Rețetă
*pt 12 brioșe
Ingrediente brioșe
450g piure dovleac
4 ouă
100g zahăr alb
100g zahăr brun
180ml ulei
270g făină 000
1 lingutiță bicarbonat de sodiu
1 lingutiță praf de copt
1 lingutiță scorțișoară
1/2 lingutiță nucșoară
1/3 lingutiță cuișoare
1/2 lingutiță ghimbir
1/2 lingutiță sare
Ingrediente centru cheesecake:
250g cremă de brânză (philadelphia)
50g zahăr pudră
15g amidon de porumb
Ingrediente frosting:
90g unt
150g cremă de brânză
100g zahăr pudră
2 linguriță zeamă lămâie
1/2 păstaie vanilie
Cum pregătim piurel de dovleac?
Este mult mai simplu decât pare și vă recomand două modalități diferite de preparare: la cuptor sau la aburi, la oala sub presiune. Spre deosebire de dovleacul gătit la aburi, cel gătit la cuptor este mult mai aromat și mai dulce, în urma caramelizării în timpul procesului de coacere a zaharurilor din componența dovleacului. Piureul obținut din dovleacul gătit la aburi este în schimb puțin mai lichid, motiv pentru care trebuie adăugată 1-2 linguri de făină în plus.
La cuptor: spălăm bine dovleacul și îl tăiem bucăți mari pe care le punem pe o hartie de copt. Îl dăm la cuptor la 200C pentru 60-80 minute. În funcție de dovleac, timpul poate fi și mai mare, de aceea recomand să îl testați cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în dovleac înseamnă că acesta este copt suficient.
La aburi: spălăm și curățăm dovleacul de coajă. Îl tăiem cuburi sau felii nu foarte mari și îl punem la oala sub presiune pe suportul de gătit la aburi, cu 150ml apă pentru 15 minute, calculate din momentul în care oala s-a presurizat și a atins temperatura maximă a conținutului.
Pași de lucru
(1) Pregătim aluatul de brioșe:
Amestecăm făina cu toate condimentele, bicarbonatul și praful de copt și sarea.
Batem ușor ouăle cu zahărul alb și zahărul brun.
Adăugăm peste piureul de dovleac și uleiul și omogenizăm cu telul.
Ca pas final adăugăm mixul de făină pregătit anterior și amestecăm ușor cât să obținem un aluat omogen.
Pregătim o tavă de brioșe cu hârtii de copt și împărțim aluatul în 12 forme.
(2) Amestecăm crema de brânză cu amidonul, și zahărul pudră și mutăm compoziția într-un poș de plastic pe care îl tăiem la vârf cam cât să intre degetul mic.
(3) Introducem vârful poșului în centrul fiecărui muffin astfel încât să îl avem poziționat în mijlocul aluatului. Inserăm umplutura de cheesecake astfel încât să distribuim egal compoziția în cele 12 brioșe. Introducem umplutra astfel încât să rămână în centrul aluatului.
(4) Dăm tava la cuptor la 180C fără ventilație pentru 23-25 minute. După ce s-au copt le scoatem pe un grilaj metalic și le lăsăm să se răcească complet.
(5) Pregătim frostingul: Spumăm cu mixerul untul moale la temperatura camerei cu zahărul pudră și semințele de la păstaia de vanilie. Adăugăm apoi crema de brânză și lămâia și mixăm până obținem o cremă fină și consistentă.
(6) Punem crema într-un poș cu dui rotund de o.5cm diametru și decorăm fiecare muffin în formă de spirală.
Păstrăm la rece până la 3 zile într-un vas acoperit astfel încât să nu se usuce.
Happy baking!
Cu drag,
G.
Comments