top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tăvălită sau “Lamington cake”

Actualizată în: 27 aug. 2020

Prăjitura “Tăvălită”, cunoscută și sub numele de Lamington cake, nu este altceva decât un pandișpan pufos trecut printr-un sos de ciocolată și tăvălit prin cocos, fiind una dintre cele mai cunoscute și iubite prăjituri din întreaga lume.

Atât de simplu și totuși atât de gustos, nu cred că este persoană care să nu fi încercat măcar o dată în viață acest desert și să nu iubească această combinație.

Did you know?

* Rețeta este originară din Australia.

* Poveștile localnicilor spun că prăjitura ar fi fost inventată din greșeală în Brisbane, de către un servitor al Lordului Lamington, guvernatorul provinciei Queensland în anul 1901, care ar fi scăpat câteva bucăți de pandișpan în ciocolată, și ar fi folosit cocosul ca să acopere urmele lăsate de degetele lui și să salveze astfel desertul. Astfel a apărut prăjitura “Lamington”.


Rețetă

Ingrediente blat:

- 200g zahăr

- 3 linguri miere

- 3 ouă mari

- 150ml lapte

- 75ml ulei

- 370g făină

- 1 praf de copt

Ingrediente sos de ciocolată:

- 150g zahăr

- 200g unt

- 200ml lapte

- 50g cacao

- 1 linguriță esență de rom

Pentru decor: 300g fulgi de cocos

Pași de lucru:

(1) Pentru prepararea blatului, batem ouăle cu zahărul și mierea până se omogenizează bine și compoziția se albește. Incoporăm apoi uleiul și laptele. Peste toată această compoziție punem făina amestecată cu praful de copt și incoporăm cu ajutorul unui tel.


(2) Preincălzim cuptorul la 180C. Punem hârtie de copt într-o tavă și turnăm aluatul. Dăm tava la cuptor pentru aprox. 22-25 min, până când blatul devine auriu și trece testul cu scobitoarea.


Lăsăm blatul să se răcească complet înainte de a-l tăia.


Notă: Am folosit o tavă de 25x35cm. Nu recomand folosirea unei tăvi mai largi de atât (mai îngustă ar fi o alegere și mai bună), fiindcă blatul va deveni prea subțire altfel și ne dorim un blat pufos și înalt care să absoarbă sosul de ciocolată.


(3) Pentru sosul de ciocolată, omogenizăm bine zahărul și cacaua. Turnăm peste laptele și punem vasul pe foc. Când ajunge la punctul de fierbere, lăsăm să dea câteva clocote și oprim focul. Adăugăm untul tăiat cuburi și esența de rom și amestecăm până când untul se topește și se încorporează în sos. Lăsăm sosul să se răcească puțin, dar nu complet, astfel încât să nu ne ardem când trecem bucățile de blat prin el.


(4) Tăiem blatul în pătrățele de aprox. 5x5cm și trecem fiecare pătrățel prin sosul de ciocolată și apoi prin fulgii de cocos. Este indicat să ținem fiecare bucată de blat prin sos pentru 3-4 secunde, cât să absoarbă sos de jur împrejur, iar în centru să rămână blatul alb.



Putem servi tăvălita imediat sau păstra la frigider până la 3 zile într-un vas acoperit pentru a preveni uscarea.

Happy baking!

Cu drag,

G




11.031 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Piersicuțe

bottom of page