top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Creme Brulee

Un desert fancy, prin denumire și prezentare, însă atât de simplu de făcut și atât de delicious că nu trebuie să îți fie teamă să îl încerci. O cremă fină și super aromată cu vanilie, acoperită de un strat crocant de zahăr caramelizat care te transpun într-o mică cafenea din centrul Parisului pentru câteva momente. Fiidncă atât ai nevoie să devorezi o porție...


Rețeta nu are decât 5 ingrediente basic, și nu ai nevoie în plus decât de un vas ceramic rezistent la cuptor - fie special pentru creme brulee, fie un vas ramekin.


Nu trebuie să te îngrijorezi nici dacă nu ai torță pentru învelișul crocant de zahăr, fiindcă la fel de simplu poți să bagi vasul cu creme brulee pe raful cel mai de sus al cuptorului, fix sub rezistență, să obții același efect.Rețetă

* pentru 2 porții


Ingrediente:

  • 200ml smântână pentru frișcă naturală

  • 2 gălbenușuri

  • 50g zahăr

  • 1/2 păstaie de vanilie

  • 1 praf de sare


Adițional: 2-3 linguri zahăr pentru caramelizat deasupraPași de lucru:


(1) Punem smântâna la încălzit pe foc mic împreună cu păstaia de vanilie și semințele scoase din păstaie până ajunge la punctul de fierbere, însă fără să o fierbem.


(2) Amestecăm gălbenușurile cu zahărul și cu praful de sare cu ajutorul unui tel, până le omogenizăm ușor.


(3) Punem treptat smântâna caldă peste mixul de gălbenușuri, strecurând eventualele resturi de la păstaia de vanilie. Punem treptat astfel încât să evităm a găti gălbenușurile, ci doar să le temperăm, amestecând constant până punem toată smântâna.(4) Punem compoziția obținută în 2 vase ceramice și le așezăm într-o tavă. Punem apă fierbinte în tavă până la jumătate din nivelul compoziției din vase și dăm la cuptorul preîncălzit la 160C fără ventilație, pentru aproximativ 30-35 minute.


Când este gata, compoziția arată închegată, dar la mișcarea vasului se mișcă precum piftia să zicem.


(5) Lăsăm desertul la răcit complet la temperatura camerei și apoi le transferăm la frigider pentru 2-3 ore, până la 24h chiar, depinde când vrem să le servim. Este un desert care poate fi pregătit pentru musafiri cu mult înainte și servit fix când vin aceștia.(6) Când s-a răcit la frigider punem pe fiecare desert câte o lingură de zahăr și cu ajutorul unei torțe caramelizăm zahărul. Dacă nu avem zahăr puneți formele pe raftul cel mai înalt al cuptorului, fix sub grilul pornit la 220C pentru câteva minute cât să se topeasca zahărul. Aveți grijă că se poate arde foarte ușor.


Se lasă 5 minute după topirea zahărului astfel încât acesta să se întărească și se servește pe loc. Nu lăsați prea mult după ce ați topit zahărul pentru că acesta va începe să se înmoaie și nu va mai avea același efect.


Happy baking!


Cu drag,

G.
3.330 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page