top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Lava Cake

Este cu siguranță my all time favorite dessert, iar pe vremuri alegeam locurile în care mergeam să mâncăm în funcție dacă aveau sau nu lava cake în meniu.

Ador combinația de desert cald și plin de ciocolată alături de o cupă de înghețată de vanilie și este clar ceva ce nu pot refuza niciodată! Nu este un dessert greu însă trebuie avut grijă la modul in care îl coacem și la proporția unt-ciocolată-făină pentru a obține textura perfectă!


De ceva vreme în schimb am vrut să testez rețeta perfectă pentru a-l realiza acasă și cu un interior de ciocolată albă, care te cucerește instant la prima vedere! Combinația câștigătoare a fost folosind o linguriță de ciocolată tartinabilă albă care Creează centrul acela perfect și lichid!


Am folosit ciocolata albă tartinabilă de la www.myprotein.ro.



Rețetă

*pentru 2 porții


Ingrediente:

  • 80g ciocolată neagră 50-54% cacao

  • 60g unt 80% grăsime

  • 30g zahăr

  • 1 ou mediu

  • 1 gălbenuș

  • 15g făină 000

  • 1/2 linguriță extract vanilie

  • 2 lingurițe cremă de ciocolată tartinabilă albă



Pași de lucru:

(1) Punem ciocolata și untul la topit pe baie de aburi, amestecând ocazional până la omogenizare.

(2) Într-un bol batem oul, gălbenușul, vanilia și zahărul cu ajutorul unui mixer până compoziția se spumează ușor și se albește.


(3) După ce ciocolata s-a topit și s-a omogenizat cu untul, o luăm de pe foc și o lăsăm 2-3 minute să se răcorească.



(4) Turnăm ciocolata în fir subțire peste mixul de ouă și zahăr, amestecând continuu cu mixerul la viteză mică.

Notă:

* Este important să nu punem toată ciocolata fierbinte de la început fiindcă riscăm să gătim ouăle, de aceea se pune în fir subțire.

* În același timp se mixează la viteză medie pentru a păstra ouăle cât de cât aerate.



(5) La final încorporăm făina.


(6) Preîncălzim cuptorul la 200C fără ventilație. Recomand fără ventilație fiindcă timpul de gătire și temperatura ar trebui ajustate diferit, cu ventilație se coace mai rapid.


(7) Pregătim 2 vase ramekin pe care le ungem cu unt și le pudrăm cu cacao. După pudrare scuturați excesul de cacao din vase, altfel acesta va face o crusta nu foarte frumoasa pe desertul nostru.


Recommend vasele ramekin, fiindcă pereții de ceramică ai vaselor ajută lava cakeul să se coacă perfect. Am testat și formele de silicon, însă în acestea se usucă prea rău marginile.


(8) Punem câte 2 linguri de aluat în vasele ramekin. În centru punem in fiecare vas câte o linguriță de cremă tartinabilă, iar peste punem restul de aluat de ciocolată.


Notă:

* Putem folosi orice tip de ciocolată tartinabilă sau o putem omite.

* Dacă omitem ciocolata tartinabilă, în funcție de cuptor putem chiar scădea timpul de coacere cu 1 minut.



(9) Dăm vasele la cuptor pentru fix 10 minute. Lava cake-ul este gata când marginile s-au ridicat și sunt ușor pufoase, iar centrul rămâne cu o mică adancitură care la atingere se simte că interiorul este lichid.


Notă:

* Putem să pregătim aluatul și în avans și să coacem lava cake-ul a doua zi. Păstrăm aluatul direct în vasele ramekin, acoperite cu folie și le scoatem cu 30 minute înainte de coacere la temperatura camerei. Le coacem similar sau maxim 1 minut în plus.


(10) Scoatem prajiturelele de la cuptor și le lăsăm 1 minut în formă apoi le răsturnăm pe farfuria pe care le servim.

Le servim cu înghețată de vanilie și zmeură sau căpșuni proaspete.


Happy baking!


Cu drag,

G.









6.088 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page