top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Prăjitură cu nucă și vanilie

Actualizată în: 10 ian. 2021

Aș putea pe bună dreptate să o denumesc chiar ”Prăjitura Ikea” sau ”Prăjitura Daim”, fiindcă așa a luat naștere aceste desert, încercând să reproduc prăjitura mea preferata pe care o serveam de fiecare dată când, înainte de pandemie, mergeam destul de des la Ikea.


Rețeta este cât se poate de simplă, iar rezultatul este atât de delicios că mă pune serios pe gânduri și mă întreb de ce nu am încercat acest desert până acum!


Fără multe alte descrieri vă las rețeta mai jos și vă doresc un an nou cât mai fericit și dulce!



Rețetă

* pentru formă de tort de 28cm


Ingrediente blaturi:

  • 4 albușuri medii

  • 130g zahăr alb

  • 100g nuci măcinate fin

  • 80g făină

  • 1 praf de copt

  • 1 linguriță extract vanilie

  • 1 linguriță extract lămâie

  • 1 praf de sare


Ingrediente cremă:

  • 200g unt minim 80% grăsime, la temperatura camerei

  • 100g zahăr

  • 35g amidon de porumb

  • 300 ml lapte

  • 3 gălbenușuri

  • 1 linguriță extract vanilie


Ingrediente glazură:

  • 90g ciocolățele Diam

  • 80ml frișcă lichidă

  • 40g ciocolată neagră 52% cacao

Notă: Dacă nu puteți face rost de aceste ciocolățele puteți să faceți o glazură simplă din 100g ciocolată neagră și 100ml frișcă lichidă.


Pași de lucru:

(1) Pregătim blaturile cu nuci.


Albușurile se bat spumă cu un praf de sare până obținem o bezea fermă care își menține forma. Adăugăm zahărul și esențele și amestecăm din nou cu mixerul până zahărul se omogenizează și bezeaua devine fină și lucioasă.


Într-un bol separat amestecăm nucile măcinate fin, cu făina și praful de copt. Eu le-am amestecat chiar la robotul de bucătărie ca să fac nucile și mai fine.


Adăugăm peste bezea mixul de făină și nuci și cu ajutorul unui tel amestecăm ușor cât să obținem un aluat omogen, dar să îl păstrăm aerat.


Pregătim 2 tăvi de 28cm diametru, pe baza cărora punem hârtie de copt. Distribuim aluatul în mod egal în cele 2 tăvi și le dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 14-15 minute.


După ce s-au copt le scoatem din tăvi și le lăsăm la răcit pe un grilaj metalic.


Notă:

* Dacă nu aveți 2 tăvi, recomand să coaceți blaturile unul câte unul și să păstrați aluatul la temperatura camerei până primul blat este gata.

* Am pus hârtie de copt doar pe baza tăvilor, deoarece blaturile sunt foarte subțiri și se pot dezlipi cu ușurință de pe margini cu vârful unui cuțit.

* Fiind subțiri și fragile las blaturile la răcit cu tot cu hârtia de copt de pe bază, pe care o îndepărtez când asamblez prăjitura.



(2) Pregătim prima parte a cremei de vanilie, care trebuie să se răcească complet până să incorporăm untul.


Într-un vas antiaderent amestecăm zahărul și amidonul. Adăugăm apoi gălbenușurile și laptele și omogenizăm cu ajutorul unui tel. Mutăm vasul pe foc mediu și amestecăm constant până când crema atinge consistența unei budinci. În acest moment oprim focul și adăugăm extractul de vanilie. Mutăm crema într-un bol curat și acoperim cu o folie de plastic direct peste cremă astfel încât să nu facă crustă și lăsăm să se răcească.



(3) După ce budinca de vanilie s-a răcit complet, spumăm untul, pe care l-am ținut mai bine de o oră la temperatura camerei, astfel încât să fie suficient de moale.


Punem untul într-un bol încăpător și cu ajutorul unui mixer îl batem pentru câteva minute până obținem o textură spumoasă.


Îndepărtăm folia de plastic de pe budinca de vanilie și cu un tel o amestecăm puțin, cât să devină din nou fină (tinde să ia forma bolului în care se răcește și să se întărească.


Adăugăm budinca de vanilie peste unt și mai amestecăm cu mixerul până obținem o cremă omogenă, fină și consistentă.


(4) Când crema de vanilie este gata, începem și montăm prăjitura.


Pe un suport de tort sau un platou, punem primul blat, peste care întinem jumătate din crema de vanilie. Adăugăm cel de-al doilea blat peste. Cu restul de cremă îmbrăcăm prăjitura deasupra și de jur împrejur.


Dăm prăjitura la rece pentru 1-2 ore, astfel încât crema de unt să se întărească și să ne permită să punem glazura peste.



(5) Pentru a pregăti glazura de ciocolată Daim, am rupt ciocolățelele în bucăți mai mici și le-am pus într-un vas antiaderent rezistent la foc împreună cu frișca lichidă. Am ținut mixul pe foc mic spre mediu amestecând constant, până caramelul din ciocolățele s-a topit.


Într-un bol curat rupem ciocolata neagră cubulețe și turnăm ciocolata topită anterior. Amestecăm până ciocolata neagră se topește și obținem o glazură omogenă.


Notă: Dacă nu găsiți ciocolățele Diam faceți un ganache simplu de ciocolată din 100ml frișcă lichidă care se încălzește până la punctul de fierbere și apoi se toarnă fierbinte peste 100g ciocolată neagră.


(6) Lăsăm glazura 2-3 minute să se răcorească. Scoatem prăjitura din frigider și întindem glazura atât pe partea superioară a prăjiturii, cât și de jur împrejur.


Mai dăm prăjitura la rece minim 2 ore înainte de a fi servită.


Se păstrează la frigider până la 3-4 zile într-un vas acoperit astfel încât să nu se usuce pe secțiune.


Happy baking!


Cu drag,

G.




11.274 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page