top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Paine toast cu iaurt

Actualizată în: 23 aug. 2021

De ceva vreme obișnuiesc să fac pâinea în casă, bucurându-mă în același timp de tot procesul din spatele realizării unei pâini, cât și de un gust și calitate aparte a produsului final.

Deși în ultima vreme am făcut doar pâine cu maia, din când în când îmi place să încerc diverse aluaturi de pâine pe bază de drojdie. Această pâine care are ca ingrediente principale făină și iaurt (eu am folosit sana), mi-a întrecut orice așteptare, obținând una dintre cele mai pufoase pâini toast din câte am încercat până acum. Miezul iese pufos și omogen, iar feliile își păstrează forma impecabil, tot ceea ce ai nevoie pentru un sandwich perfect.

Rețetă

*pentru o tavă de cozonac de 30cm


Ingrediente:

  • 600g făină 650

  • 350g iaurt

  • 50ml lapte călduț

  • 2 ouă medii

  • 25g unt topit

  • 8g drojdie uscată

  • 12g sare

  • 2 linguri zahăr

  • 1 ou pentru uns pâinea

  • susan / semințe la alegere


Notă: Folosiți iaurt la pahar, nu iaurt pentru băut fiindcă poate fi prea lichid și se va obține un aluat prea moale. Se poate folosi iaurt slab la pahar (nu grecesc fiindcă ar fi prea gros), sana sau lapte bătut gras. Pentru aceasta pâine am folosit o sana cu 3-4% grăsime.


Pași de lucru:


(1) Amestecăm drojdia cu zahărul și laptele călduț și lăsăm 5-10 minute.


(2) Într-un bol încăpător punem făina, sarea, ouăle, iaurtul, untul topit și mixul de drojdie și frământăm până obținem un aluat omogen. Putem frământa cu ajutorul unui robot de bucătărie / mixer pentru 5 minute la viteză medie, sau aproximativ 10 minute dacă frământăm cu mâna.


Acoperim bolul cu o folie de plastic și lăsăm aluatul la dospit aproximativ 2h la temperatura camerei sau până se dublează în volum.


Notă: Nu adăugați mai multă făină, chiar dacă aluatul vi se pare lipicios și greu de manevrat în timpul frământării, motiv pentru care obișnuiesc să frământ cu ajutorul robotului de bucătărie.


(3) După ce aluatul s-a dublat în volum îl răsturnăm pe blatul bine înfăinat și îl împărțim în 3 părți egale. Modelăm fiecare bucată de aluat în formă rotundă.



Pregătim o tavă de cozonac în care punem hârtie de copt și punem bilele de aluat una lângă alta. Acoperim tava cu un prosop de bucătărie gros și mai lăsam 45minute - 1 oră la dospit, sau până se dublează din nou în volum, ajungând la marginile tăvii.



(4) Preîncălzim cuptorul la 180C. Ungem pâinea cu ou și presărăm susan sau orice combinație de semințe preferați.

Dăm pâinea la cuptor pentru 40-45 minute, până obținem o culoare frumoasă aurie.


După ce pâinea s-a copt o lăsăm 5 minute în tava și apoi o scoatem pe un grilaj metalic pentru a se răci complet.

După ce s-a răcit se păstrează pufoasă până la 3 zile la temperatura camerei într-un recipient sau săculeț de pâine.


Happy baking!


Cu drag,

G.









5.105 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page