie să fie perfect rotund pe margini, acesta fiind și farmecul acestei tarte rustice.


Notă: ca să îmi fie mai ușor să întind aluatul, l-am întins foarte puțin pe blatul de lucru înfăinat și apoi l-am transferat pe foaia de copt unde am continuat să îl întind până la dimensiunea necesară. Se poate presăra făină pe aluat pentru a întinde mai ușor dacă acesta devine lipicios. Totuși trebuie să lucrăm destul de rapid cu aluatul, cu cât este mai rece cu atât se prelucrează mai ușor.



(4) Așezăm prunele în centrul aluatului astfel încât să lăsăm liberă marginea cam 5cm. După ce am așezat prunele în centru, ridicăm marginea aluatului peste umplutura de fructe și dăm astfel forma tartei.




(5) Dăm tarta la frigider pentru încă 15-20 de minute.


(6) Preincalzim cuptorul la 190C. Scoatem tarta din frigider, ungem marginile cu ou și presărăm 1-2 linguri de zahăr pe marginea tartei. Punem tarta la cuptor și o coacem pentru 35-40 minute la 190C, până devine aurie și bine coaptă.


Cât aștept să se răcească? Nu prea mult, fiindcă îmi place să o servesc fierbinte cu o cupă de înghețată de vanilie!

Happy baking!

Cu drag,

G.


20.887 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page