Rețetă
*pentru o tavă de 25x35cm
Ingrediente:
500g făină Manitoba
375ml apă la temperatura camerei
30ml ulei măsline + 30
10g sare
9g drojdie proaspătă
1 lingură zahăr
Pași de lucru:
(1) Amestecăm drojdia cu zahărul până devine lichidă.
(2) Într-un bol încăpător sau bolul de la robotul de Bucătărie punem făina și o amestecăm cu sarea. Punem apoi apa, uleiul de măsline (30ml) și mixul de drojdie și zahăr și frămâtăm la robot pentru 5 minute până obținem un aluat omogen și fără urme de făină.
Acoperim cu folie de plastic și lăsăm 15 minute să se odihnească.
Notă
*Aveți grijă să nu rămână făină pe fundul vasului.
*Aluatul va fi destul de lipicios, dar evitați să mai adăugați făină. La final după dospire va fi foarte ușor de manevrat.
(3) Cu mâinile ude vom realiza 3 împăturiri (strech and folds) după cum urmează:
Cu mâna udă apucăm aluatul dintr-o parte, ridicăm și aducem spre centru. Rotim bolul apucăm din cealaltă parte și repetăm mișcarea. Facem asta de 4 ori din toate direcțiile bolului. Lăsăm la odihnit, acoperit cu folie de plastic pentru 45 minute.
Repetăm pasul de mai sus și lăsăm din nou 45 minute la odihnit.
Repetăm din nou pasul de mai sus , cu mâinile umede ridicăm și întoarcem bila de aluat cu "cusaturile" în jos și lăsăm de data aceasta 15 minute la odihnit.
Notă:
*împăturirile au rolul de întări structura de gluten din aluat, obținând la final un aluat super elastic.
(4) Din acest punct avem 2 variante, ambele fezabile, în funcție de cât timp avem la dispoziție sau mai bine zis câtă răbdare să îi oferim aluatului și o dospire la rece pentru a obține un gust și o textură mult mai bună.
Varianta 1 (fără dospire la rece).
După cele 15 minute răsturnăm aluatul în tava pregătită cu hârtie de copt și cu degetele unse cu ulei încercăm să întindem puțin aluatul, împingând cu degetele și încercând să păstrăm aluatul cât mai aerat.
Repetăm la 15 minute de încă 2 ori, încercând să aducem ușor aluatul spre marginile tăvii.
Lăsăm 30 minute și apoi stropim cu ulei de măsline (30ml). Cu degetele ușor umezite împingem în aluat din loc în loc creând mici goluri și împingând astfel aerul din aluat spre crearea unor alveole mari.
Varianta 2 (cu dospire la rece).
După cele 15 minute dăm aluatul la frigider, acoperit etanș și lăsăm câteva ore sau ideal peste noapte - în acest ultim mod putem avea focaccia caldă la micul dejun.
Scoatem aluatul din frigider, și mutăm aluatul în tava pregătită cu hârtie de copt, încercând să mutăm cu partea superioară în sus. Cu degetele unse cu ulei încercăm să întindem puțin aluatul, împingând cu degetele și încercând să păstrăm aluatul cât mai aerat.
Repetăm la 15 minute de încă 2 ori, încercând să aducem ușor aluatul spre marginile tăvii.
Lăsăm 30 minute și apoi stropim cu ulei de măsline (30ml). Cu degetele ușor umezite împingem în aluat din loc în loc creând mici goluri și împingând astfel aerul din aluat spre crearea unor alveole mari.
(5) Preîncălzim cuptorul la 220C cu ventilație, 230C fără. Punem o tăviță cu apă fierbinte pe baza cuptorului pentru a genera aburi. Dăm tava cu focaccia la cuptor pentru 25-30 minute, până se rumenește frumos.
Imediat cum s-a copt scoatem focaccia pe un grilaj metalic astfel încât să nu transpire.
Happy baking!
Cu drag,
G.
コメント