top of page
 • Poza scriitoruluiGeorgiana

Batoane cu ovaz si caramel

Un fel de millionaire's bars, însă cu o bază de ovăz dulce și lipicioasă de care te vei îndrăgosti. Desertul este super light și nu este atât de dulce pe cât pare, și îți dă energia de care ai nevoie pentru o zi întreagă, savurat dimineața lângă cafeaua preferata.Rețetă

* pt o tavă de 30cm lungime

* Rețetă adaptată din Chocolate Cookbook


Ingrediente bază caramel:

 • 125g unt nesărat min 80% grăsime

 • 50g zahăr brun

 • 50g miere

 • 50g sirop de arțar

 • 50g lapte condensat îndulcit

 • 225g fulgi de ovăz

 • 1 praf de sare

Ingrediente caramel:

 • 75g zahăr brun

 • 75g unt nesărat min 80% grăsime

 • 200g lapte condesant îndulcit

Ingrediente ganache:

 • 100g ciocolată neagră 54% cacao

 • 90ml smântână pentru frișcăPași de lucru:


(1) Topim untul cu zahărul brun într-o tigaie antiaderentă.


(2) Într-un bol încăpător punem fulgii de ovăz peste care adăugăm praful de sare, mierea, laptele condensat, siropul de arțar și mixul de unt topit cu zahăr. Amestecăm bine până obținem o compoziție omogenă și fulgii de ovăz sunt complet acoperiți de lichid.


(3) Într-o tavă de chec/ cozonac de 30cm lungime punem hârtie de copt și punem baza de ovăz. Nivelăm și presăm bine compoziția până obținem o bază frumoasă. Acoperim cu folie de plastic direct peste și dăm la frigider pentru câteva ore sau chiar peste noapte. Este necesar acest pas astfel încât ovăzul să se înmoaie.(4) După ce baza de ovăz a stat la odihnit, o dăm la cuptorul preîncălzit la 170C pentru 15 minute, până devine auriu pe margini.


Scoatem tava de la cuptor când este gata și lăsăm la răcit, timp în care pregătim caramelul.


(5) Punem untul și zahărul într-un vas antiaderent la foc mic până zahărul se topește, amestecând ocazional. După ce compoziția s-a omogenizat punem laptele condensat și lăsam la foc mediu amestecând destul de des, până acesta capătă culoarea de caramel și devine lucios ca și textură, iar ca și consistență începe să se lege (aproximativ 5-8 minute).


Turăm caramelul peste baza de ovăz și lăsăm să se stabilizeze și să se întărească (adică să se răcească) până punem stratul următor de ciocolată.

Tips & tricks caramel:

* folosiți neaparat un lapte condensat îndulcit, care este special destinat pentru așa ceva. Laptele condensat care se găsește la raionul de cafea, neindulcit sau slab ca grasime nu este potrivit, caramelul se poate tăia (Maressi de exemplu dacă îmi aduc bine firma nu este bun deloc și se brânzește) sau sau necesita un timp mai lung pentru a se lega - chiar și 25-30 minute de fierbere - this could work, dar necesită extra timp inutil.

* caramelul se fierbe minim 3-4 minute din momentul in care începe să dea în clocot. Cu cât se fierbe mai mult cu atât va fi mai gros după ce se va raci.

* faceți un test cu lingura. Pe o lingura rece puneți puțin caramel și vedeți dacă începe să se îngroașe. Dacă acesta se răcește dar rămâne lichid este semn că mai trebuie ținut pe foc.

* foarte mult îmi place laptele condensat de la Prodlacta și cel dulce de la Lidl, ambele in conserve metalice, însă orice lapte condensat îndulcit este numai bun!(6) Pregătim ganache-ul de ciocolată.


Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbde și o turnăm într-un bol peste ciocolata neagră (ruptă cuburi in cazul in care nu folosim Chocolate chips). Lăsăm 2-3 minute și apoi amestecăm până obținem un ganache fin și omogen.


Turnăm ganacheul peste caramel și nivelăm frumos.


Ornăm cu zmeură liofilizată - îi dă un gust fresh și ușor acrișor, perfect în această combinație dulce.


Dăm la rece pentru 2-3 ore până tăiem batoanele de dimensiunea dorită.


Happy Baking!


Cu drag,

G.3.007 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page