top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Chifle pufoase cu lapte

Visez la aceste chifle de ceva vreme și după câteva încercări pot spune că am ajuns la varianta perfectă.

Perfectă pentru ce?


Pentru mine, pentru tine, pentru micul dejun, fierbinți unse cu unt și gem lângă un ceai, sau în combinația prefertă de sandviș, și chiar pentru un burger, de ce nu?

Perfecte calde sau reci chiar și 3 zile mai târziu, perfecte simple lângă un pahar de lapte, pufoase și ușoare, ca un norișor de fericire. Pur și simplu perfecte!



Rețetă

Ingrediente:

  • 500g făină 000

  • 180ml lapte

  • 160ml apă

  • 60g unt topit

  • 2 lingurițe drojdie uscată (7g)

  • 50g zahăr

  • 1 1/2 lingurițe sare (8g)



Pași de lucru:


(1) Amestecăm laptele și apa și le încălzim ușor. Acestea trebuie să fie ușor călduțe, nu fierbinți, fiindcă temperatura prea ridicată distruge proprietățile drojdiei.

(2) Punem 1 lingură din cantitatea de zahăr într-un bol curat și adăugăm 50-100ml din cantitatea de lichid (nu trebuie să fie exact) și drojdia. Amestecăm ușor și lăsăm 5-10 minute.


(3) Într-un bol încăpător sau bolul de la robotul de bucătărie, punem făina și facem un gol în centru. Adăugăm restul de lichid, mixul se drojdie, restul de zahăr, sarea și untul topit.

Cu ajutorul robotului sau manual frământăm câteva minute până obținem un aluat elastic și omogen. Aluatul va deveni lipicios la final, însă nu recomand să adăugați făină suplimentară.


Acoprim bolul și lăsăm o oră la dospit la temperatura camerei. După o oră, aluatul va crește în volum, însă nu se va dubla în volum, ceea ce este ok și nu trebuie ținut mai mult la dospit.



(4) După ce aluatul s-a dospit îl răsturnăm pe blatul înfăinat și pudrăm puțină făină peste el. Cu ajutorul mâinilor scoatem ușor gazele acumulate în timpul dospirii și îl întindem ușor într-o formă pătrată.


Cu un cuțit sau cu o racletă împărțin aluatul în 16 bucăți cât de cât egale. Dăm formă rotundă fiecărei bucăți de aluat și le punem într-o tavă unsă ușor cu ulei.


Eu am folosit o tavă rotundă de 30cm diametru, însă puteți folosi orice tavă aveți la îndemână, se dimensiuni cât de cât similare ca suprafață.


Acoperim tava cu un șervet și lăsăm încă 45 minute la dospit.


(5) Preîncălzim cuptorul la 180C. Ungem chiflele cu lapte și le dăm la cuptor pentru 25-30 minute, până capătă o culoare frumoasă și rumenă.


După coacere le lăsăm 20-30 minute în tavă și apoi le putem servi.



Sunt minunate a fi servite calde, însă se păstrează perfect într-o pungă de plastic până la 3 zile.


Se pot servi în orice combinație doriți, de la unt cu gem sau chiar burgeri. Se pot reîncălzi câteva secunde la cuptorul cu microunde și vor fi exact ca atunci scoase din cuptor.


Happy baking!


Cu drag,

G.







9.194 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page