top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Pandispan pufos cu fructe și cremă de vanilie

Actualizată în: 3 sept. 2022

Nu cred că există bucătărie în care să nu se fi copt vreodată un pandișpan pufos în momentul în care primele fructe de sezon încep să apară la final de primăvară. Este tipul de prăjitură atât de ușor și rapid de făcut, încât eu obișnuiesc să îl fac pe tot parcursul anului, având mereu fructe la congelator strict pentru acest tip de prăjitură.



Ideea acestei creme de vanilie a pornit cu câțiva ani în urmă, când mă aflam într-o scurtă vacanță la un mic hotel din Sinaia. În fiecare dimineață la micul dejun găseam niște brioșe simple cu vanilie, iar secretul lor îl descopereai când mușcai pentru prima dată din ele. În mijlocul acestor brioșe moi și umede găseai o umplutură dintr-o cremă fină de vanilie.


Întorși acasă a început căutarea mea obsesivă de a recrea acea cremă care mă cucerise. După mai mult căutări online și testări am ajuns la gustul și textura pe care o căutam de la crema de vanilie. Și astfel am început și mai obsesiv să o folosesc în tot felul de deserturi, de la clasicele brioșe, la tarte, eclere, gogoși și bineînțeles acest pandișpan cu fructe.



Pandișpanul din natura lui are o textura mai uscată, de aceea ideea de a îl combina cu această cremă a fost un adevărat succes. Fructele acrișoare în combinație cu această cremă fină și nu foarte dulce, împreuna cu pandișpanul pufos clasic nu sunt altceva decât un trio perfect!

 
Did you know?

* În limba română cuvântul provine din cuvântul turc “pandespan”.

* Cu toate acestea originea pandișpanului provine din italiană, ”pan di Spagna” sau pâine de Spania.

* Pandișpanul a fost inventat de către un bucătar italian din Genova, pe numele sau Giovan Battista Cabona, care a devenit cunoscut drept Giobatta. Acesta a fost faimos la mijlocul anilor 1700 pentru inventivitatea lui in materie de prăjituri.

* La început pandișpanul nu conținea drojdie, praf de copt sau bicarbonat, secretul lui Giobatta fiind ouăle și modul de amestecare al ingredientelor.


Rețetă

*pentru o tavă de aprox 35x25cm


Ingredinte blat:

  • 6 ouă mari

  • 300g zahăr

  • 10 linguri ulei

  • 10 linguri lapte calduț

  • 400g făină 000

  • 1 praf de copt (10g)


Ingrediente cremă:

  • 300ml lapte

  • 3 gălbenușuri

  • 65g zahăr

  • 25g amidon

  • 20g unt

  • 1 linguriță esență vanilie


* 300g fructe la alegere (eu am optat de data aceasta pentru combinația de vișine și mure)



Pași de lucru:


(1) Pregătim crema de vanilie. Gălbenușurile se frecă cu amidonul și zahărul într-un vas antiaderent, se adaugă laptele și se pune pe foc mediu. Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească și să nu facă cocoloașe, până când se îngroașă de consistența unei budinci. Se ia de pe foc și se adaugă untul și vanilia.


(2) Separăm ouăle, și batem albușurile spumă cu ajutorul unui mixer. Adaugăm zahărul și mixăm în continuare până se incorporează zahărul.


(3) Separat se amestecă gălbenușurile cu uleiul și se pun peste albușurile bătute spumă anterior cu zahărul. Din acest moment recomand utilizarea unui tel pentru a păstra structura aluatului cât mai aerată. Se încorporează gălbenușurile, praful de copt și laptele călduț.


(4) Incorporăm ușor făina și turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu făina sau pe care s-a pus hârtie de copt.


* Daca se dorește să se creeze efect marmorat, se oprește 150-200g aluat care se amestecă cu 1-2 linguri cacao și se toarnă peste aluatul simplu, realizând cu ajutorul unui cuțit efectul marmorat.



(5) Punem peste aluat fructele.


(6) Printre fructe, similar, punem crema de vanilie. Cu ajutorul unei lingurițe realizăm o mică gaură, iar cu altă linguriță punem din crema de vanilie.


(7) Punem prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 25-30 minute sau pănă când trece testul cu scobitoarea.


(8) După preferințe se poate pudra cu zahăr după ce s-a răcit, înainte de servire.


Prajitura în variantă rapidă se poate face clasic fără crema de vanilie, dar vă recomand și vă garantez că merită să încercați și aceată combinație cremoasă!


Happy baking!


Cu drag,

G





22.656 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Piersicuțe

bottom of page