Brioșele și cupcakes-urile sunt cu siguranță unele dintre cele mai des realizate deserturi de către oricare dintre noi, având în vedere modul simplu de preparare. Dacă luăm în considerare și cât de versatile sunt și în câte combinații de arome, creme și fructe pot fi realizate, se clasează cu certitudine în top deserturi preferate.
Și cum stiți deja, dacă este să aleg între cele două, aleg mereu cupcakes-urile fiindcă îmi place să combin diverse creme și texturi. Iar când apare și al treilea factor surpriză în cadrul acestui desert, nu poate fi decât dragoste la prima vedere.
O brioșă pufoasă de ciocolată, cu un centru dulce de caramel și un frosting fin pe bază de mascarpone nu este altceva decât un desert decadent și perfect pentru orice ocazie!
Did you know?
* Denumirea de ”Cupcake” era folosită la început în secolul 19 pentru prăjituri realizate din ingrediente măsurate cu multiplu de ”cup” (sau ”cană”, unitate de măsură folosită în cofetărie de către americani).
* În prezent denumierea de ”Cupcake” este dată oricărei prăjituri rotunde și mici de mărimea unei cești de cafea.
Rețetă pentru 12 cupcakes
Ingrediente aluat:
140g făină
100g zahăr
35g cacao
1 ou mare
120g iaurt/ lapte bătut / sana
120ml ulei
50ml apă fierbinte
1 linguriță esență vanilie
1 praf de copt (10g)
1 linguriță bicarbonat de sodiu (5g)
1 praf de sare
Ingrediente caramel rapid:
300ml lapte condensat
100g zahăr brun
Ingrediente frosting:
250g mascarpone
200ml smântână pentru frișcă
100g zahăr pudră
1 linguriță esență vanilie
Pași de lucru:
(1) Punem într-un vas antiaderent rezistent la foc laptele condensat împreună cu zahărul brun, la foc mic spre mediu amestecând continuu. În momentul în care compoziția începe să fiarbă o mai lăsăm 12-14 minute până când caramelul începe să se lege, amestecând continuu, astfel încât să nu se lipească. La final vom obține un caramel de consistență moale, similară unui iaurt moale care curge de pe linguriță.
Transferăm caramelul într-un recipient curat și îl lăsăm la temperatura camerei până se răcește, apoi îl mutăm în frigider.
(2) Pentru prepararea aluatului de muffins, amestecăm într-un bol toate ingredientele uscate: făina, zahărul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și praful de sare. Amestecăm cu un tel până obținem un mix omogen, astfel încât toate ingredientele să fie ulterior distribuite uniform în aluat.
(3) Într-un bol încăpător, punem oul, iaurtul, uleiul și vanilia și le omogenizăm bine.
(4) Adăugăm ingredientele uscate peste compoziția de ingrediente solide și cu ajutorul unui tel amestecăm până obținem un aluat omogen. Peste aluat adăugăm apa fierbinte și o incorporăm în aluat.
(5) Pregătim o tavă se brioșe în care punem hârtie de copt specială. Punem compoziția în forme și dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 23-25 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Notă:
- Cănd punem aluatul în forme, nu umplem formă până sus. Este bine să se lase aproximativ un deget între aluat și marginea formei, astfel încât brioșă noastră sa aibă spațiu suficient să crească în primele minute fără să curgă în afara formei.
- Acest lucru este valabil pentru orice tip de brioșă, iar decât să umplem la refuz și să obținem un rezultat nu foarte frumos, mai bine mai facem 1-2 brioșe în plus.
După ce s-au copt le scoatem pe un grilaj metalic și le lăsăm la răcit.
(6) Pregătim frostingul pentru decorare în momentul în care brioșele s-au răcit. Smântâna pentru frișcă, rece de la frigider, se bate spumă până se întărește.
Separat într-un bol, amestecăm cu ajutorul unui mixer brânza mascarpone cu zahărul pudră și vanilia, timp de aproximativ 1-2 minute, până se omogenizează totul.
Incorporăm ușor frișca în crema de mascarpone. Dacă utilizați mixerul încercați să nu mixați foarte mult pentru a nu supra-bate crema fiindcă risca să se taie și să aibă un aspect brânzit; puteți folosi cel mai practic un tel.
(7) După ce brioșele s-au răcit, cu ajutorul unui cuțit decupăm un gol în mijlocul fiecărei brioșe.
(8) Scoatem caramelul de la frigider și umplem fiecare brioșă cu caramel.
(9) Punem frostingul într-un poș cu dui rotund sau stea și decorăm brioșele după preferințe. Presărăm frimituri din aluatul de brioșă pe care l-am decupat anterior și putem picura și puțin sos de caramel dacă ne rămâne.
Dăm la frigider minim 2 ore înainte de servire. Se păstrează la frigider până la 2 zile într-un vas acoperit astfel încât să prevenim uscarea lor.
Happy baking!
Comments