top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Focaccia cu maia

Actualizată în: 24 ian. 2021

Multă vreme, până să mă documentez despre tot procesul de făcut pâine și alte produse de panificație, am considerat focaccia ca fiind un simplu produs similar unei pizza fără niciun topping adăugat deasupra.

Nimic mai greșit, focaccia fiind o pâine aplatizată, pufoasă și plină de alveole, îmbogățită cu măsline, roșii cherry, ceapă sau alte legume după preferințe, cu mult busuioc, oregano și ulei de măsline deasupra. Nimic mai bun care să meargă lângă o salată bogată de vară.


Rețetă

Ingrediente aluat:

- 100% 400g făină 650

- 80% 320g apă

- 20% 80g preferment

- 2% 8g ulei de măsline

- 2% 8g sare

Pentru topping:

- roșii cherry

- măsline

- ceapă

- oregano, busuioc

- ulei de măsline

Pași de lucru:

22:00 - Cu o seară înainte pregătim prefermentul după raportul 1:3:2. Astfel luăm 15g maia mamă și o amestecăm cu 30g apă și 45g făină până obținem o compoziție omogenă și nu mai rămâne făină uscată în recipient.

10:00 - A doua zi dimineața, amestecăm făina cu sarea, apa și prefermentul și amestecăm câteva minute până obținem un aluat elastic. Adăugăm apoi uleiul de măsline și îl incorporăm bine în aluat.

10:00 – 14:00 – Fermentarea bulk la temperatura camerei durează 4h din momentul în care am amestecat toate ingredientele.

În primele 2 ore vom realiza 4 strech & folds la interval de 30 minute.

După 2 ore, transferăm aluatul într-o tavă în care am pus hârtie de copt sau am uns-o cu ulei, fără să întindem inițial aluatul. În această ultimă etapă de fermentare bulk, vom întinde aluatul ușor cu degetele ușor umezite, până acesta ajunge și ocupă întreaga tavă. Vom realiza aceste întinderi treptat la interval de 30minute, cam de 3-4 ori.

Pe tot parcursul fermentării bulk ținem aluatul acoperit cu o folie de plastic astfel încât să prevenim uscarea.

14:00 – 15:30 – După ce aluatul a ajuns să fie întins pe toată dimensiunea tăvii, îl lăsăm la dospit în tavă încă 1,5-2 ore înainte de coacere, în funcție de temperatura din bucătărie.

15:15 – Preîncălzim cuptorul la 230C pentru 15-20 minute. În acest timp, pregătim toppingul pentru focaccia noastră: roșii cherry tăiate în jumătăți, măsline, rondele de ceapă, busuioc, oregano, etc.

15:30 – Cu degetele ușor umezite împingem în aluat din loc în loc creând mici goluri și împingând astfel aerul din aluat spre crearea unor alveole mari. Punem peste toppingul preferat, punem 2 linguri de ulei de măsline și dăm tava la cuptor pentru 30 minute.


V-aș recomanda ca de fiecare data să lăsați focaccia să se răcească înainte de servire, însă vă garantez că nu veți rezista tentației.

Lângă o salată bogată de vară sau o supă plină de legume, această focaccia devine combinația perfectă.

Happy baking!

Cu drag,

G


8.122 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page