top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Cupcakes cu jeleu de vișine

Sunt un fan desăvârțit al deserturilor cu vișine și asta pentru că am crescut cu clasicul pandișpan pufos cu vișine, care era una dintre cele mai des pregătite prăjituri vară de vară de cum apăreau vișinele.


În același timp jeleul cu fructe a devenit în ultimii ani o componentă pe care îmi place să o folosesc în orice desert am ocazia. Așa că de data aceasta a venit rândul vișinelor să fie ingredientul din cadrul jeleului și piesa de rezistență a acestor cupcakes.


Pe mine mă duc cu gandul la Crăciun atât prin modul în care arată, dar și datorită aromei de scorțișoară din frostingul fin care le îmbracă. Așa că dacă anul acesta doriți un desert christmasy, dar în același timp original, aceasta este varianta potrivită pentru a-i surprinde pe cei dragi.

Did you know?

* Se spune că vișinele ar fi originare din nordul Iranului și Turkmenistan, și ar fi fost aduse în Europa de către păsări înainte de a fi civilizată de oameni.

* Sunt peste 270 de soiuri de vișini în întreaga lume.

* Vișinele au o aciditate mai mare, motiv pentru care și gustul acrișor.

* Sunt aproximativ 50 calorii în 100g de vișine.


Rețetă (pentru 14-16 cupcakes)


Ingrediente aluat brioșe:

  • 150g zahăr

  • 120g unt min 82% grăsime la temperatura camerei

  • 2 ouă mari

  • 200g făină

  • 140ml lapte bătut

  • 1 praf de copt (10g)

  • 1 linguriță vanilie

  • 1 praf sare

Ingrediente jeleu vișine:

  • 200g vișine (congelate sau proaspete)

  • 80ml apă

  • 15g amidon

  • 70g zahăr

Ingrediente frosting:

  • 300g cremă de brânză Philadelphia

  • 150ml smântână pentru frișcă

  • 70g zahăr pudră

  • 1 linguriță scorțișoară

Ingrediente ganache:

  • 60g ciocolată neagră

  • 60ml smântână pentru frișcă


Pași de lucru:


(1) Pregătim aluatul de brioșe.

  1. Amestecăm într-un bol făina cu praful de copt și sarea.

  2. Untul se scoate la temperatura camerei cu cel puțin 30-40 minute înainte pentru a deveni moale. Cu ajutorul unui mixer (de mână sau vertical) amestecăm untul cu zahărul și vanilia, câteva minute până când compoziția devine omogenă și fină. Adăugăm ouăle pe rând, omogenizând bine înainte de adugarea celuilalt.

  3. Adăugăm peste compoziția de ouă și unt jumătate din mixul de făină și încorporăm bine. Adăugăm laptele bătut și încorporăm iar bine.

  4. La final adăugam restul de făină și amestecăm cât să obținem un aluat omogen și fin.

  5. Pregătim o tavă de brioșe cu hartie de copt specială. Punem în fiecare formă aproximativ o lingură consistentă de aluat, având grijă astfel ca fiecare formă să nu fie umplută până sus astfel încăt brioșa să aibă loc să crească fără să curgă în afara formei.

  6. Dăm brioșele la cuptor pentru 20-22 minute la 180C sau până când devin aurii și trec testul cu scobitoarea.

  7. După ce s-au copt scoatem brioșele pe un grilaj etalic și lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.

Notă: Laptele bătut nu se adaugă înainte de făină, doar pentru a scuti un pas, fiindcă compoziția se va brânzi. Nu putem adăuga nici toată făina la început fiindcă aluat ar fi prea tare și sens. Procedând ca în instrucțiuni vom obține un aluat fin și aerat, perfect pentru niște brioșe pufoase.

(2) Pregătim jeleul de vișine.


Amestecăm zahărul cu amidonul într-un vas antiaderent și adăugăm peste apa și vișinele. Punem vasul pe foc mediu și amestecăm constant până obținem o consistență similară unui gem gros (2-3 minute de la primul clocot). În videoul de mai jos regăsiți consistența jeleului proaspăt scos de pe foc. Dacă jeleul vi se pare mai gros de atât mai puteți adăuga 1-2 linguri de apă și mai fierbeți câteva secunde.


Turnăm jeleul fierbinte într-un bol și acoperim jeleul cu o folie de plastic pentru a preveni formarea unei pielițe. Lăsăm jeleu să se răcească la temperatura camerei complet înainte de a-l pune în cupcakes.

(3) Pentru a pregăti frostingul punem toate ingredientele într-un bol pentru mixer. Atât crema de brânză, cât și frișca trebuie să fie reci de la frigider. Mixăm compoziția la viteză mare până când crema se îngroașă și devine consistentă. Punem crema într-un poș cu dui la alegere, eu am optat pentru varianta stea.


(4) Pregătim ganache-ul de ciocolată. Încălzim smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere și o turnăm peste ciocolata ruptă bucăți. Așteptăm 1 minut și apoi amestecăm până obținem un ganache fin și omogen.


Turnăm ganache-ul într-o pungă de ornat (poș) pe care nu o tăiem la vârf. Similar putem face un con micuț din hârtie de copt, care este la fel de practic pentru a decora cupcakes-urile.


Notă:

* Este important să nu lăsăm ganache-ul prea mult după ce l-am preparat, fiindcă se va întări și va fi greu să decorăm brioșa cu el. Eu obișnuiesc să îl pregătesc fix după ce am pus frostingul pe brioșă, timp în care transfer câteva minute cupcakes-urile la frigider, pentru a nu se înmoia prea rău frostingul.

* Dacă nu vreți să vă complicați cu ganache-ul, o variantă mai simplă este să presărăm fulgi de ciocolată neagră sau să radem ciocolată neagră peste ele. Este însă foarte importantă ciocolata neagră, fiindcă completează perfect gustul final al desertului nostru, așa că nu trebuie omisă.

(5) Începem să asamblăm cupcakes-urile.

  1. Facem un decupaj în centrul fiecărei brioșe, pentru umplutura de vișine.

  2. Punem câte o linguriță de jeleu în centrul fiecărei brioșe.

  3. Ornăm fiecare cupcake cu frostingul pregătit anterior, după preferințe.

  4. Tăiem foarte puțin vârful poșului cu ganache-ul de ciocolată și punem în fir subțire ciocolata peste cupcakes.


Dăm cupcakes-urile la rece pentru 1-2 ore înainte de a fi servite.


Happy Baking!

Cu drag,

G.



5.908 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page