top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Chec marmorat

Cine nu iubește checul marmorat? Dulce și pufos, pentru mine este desertul cel mai rapid și mai des făcut în familie încă de când îmi pot aduce bine aminte.


Nu exista sărbătoare sau masă în familie în care acest chec să nu fi fost așezat pe masa plină de bucate sau lângă o simplă ceașcă de cafea atunci când mamele sau bunicile noastre aveau pe cineva în vizită.


Si încă de atunci rețeta se păstrează, poate nu la fel de des copt, însă la fel de pufos și aromat.


Rețetă (pentru 1 chec)


Ingreditente:

  • 5 ouă medii

  • 200g zahăr alb

  • 185g făină 000

  • 1 lingură cacao

  • 1 linguriță praf de copt

  • 70ml ulei

  • 1 linguriță esență de vanilie



Pasi de lucru:


(1) Separăm albușurile de gălbenușuri și le batem spumă cu un praf de sare, cu ajutorul unui mixer. Adăugăm peste albușuri zahărul și mixăm până zahărul se încorporează și obținem o bezea fină.


(2) Gălbeșurile le amestecăm cu uleiul. Uleiul se adaugă treptat, similar ca la maioneză, amestecandu-se cu o lingură de lemn într-un singur sens, până încorporăm tot uleiul.


(3) Adăugăm gălbenușurile peste albușuri, împreună cu vanilia. Din acest moment sugerez folosirea unui tel și încorporarea ingredientelor prin mișcări ușoare astfel încât să păstram aluatul cât mai aerat.

(4) După încorporarea gălbenușurilor adăugăm făina și praful de copt amestecate anterior separat. Amestecăm ușor până făina se incorporează bine.


Oprim 8-10 linguri de aluat, iar restul îl turnăm într-o formă de chec în care am pus hârtie de copt.


(5) În aluatul pe care l-am oprit punem cacaua și o încorporăm bine. Turnăm aluatul cu cacao peste cel din tavă din loc în loc pe toata supeafața tăvii și cu ajutorul unui cuțit pe care îl trecem prin aluat creăm efectul marmorat.


Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 175C pentru 40-45 minute sau până când trece testul cu scobitoarea.


Dupa ce s-a copt, lăsăm checul în tavă pentru 5 minute apoi îl scoatem pe un grilaj metalic pentru a se răci complet.


Se servește simplu sau pudrat cu zahăr pudră și se păstrează la temperatura camerei (21-22C) pentru 3-4 zile în stare perfectă!


Happy baking!


Cu drag,

G.





13.311 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Palmieri

bottom of page