În primul rând, ce sunt aceste brioșe englezești? Sunt de fapt niste pâinici rotunde, care se pot face atât cu drojdie, cât și cu maia, și se servesc cel mai des tăiate pe orizontală, ușor prăjite și cu unt. Sunt în același timp ingredientul esențial pentru ouăle benedict, dar și pentru o varietate de sandvișuri pentru micul dejun.
Notă: pentru indicații despre cum înlocuiți maiaua cu drojdie, vedeți instrucțiunile de la sfârșitul acestei postări!
Did you know?
Știați că, brioșele englezești nu sunt de origine englezești? Din contră, englezii nici măcar nu au știut de existența acestor pâinici până prin 1990 când Best Foods, o subsidiară a grupului Unilever a început să le exporte și în Anglia.
Întorcându-ne mai mult în timp, acestea au fost inventate de către Samuel Bath Thomas, la începutul anilor 1890, un imigrant britanic în New York. Acestea practic au devenit o variantă mai sofisticată a cunoscutei specialități englezești "crumpet". Aceste English crumpets sunt similare ca formă cu English Muffins, doar că acestea se fac dintr-un aluat ca de pancakes, pus la gătit într-un inel de patiserie, seamănă mai mult cu acestea ca textură și nu se pot desface în două precum brioșele englezești.
Mai mult, din anii 1970 și până în prezent marea majoritate a noastră au cunoscut și îndrăgit brioșele englezești în sandvișurile de mic dejun servite în lanțul de fast-food McDonalds din întreaga lume.
Pentru că în ultima vreme am testat maiaua în orice se putea testa și rezultatele au fost pe masură, m-am decis să încerc și aceste pâinici tot cu maia. Rețetă de mai jos este cu maia. Pentru varianta cu drojdie vezi instrucțiunile de la sfârșitul acestei postări.
Las aici rețeta, și câteva sugestii pentru a servi aceste brioșe la micul dejun.
Rețeta cu maia
*pentru 12 bucăți (atât în grame cât și în procentele brutarului)
Ingrediente
- 100% 220g făină albă de pâine
- 25% 55g maia la nivelul maxim de creștere
- 30% 65g apă călduță
- 30% 65g lapte calduț
- 20% 1 ou mediu (45g)
- 9% 20g unt topit
- 6% 12g zahăr
- 1.8% 4g sare
Pași de lucru
10:45 - se omogenizează cu un tel apa, laptele, oul, maiaua, untul și zahărul. Această compoziție se adaugă peste făina amestecată cu sarea și se frământă până se obține un aluat elastic.
11:00 - 16:00 - După frământare, aluatul se transferă într-un recipient curat pentru dospirea bulk la temperatura camerei. În prima parte se fac 3 strech & folds din oră in oră.
16:00 - 18:00 - Transferăm aluatul la frigider pentru dospirea la rece înainte de a da forma finală brioșelor.
18:00 - Scoatem aluatul din frigider și formăm brioșele. Întindem aluatul pe blatul de lucru bine înfăinat, la o grosime de 0.8-1cm. Pentru decuparea brioșelor eu am folosit un cerc de patiserie de diametru 7cm. Brioșele se pun pe o tava pe care s-a presărat griș, și se lasă încă 2 ore la dospit la temperatura camerei. Se pudrează cu griș și pe partea de sus și se acoperă cu folie de plastic pentru a impiedica uscarea.
20:00 - Încălzim o tigaie antiaderentă (eu o folosesc pe cea de clătite) și coacem brioșele la foc mic 5-6min pe ambele părți.
Pentru servire, brioșele se desfac ușor cu ajutorul unei furculițe. Sunt minunate prăjite pe partea interioră și cel mai ușor este folosing funcția de grill a cuptorului. Merg astfel servite cu unt și gem, ou ochi și bacon sau ou poșat, avocado, și lămâie.
Rețeta cu drojdie
*pt 12 bucati
Se pot face și cu drojdie, înlocuind maiaua cu 1 linguriță drojdie uscată si adăugându-se suplimentar 30g făină (Total făină 250g). Se frământă aluatul similar și se lasă la dospit 2 ore la temperatura camerei (24-25C). Aluatul este destul de moale și lipicios, așa că vă puteți ajuta de o spatulă să îl răsturnați pe blatul de lucru bine înfăinat. Se frământă ușor și apoi se întinde. Se formează apoi brioșele conform indicațiilor de mai sus și se mai lasă la dospit similar 30 minute înainte de a se coace pe tigaie la foc mic 5-6 minute pe ambele părți.
Happy baking!
Cu drag,
G
コメント