top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Clatite franțuzești (crêpes)

Actualizată în: 21 aug. 2021

Slăbiciunea mea și a multora dintre noi sunt clătitele acelea subțiri și perfecte, pe care nu te mai saturi să le mănânci! Indiferent dacă le servim dulci sau sărate, clătitele sunt opțiunea perfectă și rapidă atunci când avem poftă de ceva dulce sau de o gustare, și cu siguranță vor fi pe placul tuturor.


Niciodată nu am cântărit ingredientele pentru clătite, pentru că în familia mea mereu s-au făcut, cum se spune, ”după ochi”. În schimb azi le-am căntărit din pură curiozitate și m-am decis să vă las și vouă rețeta aici.


Ce îmi place la această rețetă pe care o știu de la mama mea încă din copilărie, este că obțin mereu un rezultat perfect, o clătită fină și subțire, subtil aromată a vanilie și ușor dulce.

Did you know?

* Clătitele sunt originare din nordul Franței, fiind inventate în regiunea Britania din secolul al 13lea și reprezentând mai mult pâinea de zi cu zi a populației.



Rețetă


Ingrediente:

- 650ml lapte

- 30ml ulei

- 3 ouă medii (140g)

- 275g făină 000

- 1 lingură zahăr (20g)

- 1 linguriță esență de vanilie

- 1 praf de sare


Pași de lucru:


(1) Amestecăm bine cu ajutorul unui tel ouăle cu zahărul, sarea și esența de vanilie. Adăugăm uleiul și aproximativ 150ml din cantitatea de lapte și omogenizăm.


(2) Adăugăm treptat întreaga cantitate de făină și o incorporăm cu ajutorul unui tel până obținem un fel de aluat gros și omogen. Adaugăm apoi restul de lapte, subțiind astfel aluatul nostru de clătite. Motivul pentru care laptele se adaugă treptat la final, este ca să obținem un aluat fin, omogen și fără cocoloașe. În cazul în care apar cocoloașe putem folosi mixerul sau strecura aluatul printr-o sită.


(3) Pentru prăjirea clătitelor se încălzește o tigaie antiaderentă și cu o pensulă sau un spray cu ulei se unge foarte puțin. Se pune aluat în fir subțire, înclinând tigaia până aluatul acoperă toată suprafața acesteia. Se prăjește clătita la foc mediu pe o parte și pe cealaltă și se repetă procesul până terminăm tot aluatul, așezând clătitele una peste cealaltă..


Clătitele se pot servi imediat cu dulceața sau crema tartinabilă preferată, sau se pot pastra acoperite ca să nu se usuce pentru câteva ore la temperatura camerei sau cel mai sigur la frigider. Ținute prea mult la temperatura camerei acestea pot mucegăi.


Spor la clătite!


Happy Baking!


Cu drag,

G.




28.123 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Palmieri

bottom of page