top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tartă cu vișine și ciocolată

Vișinele acrișoare și ciocolata ușor amăruie sunt una dintre combinațiile mele preferate, și mă bucur că am reușit să le fac cunoștință și în formula acestei tarte.

Nu foarte dulce și partenerul ideal al cafelei, tarta îmbină perfect textura aluatului fraged cu jeleul cremos și stratul de ciocolată similar unui brownie umed și dens. Ce poate fi mai perfect de atât?


Sper ca descrierea să vă fi convins, așa că vă las rețeta mai jos!



Rețetă

*pentru tavă de 28cm diametru


Ingrediente aluat:

- 200g făină

- 30g zahăr

- 120g unt

- 2 linguri apă rece

Ingrediente umplutură ciocolată:

- 90g unt

- 45g cacao

- 1 ou

- 60ml lapte

- 150g zahăr

- 50g făină

- ½ linguriță ecrescut de vanilie

Ingrediente jeleu de vișine:

- 300g vișine

- 100ml apă

- 20g amidon

- 70g zahăr



Pași de lucru:

(1) Punem toate ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie și amestecăm până obținem un aluat sfărămicios. Transferam aluatul într-o folie alimentară de plastic sub forma unei sfere și o dăm la frigider 20 - 30 minute.


(2) Întindem aluatul de forma tăvii de tartă pe care o vom folosi și îl transferăm în tavă. Ca procesul de întindere să fie mult mai ușor, este recomandat ca acest tip de aluat bogat în unt să se întindă între 2 bucăți de folie de plastic sau hârtie de copt. Punem tava la frigider pentru încă 10-15 minute.



(3) Cât aluatul stă la frigider pregătim jeleul de vișine.


Amestecăm zahărul cu amidonul într-un vas antiaderent și adăugăm peste apa și vișinele. Punem vasul pe foc mediu și amestecăm constant cu o spatulă până obținem o consistență similară unui gem gros (2-3 minute de la primul clocot). Dacă vi se pare mai gros de atât mai adăugați 2-3 linguri de apă.




(4) Scoatem aluatul de la frigider și îl înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 15 minute.


(5) Cât aluatul stă la cuptor pregătim umplutura de ciocolată. Oul se bate cu zahărul și se adaugă peste laptele. Se topește untul într-o craticioră, se adaugă cacaua cernută și se omogenizează bine. Se ia crăticioară de pe foc și se adaugă compoziția de ou, zahăr și lapte, și esența de vanilie. După ce obținem o compoziție omogenă adăugăm făina.



(6) Scoatem aluatul de tartă de la cuptor și turnăm peste el jeleul de vișine. Îl întindem ușor și egal pe toata suprafața tartei.


Umplutura de ciocolată o punem într-un poș (fără dui, vom tăia punga la vârf cu deschidere de maxim 1cm sau folosim punga de poș ca atare, dacă nu avem din acelea de unica folosință). Dacă nu avem poș punem într-o pungă de plastic normală.

Punem umplutura de ciocolată în formă concentrică începând din margine astfel încât să acoperim complet umplutura de vișine. Nu trebuie să fie perfect deoarece în timpul coacerii se va uniformiza. Mai dăm tarta 20-22 minute la 180C.


Se lasă să se răcească și se servește ca atare. Se păstrează la rece până la 3 zile într-un vas acoperit pentru a preveni uscarea.

Happy baking!

Cu drag,

G



7.649 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page