top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Chifle pufoase pentru burgeri

Actualizată în: 9 nov. 2023

Știu că în materie de pâine și rețete derivate de la aceasta, v-am obișnuit să fac totul cu maia. Însă, pentru că nu toată lumea are maia, sau pentru că nu mereu avem timpul necesar să facem o rețetă cu maia, cum este și în cazul meu de cele mai multe ori, las mai jos și rețeta acestor chifle mega pufoase și destul de rapid și usor de făcut de catre oricine!

 
Did you know?

Primul burger servit într-o chiflă a fost făcut de Oscar Bibly în Tulsa, Oklahoma în 1891.

 

Rețetă pentru 4 chifle:


- 300g făină albă 000

- 50ml lapte

- 100ml apă

- 1 ou

- 30g unt

- 6 grame drojdie uscată

- 1 lingură zahăr

- 1/2 linguriță sare


(1) Pentru început se amestecă apa și laptele (ambele usor încălzite) cu drojdia și zahărul și se lasă 5-10 minute până când drojdia începe să se activeze.


(2) Adăugăm apoi oul, untul topit și sarea și omogenizăm cu ajutorul unui tel. Punem peste această compoziție făina și începem să frământăm. Frământăm 5-10 minute până obținem un aluat omogen și elastic. Aluatul este un pic lipicios, însă rezistați tentației să mai adăugați făină suplimentară. Eventual folosiți un mixer pentru a facilita frământarea.


(3) După frământare acoperiți vasul cu o folie de plastic și lasați aluatul la dospit la temperatura camerei aproximativ 2h sau până când acesta se dublează în volum.


(4) După ce aluatul s-a dospit se răstoarnă pe blatul de lucru bine înfăinat (acum vă puteți ajuta de destul de multă făină) și se formează printr-o ușoară frământare o bilă. Se împarte aluatul în 4 bucăți și se dă formă rotundă fiecăreia. Se pune fiecare chiflă pe o tavă cu hârtie de copt și se lasă încă 45min la temperatura camerei, acoperite cu o pânză/ prosop de bucătărie.


(5) Se preîncălzește cuptorul la 200C.


(6) După 45 minute se va observa că acestea au crescut considerabil în volum. Se bate un ou (sau doar un galbenuș), se ung chiflele și se presară semințe după preferință.


(7) Se dau la cuptor pentru 25-30 minute, până obținem o culoarea frumoasă aurie.


Happy baking!


Cu drag,

G



10.924 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Gulaș Burger

bottom of page