top of page
 • Poza scriitoruluiGeorgiana

Tarta cu mere si scortisoara

Actualizată în: 15 oct. 2021

Toamna începe să se instaleze treptat în jurul nostru, însă în bucătăria mea deja a prealuat controlul și nu mă pot sătură de aromele de scorțișoară.

Așa cum deja știți, toamna este anotimpul meu preferat în ceea ce priveștie condimentele și aromele care îmi invadează bucătăria, iar una dintre combinațiile mele preferate este cea de măr și scorțisoară.

Așa că am pus merele și scorțișoară în armonie perfectă cu un aluat fraged și sfărămicios, și a rezultat tarta mea preferată din acest sezon, și nu numai. Este atât de ușor de făcut și atât de gustoasă, încât o fac ori de câte ori am poftă sau am în frigider mere pe care știu că nu le vom consuma și nu vreau sa le arunc.


Rețetă


Ingrediente aluat fraged:

 • 350g făină

 • 210g unt minim 82% grăsime

 • 2 linguri zahăr

 • 3-4 linguri apă rece


Ingrediente umplutură:

 • 600g mere (cântărite curățate de coaja și de centrul de sâmburi)

 • 25g amidon

 • 100ml apă

 • 40g unt

 • 100g zahăr brun

 • 2 lingurițe scorțișoarăPași de lucru:


(1) Punem toate ingredientele pentru aluatul fraged într-un robot de bucătărie și mixăm până obținem un aluat care incepe să se adune într-o bilă. Împărțim aluatul în 2 părți, una de 2/3 din aluat, reprezentând baza tartei și cealaltă de restul de 1/3 din aluat, reprezentând capacul tartei. Punem fiecare bucată de aluat ușor aplatizată în folie de plastic și le dăm la frigider pentru cel puțin 30minute, maxim 1h.

(2) Între timp pregătim umplutura de mere. Merele se curăță și se toacă cuburi (eu le-am tocat cam de 1x1cm). Într-un vas antiaderent punem merele tocate cubulețe împreună cu toate celelalte ingrediente. Punem pe foc mediu vasul și amestecăm constant până merele încep să se înmoaie și lichidul începe să se lege. Mutam merele intr-un bol curat si acoperim cu folie de plastic. Le lăsăm la temperatura camerei să se răcească aproximativ 45min - o oră.(3) Scoatem aluatul pentru baza tartei din frigider și îl întindem rotund pentru o tavă de tartă de 23-24cm diametru. Se poate folosi și o tavă normală de 26-28cm diametru, singura diferență este că tarta va ieși puțin mai subțire.

Notă:

* pentru a facilita întinderea aluatului, recomand să îl puneți între 2 hârtii de copt, astfel nu se va lipi de blat sau de sucitor, iar transferul în tavă va fi mult mai ușor.

* dacă aluatul a devenit prea moale în timpul întinderii, după ce îl punem în tavă îl dăm la frigider 15-20 minute. Astfel se va întări și nu va colapsa în timpul coacerii.


(4) Punem aluatul în tavă cât sa acopere baza, marginile și să iasă foarte puțin peste marginea tăvii (0.2cm) și punem peste compoziția de mere. (5) Scoatem cealaltă bucată de aluat din frigider și o întindem cât să acopere întreaga tartă. Punem ușor aluatul peste mere și presănd pe marginile tăvii unim aluatul cu baza și șigilăm întreaga compoziție. Dăm tava la frigider 30minute.


Notă:

* tarta fiind închisă etanș, merele se vor coace foarte bine devenind moi și suculente

* faceți o mică crestătură in mijlocul tartei astfel încât surplusul de aburi să se elibereze și tarta sa nu crape necontrolat

* surplusul de aluat care rămâne la final puneți-l sub diverse forme pe tarta, astfel încât să nu îl aruncați

* ungeți cu ou dacă vă doriți o culoare aurie frumoasa după coacere.

* resturile de aluat le puteți tăia în diverse forme și decora tarta astfel încât sa nu aruncăm surplusul.
(6) Dăm tarta la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 45-50minute, până când aceasta devine rumenă.


Caldă sau rece, pudrată cu zahăr pudră sau simplă, se poate servi așa cum o preferați sau cum aveți răbdare să se răcească!


Happy baking!


Cu drag,

G.10.712 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page