top of page
Poza scriitoruluiGeorgiana

Prăjitura “Televizor”

Actualizată în: 23 dec. 2020

Nu cred că este o prăjitură care să îmi creeze mai multă satisfacție și emoție decât ”Televizor”, o prăjitură care mă întoarce în timp, în copilărie, în jurul bradului de Crăciun.

Pentru că nu erau sărbători fără ca această prăjitură să fie pregătită în familie, fie că este Crăciun sau Paște, sau zile de naștere, era prăjitura cea mai așteptată de către mine și prajitura pe care încă i-o cer mamei să o facă de fiecare dată.


De data aceasta am făcut-o împreună și am transpus rețeta din ingrediente “după ochi”, în gramaje exacte astfel încât să vă las și vouă o rețetă veche de aproape 30 ani!



Rețetă


Ingrediente foi:


Ingrediente blat:

  • 4 ouă medii

  • 200g zahăr

  • 80ml apă fierbinte

  • 250g făină 000

  • 1 praf de copt (10g)


Ingrediente cremă vanilie:

  • 800ml lapte

  • 100g făină

  • 250g zahăr

  • 200g unt

  • 2 lingurițe extract vanilie


Ingrediente sirop:

  • 300ml apă

  • 150g zahăr

  • 2 lingurițe extract rom


Ingrediente glazură ciocolată:

  • 120g ciocolată amăruie minim 52% cacao

  • 100ml frișcă lichidă



Pași de lucru:


(1) Pregătim aluatul pentru foile cu cacao. Ca prim pas dizolvăm amoniul în laptele calduț.


Într-un bol încăpător sau bolul de la mixer punem făina și peste toate celelalte ingrediente. Frământăm totul într-un aluat omogen și ușor omogen. Dacă aveți un robot de bucătarie îl puteți utiliza astfel încât să vă ușurați munca.


Impărțim aluatul în două bucăți, din care rezultă cele două foi.

Fiecare foaie se întinde direct pe fundul tăvii. Intoarcem tava invers, cu baza în sus, o ungem ușor cu ulei și o pudrăm cu făină. Luăm prima bucată de aluat și o întindem pe dimensiunea tăvii. Cu ajutorul unui cuțit tăiem excesul de aluat de pe margini astfel încât să obținem o foaie perfect dreaptă.


Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190C pentru 15 minute. După ce s-a copt o scoatem pe un grilaj metalic și o lăsăm la răcit.


Procedăm similar și cu cealaltă foaie.


Notă:

* Am folosit o tavă de 40x25cm.

* Nu adăugați făină suplimentară chiar dacă aluatul este lipicios, deoarece va rezulta o foaie prea densă și tare.

* Foaia se întinde direct pe fudul tăvii astfel încât să fie fix de dimensiunea tăvii în care vom monta prajitura finală. În plus este mult mai ușor decât dacă am transfera aluatul acesta moale și subțire pe tavă după ce l-am întinde pe blatul de lucru.

* Foaia se poate lipi ușor de tavă, dar se desprinde foarte ușor cu ajutorul unui cuțit sau a unei spatule subțiri, dacă a fost unsă cu ulei și tapetată cu făină.

* Excesul de aluat pe care îl tăiem de pe margini îl putem transforma în biscuiți.

* Spălăm tava înainte de a întinde a doua foaie, fiindcă vor rămâne resturi de făină și cacao pe tavă dupa coacerea primei foi.


(2) După ce am pregătit foile, pregătim aluatul pentru blatul pufos.


Separăm ouăle și punem albușurile într-un bol încăpător, unde le batem spumă. Adăugăm peste zahărul și cu ajutorul mixerului mai batem până se omogenizează bine zahărul.


Adăugăm gălbenușurile și le incorporăm cu ajutorul unui tel în mixul de albușuri. Din acest moment recomand folosirea unui tel astfel încât să nu batem excesiv ouăle și să păstrăm aluatul cât mai aerat.


Punem praful de copt peste mixul de ouă și turnăm direct peste el apa fierbinte. Incorporăm praful de copt și apa cu ajutorul telului.


Ca pas final adăugăm făina și mai amestecăm cu telul strict cât să o încorporam bine.


Punem hârtie de copt în tava pe care am folosit-o anterior pentru foi și turnăm aluatul în tavă.

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180C și coacem pentru 22-25 minute sau până trece testul cu scobitoarea.


După ce s-a copt scoatem blatul pe un grilaj metalic și lăsăm să se răcească complet.



(3) Cât timp se răcește blatul, pregătim siropul pe care îl lăsăm de asemenea să se răcească complet. Putem pregăti siropul și înainte de a ne apuca de foi astfel încât să se răcească bine în timp util.


Într-un ibric punem apa împreună cu zahărul și fierbem la foc mediu amestecând ocazional, până când zahărul se topește complet.

Oprim focul, adăugăm esența de rom și lăsăm la răcit.

(4) După ce blatul și siropul s-au răcit pregătim crema de vanilie și ne apucăm să montăm prăjitura.


Notă:

* Crema de vanilie se pune între foi și blat fierbinte deci asigurați-vă că aveți totul pregătit când crema este gata.

* Prăjitura se montează în tava în care am copt blatul și foile astfel încât straturile sa stea fixe și să nu “fugă” cât crema este încă moale.


Pentru pregătirea cremei punem zahărul și făina într-un vas rezistent la foc și le amestecăm omogen. Turnăm peste laptele și dăm vasul pe focul mediu, amestecând constant.


Ținem crema pe foc amestecând constant până aceasta începe să se îngroașe ajungând la consistența unei budinci puțin mai lichide decât cremele de vanilie cu care v-am obișnuit. În acest moment oprim focul și adăugăm untul tăiat cubulețe și esența de rom și amestecăm până untul se încorporează complet.



(5) Începem să montăm prăjitura unind toate componentele pregătite anterior:

  1. În tava în care am copt blatul și foile, punem prima foaie cu partea de sus în jos, astfel încât sa avem o bază a prăjiturii cât mai uniformă.

  2. Turnăm jumătate din crema de vanilie fierbinte peste prima foaie și nivelăm crema pe toată supeafața.

  3. Peste cremă punem blatul cu partea de sus în jos. În acest fel, partea de jos care a fost lipită de hartia de copt va veni în sus, și fiind mai poroasă va permite o însiropare eficienă și uniformă, deci nu omiteți asta.

  4. Însiropăm blatul cu ajutorul unei linguri, asigurându-ne ca siropul va fi distribuit egal și uniform pe toată suprafața blatului.

  5. Turnăm peste blat restul de cremă de vanilie și nivelăm.

  6. Peste cremă punem cealaltă foaie și apăsăm ușor.

  7. Lăsăm prăjitura la temperatura camerei până straturile de cremă se răcesc complet și apoi o transferam la frigider minim 4-5 ore sau peste noapte.


Notă:

* Foile cu cacao o sa para foarte tari și greu de manevrat, însă de aceea este recomand ca prăjitura să fie lăsată peste noapte la rece. Foile vor absorbi umiditate din cremă și se vor înmoia ajungand la textura perfectă.

* Pentru ca prăjitura să se niveleze frumos (și ultima foaie să stea bine lipită de cremă pentru a absorbi umiditate pe toata suprafața ei), obișnuiesc să pun peste un tocător de lemn de aproximativ dimensiunea prăjiturii, iar peste o greutate care să aplatizeze bine prajitura (ex: 1-2 sticle de apă, câteva borcane sau conserve, ce aveți la îndemână).

* Cu cât se lasă mai mult la rece cu atât devine mai perfectă ca și textură, deci dacă aveți posibilitatea să o lăsați peste noapte, este perfect!



(6) Scoatem prăjitura de la frigider și pregătim ganacheul de ciocolată pentru glazură.

Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere și o turnăm peste ciocolata ruptă cubulețe. Amestecăm până ciocolata se topește și obținem un ganache fin și omogen.

Turnăm ciocolata peste prăjitură și nivelăm uniform. Dăm prajitura încă 2 ore la frigider înainte de servire.


Prăjitura se taie cuburi sau dreptunghiuri pentru servire și se poate păstra la frigider pentru câteva zile într-un vas acoperit astfel încât să nu se usuce.


Sărbători fericite!


Happy baking!


Cu drag,

G.





4.175 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page