top of page
 • Poza scriitoruluiGeorgiana

Baclava Cheesecake

Actualizată în: 10 apr. 2023
Rețetă (pentru tavă de 18-20cm)


Notă: în paranteză vă las cantitatea de ingrediente în cazul în care vreți să faceți un cheesecake mai mare într-o tavă clasică de tort de 26-28cm


Ingrediente bază baclava:

 • 1 pachet foi de plăcintă (400g)

 • 80g unt topit (100g)

 • 150g nucă măcinată (200g)


Ingrediente umplutură:

 • 600g cremă de brânză (900g)

 • 140g zahăr tos (200g)

 • 3 ouă medii (5 ouă)

 • 160g smântână (240g)

 • 30ml suc lămâie (45ml)

 • 1 linguriță vanilie (1,5 lingurițe)

Ingrediente sirop:

 • 150ml apă

 • 70g miere

 • 70g zahăr

 • 1 linguriță scorțișoară

Opțional: Nuci măcinate pentru decorare.


Notă: Este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, astfel crema de brânză va fi moale și ușor de omogenizat și vom obține astfel o textură foarte fină a preparatului final.Pași de lucru:


(1) Ungem tava cu unt. Începem să punem foile de plăcintă, care se ung cu unt pe bază și pe laterale (fix cât este latura tăvii doar). Punem câte un strat din 2 foi, le ungem cu unt, și presărăm 2 linguri de nucă măcinată mărunt. Repetăm procesul până terminăm toate foile, important este ca ultimul start să fie foi.


În același timp când adăugăm un nou strat de foi ne orientăm să așezăm colțurile în direcția opusă colțurilor de la stratul pus anterior.


(2) Pregătim umplutura de brânză. Cu ajutorul unui tel omogenizăm bine crema de brânză și zahărul până obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm apoi smântâna, vanilia și sucul de lămăie și le încorporăm în amestec.


Ca pas final, adăugăm ouăle și amestecăm cât să se încorporeze perfect toate ingredientele.


Notă (sau tips & triks testate):

* Este important să amestecăm cu telul compoziția de brânză astfel încât să nu batem crema excesiv și să băgăm prea mult aer în compoziție. Dacă umplutura de brânză este prea aerată, cheesecake-ul nostru va crăpa la finalul procesului de coacere.

* Repet, este important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, scoase cu 45 minute înainte din frigider, astfel ele se vor omogeniza perfect și vom avea un cheesecake fin. În cazul în care folosim ingredientele reci se va simți o ușoară granulație a cheseecake-ului.

* Ordinea de adăugare a ingredientele este cea mai optimă pentru obținerea unui cheesecake fin și perfect. Se pot adăuga și toate ingredientele o dată, sau doar ouăle la început, am testat toate variantele, însă astfel ouale se supra bat și compoziția va deveni prea aerată și va crăpa la final.(3) Turnăm compoziția de brânză peste baza de baclava și scuturăm/ lovim ușor de câteva ori tava de blat astfel încât compoziția de brânză să se așeze și orice bulă de aer rămasă în interior să se spargă.


Tăiem excesul de foi de placinta și ungem cu untul rămas marginile.


Dăm cheesecake-ul la cuptor la 175C cu ventilație pentru 50-55 minute.


(4) Cat cheesecake-ul stă la cuptor pregătim siropul. Punem toate Ingredientele într-un vas rezistent la foc și dăm în fiert strict ca zahărul să se topească.


(5) După ce cheesecake-ul s-a copt oprim cuptorul, deschidem parțial ușa cuptorului și lăsăm cheesecake-ul 10 minute.


Scoatem cheesecake-ul din cuptor, punem tava pe o altă tavă și turnăm siropul pe margini astfel încât să se absoarbă între foi.


Lăsăm apoi cheesecake-ul la răcit la temperatura camerei și apoi minim 3-4h la frigider înainte de a fi scos din tavă și savurat.


Notă:

* La final când este gata, acesta va avea o culoare aurie, o formă puțin bombată și o consistență închegată și ușor gelatinoasă în momentul în care mișcăm ușor de tavă.

* Dacă vi se pare că în centru nu pare închegat sau nu s-a bombat, este semn că nu este copt suficient și îl mai lăsați 5-10 minute în plus la cuptor.


Decorăm cu nuci măcinate și păstrăm la frigider pentru 3-4 zile.


Happy Baking!


Cu drag,

G.5.643 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page