top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Chocoflan

Actualizată în: 30 nov. 2022

Sau altfel spus prăjitura perfectă! O combinație perfectă între o cremă de zahăr ars fină și aromată și o negresă cu gust intens de cacao, care a absorbit tot lichidul lăsat de crema de zahăr ars, transformând totul într-un desert decadent!


Câteva ingrediente simple, 10 minute de pregătire și un desert delicios!


De obicei sunt rațională atunci când pregătesc un desert, însă de data aceasta nu m-am putut abține și am mâncat din start 2 porții și am așteptat cu nerăbdare ziua de azi să mai mănânc încă două! Atât de delicios este!



Rețetă


Ingrediente cremă de zahăr ars:

  • 500ml lapte minim 3,5% grăsime

  • 4 ouă medii

  • 120g zahăr

  • 1/2 păstaie vanilie (semințele)

  • 100g zahăr - pentru caramel


Ingrediente negresă:

  • 2 ouă medii

  • 100g zahăr

  • 100 ml ulei

  • 150ml lapte

  • 150g făină 000

  • 35g cacao neagră

  • 1 linguriță praf de copt

  • 1 linguriță esență de rom

Notă:

* am folosit o tavă rotundă de chec cu diametru de aprox. 24cm.

* puteți face prăjitura și sub formă de tort, folosind orice vas rotund aveți la îndemână de aprox. 24-26cm diametru (nu cu pereții detașabili, fiindcă va curge lichidul). În acest caz recomand să măriți cantitatea de cremă de zahăr ars cu încă jumătate din rețeta de mai sus.

*puteti dubla cantitatea de cremă de zahăr ars și pentru o tavă mai mică cum am folosit eu, asta dacă vă place mai multă cremă. Mama a cerut asta când am făcut prima dată.

* dacă ouăle sunt mai mari și aluatul vi se pare ușor lichid adăugați 15-20g de făină suplimentară. Nu mai mult!



Pași de lucru:


(1) Pregătim prima dată compoziția pentru crema de zahăr ars. Punem într-un vas ouăle, zahărul și semințele de la păstaia de vanilie și le batem ușor cu telul câteva minute, cât zahărul să se incorporeze sau 2-3 minute cu mixerul la viteză medie. Turnăm peste laptele rece și amestecăm compoziția cât să devină omogenă.


(2) Separat topim zahărul pentru caramel. Punem zahărul într-un vas mic rezistent la foc și îl topic la foc mic până acesta capătă o culoare aurie și s-a topit complet. Ocazional amestecăm ușor astfel încât să nu se ardă.


Turnăm zahărul topit în forma de chec și tapetăm cu grijă atât baza, cât și pereții. Lăsăm să se răcească puțin și apoi turnăm compoziția de lapte și ouă.

Notă:

* Dacă folosim o formă rotundă normală (adică nu cea de chec rotund) putem topi zahărul direct în vasul respectiv.



(3) Preîncălzim cuptorul la 180C. Forma de chec / vasul cu compoziția pentru crema de zahăr ars se pune într-o tavă cu pereții înalți în care se pune apă până la jumătate. Dăm tava la cuptor pentru 30 minute.


După primele 15 minute mai adăugăm 100ml apă în tavă. Adăugând apă rece, împiedicăm apa din tavă să fiarbă în clocote, și vom obține astfel o cremă de zahăr ars fină și omogenă, fără găuri sau cu textura similară unui burete.



(4) Între timp pregătim aluatul de negresă. Într-un bol mai mic amestecăm toate ingredientele uscate: făina, cacaua și praful de copt, și le amestecăm omogen, astfel încât ele să fie distribuite uniform în aluatul final.


Într-un bol încăpător batem ouale cu zahărul (cu telul sau la robot) până obținem o compozitie omogenă și albicioasă. Adăugăm uleiul, laptele și esența de rom și le încorporăm. La final adăugăm ingredienele uscate și amestecăm până obținem un aluat omogen.



(5) După cele 30 minute, scoatem cu grijă forma de chec din tava de apă (care rămâne în cuptor) și ungem ușor pereții tăvii (cu un spray cu ulei sau cu o pensulă cu ulei sau unt topit, ce vă este mai ușor).


Turnăm cu grijă aluatul de negresă pe toată suprafața cremei de zahăr ars și îl nivelăm ușor. Nu apăsați, încercați să lucrați cât mai delicat pentru a nu distruge crema de zahăr ars care nu este gătită complet în acest moment. Din acest motiv recomand să puneți aluatul ușor cu spatula din loc în loc până acoperiți toata suprafața.


Notă:

* Dacă după ce scoateți crema de zahăr ars din cuptor (după cele 30 minute) observați ca aceasta nu s-a închegat și nu permite adăugarea aluatului de negresă, mai lăsați încă 10-15minute la cuptor și verificați apoi dacă puteți pune aluatul de negresă.

* În funcție de cuptor (putere, dacă este pe gaz sau electric) este posibil ca, crema de zahăr ars să aibă nevoie de puțin mai mult timp la cuptor înainte de adăugarea aluatului de negresă.


Turnăm înca 100 ml apă rece în tavă și punem forma de chec la loc. Mai dăm la cuptor pentru încă 20-25 minute, depinde cum vă place negresa, mai umedă sau mai uscată.



(6) După ce prăjitura s-a copt o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei. O acoperim apoi cu folie și o dăm la frigider minim 2-3 ore sau ideal peste noapte (like who can wait that much?!).


O scoatem de la frigider și cu o spatulă subțire de silicon ne asigurăm ca nu s-a lipit de margini. Punem un platou peste tavă și cu o mișcare rapidă o răsturnăm. Scuturați ușor forma de chec dacă simțiți că se lasă greu și nu s-a desprins ușor.


Se servește rece, în porție dublă obligatoriu!


Happy baking!


Cu drag,

G.





37.865 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

Piersicuțe

bottom of page