top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Prajitura din turta dulce

Ideea din spatele acestui desert a pornit la provocarea celor de la vegis.ro de a integra noul Magiun de prune fără zahăr de la Niavis într-un preparat. Și cum vine perioada sărbătorilor și sezonul aromelor de turtă dulce, am ales să fac această prăjitură care combină straturile de turtă dulce moale și aromată cu magiunul fin și ușor acrișor. Totul îmbrăcat în ganache fin de ciocolată și avem un desert simplu și rapid.


Desertul este inspirat din prăjitura Piernik, un desert cu turtă dulce specific polonez, pe care îl aveam de ceva timp pe lista să îl încerc. Rețeta cu toții pașii o găsiți mai jos!



Rețetă

* pentru o tava de cuptor, aprox. 38x25cm


Ingrediente

Notă:

  1. Ce este melasa? Melasa este un sirop negru vâscos obținut în urma procesului de extracție a zaharurilor din trestia de zahăr. Nu este foarte dulce însă are o aromă specifică, ca de caramel, aromă care dă gustul din spatele unor deserturi cum ar fi turta dulce.

  2. Cu ce putem înlocui melasa? Ideal ar fi să nu o înlocuim fiindcă nu se găsește greu de cumpărat și nu este nici scumpă. Însă putem încerca cu sirop de arțar sau miere - siropul de arțar are și el o aromă de caramel, iar mierea duce la consisteță cu melasa. În amebele cazuri, recomand să jonglați cu cantitatea de zahăr, fiindcă mierea și siropul de arțar sunt mult mai dulci ca melasa. Folosiți eventual doar 100g zahăr brun + 100g-150g miere.


Pași de lucru:


(1) Untul îl scoatem cu 30 minute înainte la temperatura camerei pentru a deveni moale. Punem peste zahărul alb și zahărul brun și cu ajutorul mixerului le amestecăm la viteză medie pentru câteva minute până se omogenizează.


(2) Adăugăm oul și îl mai mixăm si pe el 1 minut în compoziție. Adăugăm apoi melasa și procedăm similar ca în cazul oului.



(3) Făina o cernem într-un bol și o amestecăm cu bircarbonatul, sarea și aromele (scorțișoara, ghimbirul și cuișoarele). Este important să amestecăm toate ingredientele uscate separat astfel agenții de creștere și aromele se vor distribui uniform în aluat.


(4) Peste mixul de unt și melasă punem 1/3 din mixul de făină, încorporăm cu telul și apoi adăugăm 1/3 din apa fierbinte (50ml). Repetăm acești pași până terminam mixul de făină și apă fierbinte.


Notă:

Nu puneți toata făina la început fiindcă veți obține o compoziție mult prea tare pe care nu o veți putea amesteca. În același timp nu puneți nici toata apa fierbinte de la început.



(5) Aluatul se întinde pe o tavă cu hartie de copt (recomand tava de la cuptor, a mea fiind de 38x25 cm) și se dă la cuptorul preîncălzit la 170C pentru 15-17 minute, sau până trece testul cu scobitoarea.



După ce s-a copt lăsăm blatul să se răcească complet pe tava de copt.


(6) Tăiem marginile blatului pe lățime cam 0,5cm maxim, astfel încât să scăpăm de marginea uscată și să avem un snack cât asamblăm prăjitura.


Măsurăm apoi blatul și îl tăiem pe lățime în 3 fâșii egale.


Luăm prima fâșie de blat și o punem pe un platou. Punem peste 1/2 din cantitatea de magiun și o nivelăm. Punem următoarea foaie de blat, restul de magiun și la final ultima foaie de blat.



Notă:

* Avem grijă să nu întindem magiunul fix până în margine, ci să lăsăm 0,5cm fiindcă în momentul în care vom veni cu următoarele straturi, din cauza greutății riscăm să ne curgă magiunul.

* Un alt motiv pentru care recomand magiunul este consistența mai groasă a acestuia care ne ajută să rămână între foile de blat.



(7) Pregătim ganache-ul de ciocolată.


Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbde și o turnăm într-un bol peste ciocolata neagră (ruptă cuburi in cazul in care nu folosim Chocolate chips). Lăsăm 2-3 minute și apoi amestecăm până obținem un ganache fin și omogen.


Turnăm ganacheul peste prăjitură, nivelând frumos deasupra și pe margini, sau lăsăm să curgă pe margini, după preferința voastră de a orna prăjitura.



Dăm la rece 1h înainte de tăia și servi.


Păstrăm la rece pentru câteva zile într-un recipient cu capac pentru a evita uscarea.


Happy baking!


Cu drag,

G.







4.319 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Piersicuțe

bottom of page