top of page
  • Poza scriitoruluiGeorgiana

Burger Vegan cu năut și tahini

Actualizată în: 9 nov. 2023

De foarte multe ori am fost întrebată de o idee de burger vegan, și acum, fiindcă tot suntem în post, este momentul perfect să împărtășesc cu voi o rețetă super simplă, inspirată din rețetele de falafel. Nu necesită prăjire, totul se prepară la cuptor, iar rezultatul este mega delicios. În același timp cred că pozele vorbesc de la sine.


Ingredientele folosite se găsesc pe vegis.ro , partenerul meu de nădejde în ceea ce privește produsele organice și naturale.



Rețetă

* pentru 4 burgeri


Ingrediente chifle (4 chifle):


Ingrediente chiftele vegane:


Ingrediente Sos Tahini

  • 1/4 linguriță sare

  • 1/4 linguriță usturoi granulat sau 1 cățel de usturoi zdrobit fin

  • 50ml suc lămâie

  • 100-150ml apă rece - în funcție de cât de gros se dorește


Toppinguri:

  • salată verde

  • roșii

  • ceapă roșie



Pași de lucru:


(1) Frământăm aluatul pentru chifle. Pentru început se amestecă apa călduță cu drojdia și zahărul și se lasă 5-10 minute până când drojdia începe să se activeze.


Într-un bol încăpător sau vasul de la robotul de bucătărie, cernem făina și facem o adâncitură în mijloc. Punem peste făină mixul de apă și drojdie, sarea și uleiul și frământăm aproximativ 5-7 minute manual (sau 3-4 minute la viteză medie la robot) până obținem un aluat omogen și elastic. Aluatul este un pic lipicios, însă rezistați tentației să mai adăugați făină suplimentară. Eventual folosiți un mixer pentru a facilita frământarea.


După frământare acoperiți vasul cu o folie de plastic și lasați aluatul la dospit la temperatura camerei aproximativ 1,5h sau până când acesta se dublează în volum.



(2) După ce aluatul s-a dospit se răstoarnă pe blatul de lucru bine înfăinat (acum vă puteți ajuta de destul de multă făină) și se formează printr-o ușoară frământare o bilă. Se împarte aluatul în 4 bucăți și se dă formă rotundă fiecăreia. Se pune fiecare chiflă pe o tavă cu hârtie de copt și se lasă încă 30min la temperatura camerei, acoperite cu o pânză/ prosop de bucătărie.



(3) Preîncălzim cuptorul la 190C. Ungem chiflele cu ulei de măsline, presărăm susan deasupra și le coacem pentru 25-30 minute, până acestea devin pufoase și aurii.


După coacere le scoatem pe un grilaj metalic și le lăsăm să se răcească. Recomand să nu se taie fierbinți fiidcă miezul se poate încruda.



(4) Cât chiflele stau la răcit pregătim chiftelele de năut.


Scurgem năutul de apa din conservă (pe care o putem păstra și folosi de exemplu pentru un mousse vegan delicios de ciocolată) și îl băgăm la robotul de bucătărie. Pulsând treptat la viteză mare, măcinăm năutul până obținem o textură granulată. Nu țineți năutul prea mult la robot și evitați să îl transformați într-o pastă. Avem nevoie ca el să rămână cât mai granulat.


Mutăm năutul într-un bol, adăugăm peste susanul, pasta de harrisa, ceapa, usturoiul și verdețurile tocate fin și cu o spatulă le încorporăm. Adăugăm restul condimentelor și amidonul și amestecăm cu spatula până obținem un mix omogen.


Împărțim mixul de năut în 4 și formăm chiftele rotunde. Eu m-am ajutat de un cerc de patiserie, pe care îl folosesc în general pentru a forma burgerii.


Punem chiftelele pe o hârtie de copt și le ungem ușor cu ulei de măsline, presărăm extra susan dacă dorim și le dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 35-40 minute. La final o să fie ușor aurii la suprafață.



(5) Pentru a pregăti sosul tahini punem toate ingredientele într-un blender și le amestecăm până sosul începe să se albească și să se lege. Practic sosul nostru este gata într-un minut. Dacă avem o consistență prea tare la final, mai adăugăm 20-30 ml apă treptat, și mai amestecăm câteva secunde. Repetăm până ajungem la consistența doriță. Ideal sosul trebuie să aibă consistența unui iaurt.



(6) Asamblăm burgerii. Tăiem chiflele în două și punem între ele salată verde și ceapă roșie, chifteaua vegană, sos tahini și felii de roșii.


Se servește cald, cu extra cartofi prăjiți lângă și fără niciun regret, numai bun pentru o masă copioasă în weekend.


Happy baking!


Cu drag,

G.




2.732 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Gulaș Burger

bottom of page