top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Pancakes pufoase

Actualizată în: 15 oct. 2021

Am această rețetă de pancakes sau altfel spus, clătite pufoase sau clătite americane de mai bine de 10 ani, de pe vremea când în online nu se găseau atât de multe optiuni ca în ziua de azi. Și cu greu am făcut research și am pus cap la cap o rețetă care era fix pe gustul meu!


Did you know?

* Cercetătorii susțin că aceste clătite au fost consumate încă din Epoca de piatră, acum 30 000 ani. Aceștia au identificat o formă de clătită în stomacul lui Otzi, Omul Ghețurilor ( rămășițe umane datând de acum 5300 ani, descoperite în Alpii Italieni în anul 1991). Ultima lui masă, împreună cu o carne de căprioară, ar fi fost o formă de alac macinat. Bucățile de cărbune consumate de Otzi sugerează că alacul ar fi fost sub forma unei clătite gătite pe foc deschis.

* În Grecia și Roma antică, acestea se îndulceau cu miere și se serveau cu diverse mirodenii, apă de trandafiri, coniac și mere.

* În America primele rețete scrise se regăsesc în prima carte de rețete americane, publicată în anul 1796.

 

Până de curând aveam rețeta notată în unul din caietele cu rețete (căci da, am vreo 3-4, ultimul fiind doar cu notițe și rețete cu maia) cu cantitățile raportate la una din cănile mele, pe care de ani de zile o țin strict în acest scop. De-a lungul timpului, multe dezamăgiri au fost în rândul celor care mi-au cerut rețeta pentru că nu aveau același rezultat ca al meu.


Acum însă a venit timpul să îmi pun ordine în rețete, pentru că de multe ori am tendința să gătesc după ochi și uneori nici eu nu mai știu ingredintele sau pașii pe care i-am urmat.


Prin urmare regăsiți rețeta completă mai jos, cu ingredintele cântărite cu exactitate!Rețetă

*pentru aproximativ 12 bucăți:


Ingrediente:

  • 2 ouă

  • 200ml lapte

  • 200ml sana/ iaurt

  • 1 lingurită vanilie

  • 300g făină

  • 2 linguri zahăr

  • 1 linguriță praf de copt

  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

  • 60g unt topit

*Opțional 40g maia - o puteți omite în caz că nu aveți! Dar garantez că o dată încercate cu maia, there is no way back!


Metodă de lucru:


(1) Se amestecă ingredientele lichide (ouăle, laptele, iaurtul, maiaua, untul topit și esența de vanilie) până se obține o compoziție omogenă.


Peste această compoziție se adaugă restul ingredientelor solide, amestecate separat anterior și se incorporează bine. Aluatul rezultat este similar unui aluat pentru pandișpan, un pic mai lichid.


(2) Se încălzește o tigaie antiaderentă pe foc mediu, și se pune pentru fiecare clătită o lingură plină de aluat și i se dă formă rotundă. Pe tigaia normală de clătite au loc cam 3 clătite a fi gătite simultan.


Fiecare clătită se coace pe foc mic spre mediu, până când la suprafată apar bule de aer, acesta fiind semnul că este gata să fie întoarsă. Se întoarce și mai coace și pe cealaltă parte 1-2 minute.Se servesc cu toppingul preferat! Favoritul meu este banane și caramel sau sirop de arțar!


Happy baking!


Cu drag,

G

23.366 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Palmieri

Comments


bottom of page