top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Easy sushi

Actualizată în: 22 nov. 2021

Dacă încă nu ai încercat să faci sushi acasă îți spun doar că nu este atât de greu pe cât pare sa obții gustul unui sushi autentic. În plus este o activitate super interesantă dacă ai prieteni în vizită, iar combinațiile pe care le poți încerca sunt atât de diverse și poți pune exact ingredientele tale preferate în ruloul de sushi.


În plus cei de la Blue Dragon au un kit Easy Sushi care este perfect chiar și pentru cei care nu au mai încercat niciodată să facă sushi acasă. Produsele se găseste pe PharmaShop, sau în centrele comerciale Carrefour, Cora, MegaImage, etc.


Vă las mai jos rețeta și detaliile de pregătire a tuturor componentelor din sushi.




Rețeta

* pentru aprox. 30 buc sushi

* au iesit 2 rulouri cu creveți tempura și 1 rulou cu avocado & castravete

* fiecare rulou a fost tăiat în 10 bucăți


Ingrediente:

  • 3 foi nori - foile de alge

  • 250g orez sushi

  • 500ml apă

  • 60ml oțet de orez

  • 1/2 linguriță sare

  • 2 lingurițe zahăr

  • 6 bucăți creveți tempura

  • 1 avocado mic

  • 1 castravete mic

  • 60g Philadelphia

Creveți tempura:

  • 250g creveți mari

  • 1 ou

  • 240ml apă rece (minerală)

  • 150g făină

  • 1/4 lingurița bicarbonat de sodiu

  • 3-4 cuburi de gheață

  • 1/2 linguriță sare




Pași de lucru:


(1) Pregătim orezul pentru sushi, care trebuie să se răcească complet înainte de a fi utilizat în rulourile de sushi.


  1. Clătim bine orezul în 1-2 ape inainte de a-l pune la fiert.

  2. Punem orezul cu apa într-un vas rezistent la foc, pe flacără medie spre mare, și lăsam până orezul începe să fiarbă.

  3. Dăm focul mic și lăsăm cu capac până apa se absoarbe complet și orezul se gătește corespunzător.

  4. Dacă după ce apa s-a absorbit vi se pare ca orezul este încă tare în mijloc, mai adăugați 50ml apă fierbinte și lăsați în continuare pe foc cu capac.

  5. Între timp într-un ibric punem oțetul de orez, zahărul și sarea și punem pe foc până zahărul se topește.

  6. După ce s-a fiert mutăm orezul într-un bol curat și turnăm peste mixul de oțet. Amestecăm ușor cu o spatulă să se încorporeze bine condimentele, însă să nu distrugem orezul.

  7. Acoperim cu o folie de plastic și lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.



(2) Pregătim creveții pentru tempura. Cu ajutorul unui cuțit crestăm ușor creveții pe burtă și apoi pe laterale. Crevetele se cresteaza superficial astfel încât să nu se rupă însă să se “îndrepte“.




Pregătim apoi aluatul prin care vom trece creveții. Batem ușor oul, adăugăm sarea, apa rece și omogenizăm. Adăugăm apoi făina si bicarbonatul și cu ajutorul unor bețișoare chinezești sau o furculiță o incorporam ușor.


Nu bateți excesiv aluatul pentru a nu activa glutenul. Chiar dacă aluatul prezintă mici cocoloașe este perfect, pentru a obține o crusta crocantă și aerată pe creveți.



Trecem fiecare bucată de crevete, condimentat înainte cu sare, prin făină astfel încât aluatul să facă priză bună.


Punem la încălzit o tigaie cu ulei la foc mediu spre mare. Am folosit o tigaie mai mică, de aproximativ 20cm, deoarece uleiul trebuie pus cam de 2 degete, astfel încât creveții să plutească și să se prăjească rapid in baie de ulei.


Uleiul trebuie să fie bine încălzit. Picurați câteva bobițe de aluat in tigaie și dacă începe să sfârâie instant, uleiul este gata pentru creveți.

Trecem pe rând fiecare crevete prin aluat și îl scuturam de excesul de aluat. Prea mult aluat va duce la un interior ușor gumos al crustei tempura. Punem crevetele în tigaie și repetăm procedeul.

Nu prăjiți mai mult de 4-5 creveți o dată, fiindcă temperatura uleiului va scădea și nu se vor prăji corespunzător pentru a rămâne crusta crocantă.


Scoatem creveții pe un grilaj metalic și îi lăsăm să se răcească ușor înainte de a pregăti sushiul.


(3) Sushi Roll - How to:


  1. Pe covorașul de bambus punem o folie de plastic.

  2. Peste folie punem o foaie de nori.

  3. Peste nori începem să întindem orezul. Acesta este destul de lipicios de aceea recomand să aveți la îndemână un bol cu apă pentru a vă umezi mâinile.

  4. Întindem de la bază orezul în strat cât mai subțire, lăsând marginea de sus a foii de nori 1cm neacoperită de orez, lucru care va ajuta la etanșarea bună a ruloului de sushi o dată ușor umezită acea parte a foii de nori.

  5. În partea de jos ungem ușor cu Philadelphia și începem să punem ingredientele dorite: castravete & avocado, avocado & somon, ton & castravete, avocado & castravete & creveți tempura, etc. Aici vă puteți juca cu propria imaginație sau preferință.

  6. Cu ajutorul covorașul începem să rulăm. După ce am facut prima rulare, strângem bine cu covorașul, ca ruloul să fie cât mai strâns. Dezlipim ușor folia de plastic și rulăm în continuare apăsând cu covorașul, până rulăm complet.

  7. Cu un cuțit curat tăiem ruloul în două, apoi punem jumătățile de rulou una lângă alta și tăiem bucățile de sushi. Curățăm cuțitul între tăieturi pentru a facilita tăierea și pentru o secțiune cât mai frumoasă.



Notă:

* tăiem întâi în 2 ruloul astfel încât să ne putem orienta să tăiem toate bucățile cât mai egal;

* curățăm cuțitul după fiecare tăietură. Orezul este destul de lipicios, iar un cuțit murdar va face procesul de a tăia sushiul foarte greu.


(4) California Roll - How to:

  1. Procesul este în mare parte similar însă prima dată întindem orezul pe folia de plastic de pe covorașul de bambus, similar în strat subțire.

  2. Peste orez punem o foaie de nori. Putem de ce nu să punem orezul direct pe foaia de nori, însă recomand să aveți grijă să nu udați prea rău alegele și să manevrați cu grijă, foaia fiind destul de delicată, iar apoi mutăm totul pe folia de plastic cu orezul în jos.

  3. Ungem foaia la bază cu cremă de brânză, punem ingredientele preferate și rulăm conform pașilor de mai sus.

  4. După ce am rulat, într-o farfurie întindem susan alb și negru, și trecem ruloul nostru prin patul de susan până este acoperit pe toate părțile.

  5. Cu un cuțit curat tăiem ruloul în două, apoi punem jumătățile de rulou una lângă alta și tăiem bucățile de sushi. Curățăm cuțitul între tăieturi pentru a facilita tăierea și pentru o secțiune cât mai frumoasă.




(5) Caterpillar Roll - How to:

  1. Procesul este în mare parte similar însă prima dată întindem orezul pe folia de plastic de pe covorașul de bambus, similar în strat subțire.

  2. Peste orez punem o foaie de nori. Putem de ce nu să punem orezul direct pe foaia de nori, însă recomand să aveți grijă să nu udați prea rău alegele și să manevrați cu grijă, foaia fiind destul de delicată, iar apoi mutăm totul pe folia de plastic cu orezul în jos.

  3. Ungem foaia la bază cu cremă de brânză, punem ingredientele preferate și rulăm conform pașilor de mai sus (din pasul 3).

  4. După ce am rulat, luăm jumătate de avocado și îl feliem subțire pe lățime (partea mai îngustă). Baza prea îngustă o îndepărtăm. Un avocado nu exagerat de copt este cel mai indicat, astfel încât să fie puțin tare și să își păstreze structura.

  5. Cu lama cuțitului aplatizăm avocadoul până se întinde de mărimea ruloului de sushi. Ridicăm avocadoul cu lama cuțitului și îl punem peste sushi - vezi video de mai jos.

  6. Învelim în folia de plastic pe care se află ruloul și cu covorașul de bambus presăm puțin astfel încât avocadoul să se lipească de orez.

  7. Cu un cuțit curat tăiem ruloul în două, apoi punem jumătățile de rulou una lângă alta și tăiem bucățile de sushi. Curățăm cuțitul între tăieturi pentru a facilita tăierea și pentru o secțiune cât mai frumoasă.

  8. Decorăm cu icre de somon - punem puțină cremă de brânză peste avocado, astfel încât icrele să nu alunece.



Servim sushiu-ul cu sos de soya și wassabi, sau după preferințe. Îl putem păstra la frigider până la 24h, prefer să fie mâncat cât mai fresh astfel încât legumele să nu oxideze, iar în cazul în care folosim pește crud, este de la sine înțeles că nu putem să îl păstrăm foarte mult.


Happy rolling!


Cu drag,

G.









3.414 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page