top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Sufleu de ciocolată

Am avut o perioada acum câțiva ani in care eram înnebunită după sufleuri, și făceam fie cu ciocolată, fie cu brânză destul de des. Este ceva fascinant la ele, cum in câteva minute în cuptor cuptor încep să se înalțe frumos peste marginea bolului ramekin și începi să vezi textura aerată a sufleului.


Sufleurile se servesc imediat după coacere, fiindcă inevitabil acestea vor colapsa sub propria greutate când aerul din albușurile bătute spumă va începe să se răcească după ce este scos din cuptor.


Cu toate astea este un desert destul de rapid și mega delicios! Secretul este să încorporezi cu grijă albușurile bătute spumă, astfel încât să păstrezi cât mai mult aer înăuntrul aluatului pentru a obține textura fină și aerată la final!



Rețetă

* pt 4-5 sufleuri


Ingrediente:

  • 100g ciocolată min 52% cacao

  • 140g lapte min 3,5% grăsime

  • 30g făină

  • 15g cacao neagră

  • 30g unt min 80% grăsime

  • 70g zahăr alb

  • 3 ouă mari

  • 1 linguriță extract vanilie



Pași de lucru:


(1) Încălzim laptele cu zahărul până acesta se topește. Oprim focul și adăugăm untul și amestecăm din nou până se topește și untul.

(2) Mutăm mixul într-un bol curat mai încăpător și adăugăm ciocolata ruptă cubulețe. Amestecăm bine cu un tel până ciocolata se topește și obținem o compoziție fină și cremoasă.


(3) Adăugăm gălbenușurile unul câte unul și le incorporam bine înainte de adăugarea celuilalt.


(4) Adăugăm făina și cacaua și le încorporăm cu telul ușor până obținem o compoziție omogenă.


(5) Ungem bine bolurile ramekin cu unt și le tapetăm cu zahăr alb. Preîncălzim cuptorul la 190C.

(6) Batem albușurile spumă cu un praf de sare. Punem albușuri bătute spumă peste compoziția de ciocolată și le încorporăm ușor cu o spatulă. Este foarte important să le încorporăm ușor astfel încât să nu distrugem structura aerată a albușurile și să păstrăm astfel cât mai mult aer în compoziție.



(7) Turnăm compoziția de sufleuri în boluri. Nu le umplem complet și lăsăm măcar 0,5cm până la marginea de sus a bolului astfel încât să le lăsăm spațiu să crească.


(8) Punem bolurile ramekin pe o tavă (fiind mai ușor de manevrat astfel la scoaterea din cuptor) și le dăm la cuptor pentru aproximativ 13 minute. La final, când sunt coapte suficient acestea vor ieși cel puțin 1cm în afara bolului, iar sufleul va avea o consistență închegată pe toata suprafața exterioara. Putem să atingem ușor cu degetul deasupra, să ne asigurăm că s-a copt și nu este încă lichid.



Scoatem sufleurile din cuptor, le pudrăm cu zahar și le servim fierbinți cu fructe de pădure proaspete, frișcă sau înghețată.


Happy baking!


Cu drag,

G.






2.724 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Piersicuțe

bottom of page