top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Chec cu lămâie, iaurt și cireșe

Actualizată în: 23 feb. 2021

Dacă tot mai este sezonul cireșelor, de ce să nu profităm la maxim de ele? Rețeta acestui chec o știam simplă, deci poate fi făcută oricând fără niciun fruct și este la fel de delicioasă!


Personal sunt un mare fan al tuturor deserturilor cu lămâie, mai ales în sezonul cald când sunt atât de răcoritoare și merg perfect servite lângă cafeaua preferată!

 
Did you know?

Checul iși are originea undeva prin secolul al 18lea în nordul Europei, și era un preparat menit să hrănească grupuri mari de persoane și cântărea aproximativ 2kg (4 pounds). De aici și denumirea lui în engleză "pound cake", pentru că pentru un chec se folosea cate 1 pound (0,45kg) din următoarele 4 ingrediente: unt, făină, zahăr și ouă. Chiar și astăzi, când rețetele au evoluat și s-au modificat considerabil în urma progreselor realizate de oameni și bucătari, această raport de 1:1:1:1 a ingredientelor principale, rămâne baza oricărui chec. Sau cum se întâlnește cel mai des în rețete gospodinelor noastre, regula de 4 sau regula de 6, etc, în funcție de dimensiunea preparatului.

 
 

Rețetă pentru un chec:


Ingrediente aluat:

- 3 ouă

- 250g iaurt gras (preferabil grecesc)

- 200g zahăr

- 200g făină

- 100ml ulei vegetal

- 10g praf de copt

- 1/2 linguriță sare

- 1/2 linguriță vanilie

- coaja de la o lămâie

- 2 linguri zeamă lămâie


Ingrediente sirop:

- 100ml zeamă lămâie

- 100g zahăr

- 1 linguriță extract vanilie


(1) Ouăle se omogenizează cu zaharul, iaurtul, uleiul, lămâia, coaja de lămâie, sarea și vanilia cu ajutorul unui tel. Nu este necesar nici să batem ouăle spumă, nici să folosim un mixer, deci din start este mult mai simplu de pregătit.

Peste această compoziție se pune făina și praful de copt amestecate în prealabil, și se încorporează bine!


(2) Aluatul se toarnă într-o tavă de chec în care s-a pus hartie de copt, se pun cireșele deasupra (eu am avut aprox. 200g cireșe fără sâmburi) și se da la cuptorul preîncălzit 45-50 minute la 175C sau până cand trece testul cu scobitoarea.


(3) Se scoate pe un grătar să se răcească pentru 15-20 minute.


(4) Intre timp pregatim siropul. Amestecăm zeama de lămâie și zahărul și le fierbem 5 minute până se topește zahărul complet și siropul devine lucios.


(5) Se mută checul pe un platou și se toarnă deasupra siropul. Se servește de preferat rece, după ce siropul s-a absorbit, asta dacă mirosul lui nu te ispitește să îl tai direct cald! 🍒


Happy baking!


Cu drag,

G




6.411 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Caramele

bottom of page