Sincer, cui nu ii place să mănânce un tiramisu bun? Acel tiramisu cu pișcoturile acelea perfect însiropate într-o cafea aromată, cu crema aceea fină și bogată în mascarpone și praful de cacao neagră de deasupra care intensifică și leagă totul împreuna într-un desert perfect! Vă spun eu cui? Șoțului meu, căruia, deși este un mare iubitor de cafea bună, cafeaua ca și ingredient în prăjituri nu se mai pretează pe gustul lui. Așa a apărut în bucătăria mea acest tiramisu cu sos de fructe, pentru că în afară de căpșuni merge extraordinar de bine și cu alte fructe, precum mure, zmeură sau afine.
Did you know?
(1) Tiramisu a fost inventat în jurul anilor 1960 în regiunea Veneto a Italiei, la restaurantul ”Le Beccherie” din Treviso.
(2) În traducere din limba italiană, din dialectul provinciei Treviso, numele de ”tiramisu” (Tireme su) înseamnă ”ridică-mă”, practic făcându-se referire la cele două ingrediente care conțin cofeină și au rolul de a da organismului energie: cafea și cacao.
(3) Legenda și înregistrările istorice spun că de fapt acest desert datează încă de la începutul secolului 19, fiind inventat de stăpâna unei ”case a plăcerilor”, din centrul orașului Treviso. Aceasta le servea clienților acest desert revigorant, astfel încat în momentul în care aceștia se întorceau acasă la soțiile lor să poată să își rezolve datoriile conjugale. Aceasta pare să fie originea desertului ”Tiramisu”, considerat viagra naturală de la începutul anilor 1800.
Rețetă
Ingrediente:
- 400g pișcoturi
Cremă:
- 4 gălbenușuri
- 5 linguri zahăr
- 400ml frișcă lichidă
- 500g mascarpone
- 1 linguriță esență vanilie
Sos de fructe:
- 500g fructe - căpșuni în acest caz
- 100g zahăr
- 100ml apă
- 1 linguriță esență vanilie
- zeama de la o lămâie
Pași de lucru
(1) Se prepară sosul de fructe. Se fierbe apa cu zahărul, zeama de lămâie și vanilia până se topește zahărul și se formează un sirop. Se pun fructele peste și se mai lasă 1-2 minute pe foc.
Cu ajutorul unui blender se zdrobesc fructele până se obține un sos de consistență fină și se lasă la răcit. Dacă se dorește ca sosul să fie și mai fin se poate strecura cu ajutorul unei bucăti de tifon - eu prefer să fac asta mai ales dacă folosesc zmeură.
(2) Gălbenușurile se pun împreună cu zahărul la bain-marie și se amestecă constant până când se topește zahărul și se formează o cremă fină. Aceasta se lasă la răcit la temperatura camerei, amestecând periodic astfel încăt să nu formeze crustă deasupra.
(3) Frișca se bate cu ajutorul mixerului 3-4 minute la viteză mare până se întărește.
(4) După ce s-au răcit gălbenușurile, acestea se amestecă cu mascarpone cu ajutorul unui tel până se omogenizează. Se adaugă peste această compoziție, frișca pregătită anterior și esența de vanilie, incorporându-se ușor, astfel încât crema să nu se lase și să își păstreze o consistență tare.
(5) Pentru asamblare, începem prin a pune pe fundul vasului în care urmează să se punem Tiramisu la răcit, un strat de pișcoturi, peste care punem din sosul de căpșuni, urmat de un strat de cremă. Repetăm cu încă un rand din aceste straturi: pișcoturi, sos de căpșuni și cremă.
(6) Se pudrează cu cacao deasupra și/sau se ornează cu fructe după preferință și se dă la răcit minim 3-4h, astfel încât pișcoturile să se înmoaie bine.
Și pentru că niciodată nu mă pot decide care îmi place mai mult, mereu când fac tiramisu cu fructe, îmi fac și o mică porție clasică cu cafea! Guilty pleasure!
Happy baking!
Cu drag,
G
Comments